Date:
Ο Πρόδρομος Ματένογλου από την Άνω Βροντού Σερρών αποφάσισε να αφήσει τις σπουδές του στη Φυσικοθεραπεία -Αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη γεωργία και αναβίωσε την καλλιέργεια του μαύρου φασολιού
Στo ορεινό χωριό των Σερρών, σε 1.200 υψόμετρο, με μόλις 600 κατοίκους, ο νέος σε ηλικία αλλά και σε ιδέες καλλιεργητής Πρόδρομος Ματένογλου αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις σπουδές του στη Φυσικοθεραπεία και να ξεκινήσει να ασχολείται επαγγελματικά με τη γεωργία: «Στην οικογένειά μου ασχολούνται πολλά χρόνια με τη γεωργία, από πάππου προς πάππον, κι έτσι από μικρό παιδί θυμάμαι κι εγώ τον εαυτό μου στα χωράφια να βοηθώ», μας εξηγεί.
«Η κύρια καλλιέργεια που έσπερναν από πολύ παλιά γενικά σε όλο το χωριό είναι οι πατάτες και τα άσπρα φασόλια. Καλλιεργούσαν και άλλες ποικιλίες φασολιών, αλλά λόγω μικρής ζήτησης είχαν αρχίσει να τις αφήνουν στις αποθήκες. Προσωπικά, βλέποντας την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και την αλλαγή αναζήτησης πηγής πρωτεΐνης από ζωικές σε φυτικές, ήθελα βρω και να σπείρω κάτι που θα μπορεί να καλλιεργηθεί στο χωριό, θα ευνοείται από το κλίμα του υψομέτρου και θα μπορεί να μπει στην κατηγορία των super foods».
Ένας επιπρόσθετος λόγος που τον ώθησε σε αυτή την κίνηση είναι ότι εδώ και 7 χρόνια απέχει από τη διατροφή του κρέατος και των γαλακτοκομικών ο ίδιος και αναζητούσε κάτι θρεπτικό για να το προσθέσει στη διατροφή του. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα συνειδητοποίησε ότι στην αγορά υπάρχουν ελάχιστα ελληνικά μαύρα φασόλια, καθώς συνήθως όλα έρχονται από το εξωτερικό (Κίνα, Ολλανδία). Και κάπως έτσι… φύτρωσε και η ιδέα: «Για καλή μου τύχη, οι παππούδες κρατούσαν σπόρο από διάφορες ποικιλίες φασολιού και μία από αυτές ήταν το μαύρο φασόλι! Έτσι, από το 2019 ξεκίνησα δοκιμαστικά να το καλλιεργώ», μας εξηγεί.
Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ξεχωριστή
Ένας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία της καλλιέργειας του μαύρου φασολιού είναι το κλίμα του χωριού, καθώς το υψόμετρο ευνοεί πολύ. Η διαφορά θερμοκρασίας πρωί με βράδυ (το πρωί μπορεί να έχει 27οC και το βράδυ να πέφτει στους 6ο C-8oC) σοκάρει το φυτό και δίνει δύναμη στον καρπό. Αυτό του δίνει μια ιδιαιτερότητα γευστικά, χρωματικά και σε μέγεθος σε σχέση με του εξωτερικού.
Από τη σπορά στη συγκομιδή
Όλα τα κτήματα είναι ιδιόκτητα. Aπό τη σπορά, τη συγκομιδή μέχρι και τη συσκευασία ασχολούνται οικογενειακά. Αρχές Μαΐου γίνεται η σπορά των φασολιών, μετά υπάρχει η καθημερινή περίοδος φροντίδας που είναι το πότισμα και το καθάρισμα των χόρτων ανάμεσα από τις φασολιές και τέλη Σεπτεμβρίου έρχεται η συγκομιδή, οπότε μία-μία η φασολιά βγαίνει με το χέρι, απλώνεται σε έναν ειδικό χώρο και μόλις ξεραθεί, βγάζουν από μέσα τους καρπούς!
Όλα γίνονται φυσικά, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη ποικιλία φασολιού, ενώ οι σεφ τα προτιμούν γιατί εκτός από τη διατροφική τους αξία, μπορούν με το χρώμα τους να στολίσουν τα πιάτα τους.
Τέλος, ο Πρόδρομος δίνει μεγάλη προσοχή και στον τομέα της συσκευασίας, καθώς όλα γίνονται χειρωνακτικά, για να καταλήξει με τον πιο όμορφο τρόπο στα χέρια του καταναλωτή.
Πηγή olivemagazine.gr