Από ποιον ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας πήρε το όνομά της η Ολλανδική ποδοσφαιρική ομάδα Άγιαξ;
Date:
Η ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στα προκριματικά του championleague είναι η ισχυρή ομάδα του βορρά, ο Άγιαξ, που φλέρταρε πέρσι με την κατάκτηση του τροπαίου αλλά τελικά αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Τότεναμ.
Ο Άγιαξ πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Αίαντα τον Τελαμώνιο. Ο Αίας ή Αίαντας υπήρξε ένας από τους μνηστήρες της ωραίας Ελένης, γενναίος πολεμιστής της Τροίας και ο δεύτερος πιο ανδρείος Αχαιός μετά τον Αχιλλέα.
Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.
Ο Αίαντας καταγόταν από την Σαλαμίνα και οι γονείς του ήταν ο βασιλιάς της Σαλαμίνας Τελαμώνας και η Ερίβοια ή Περίβοια. Το όνομά του το έδωσε ο Ηρακλής κατά την διάρκεια ενός δείπνου. Καθώς ο Ηρακλής ετοίμαζε την δική του εκστρατεία ενάντια του Λαομέδοντα (βασιλιά της Τροίας) βρέθηκε στην Σαλαμίνα για να προσκαλέσει τον Τελαμώνα να πάρει μέρος σε αυτήν. Βρήκε τον βασιλιά Τελαμώνα πάνω σε συμπόσιο και εντυπωσιασμένος από την φιλοξενία παρακάλεσε τον πατέρα του τον Δία να αποκτήσει ο Τελαμώνιος ένα θαρραλέο παιδίπου το σώμα του θα είναι άτρωτο σαν την λεοντή που φορούσε ο ίδιος και ρωμαλέο σαν τον ίδιο. Αμέσως εισακούστηκε η έκκληση του Ηρακλή και ο Δίας έστειλε σαν σημάδι ένα αετό που πέταξε από πάνω τους. Τότε ο Ηρακλής βλέποντας το σημάδι είπε στον Τελαμώνα : «Θα γεννηθεί από σένα Τελαμόν ένας γιος που τόσο επιθυμείς και από τον αετό (αιετος) θα του δώσεις το όνομα Αίας». Ωστόσο το όνομα Αίας συσχετίζεται με το αιάζω =αναστενάζω, θρηνώ, αυτός που θρηνεί.
Αίαντας ο άτρωτος
Το γεγονός ότι ο Αίαντας ήταν άτρωτος όπως αναφέρει ο Όμηρος, ενισχύεται και από μια παραλλαγή του μύθου της γέννησής του. Σύμφωνα με αυτήν, όταν γεννήθηκε ο Αίαντας, ο Ηρακλής βρισκόταν στην Σαλαμίνα. Πήρε το βρέφος στα χέρια του και το τύλιξε με την λεοντή του και ζήτησε από τον Δία να τον κάνει άτρωτο. Πράγματι έτσι έγινε, ο Αίαντας υπήρξε άτρωτος στη ζωή του εκτός από την μασχάλη, τα πλευρά και τον ώμο που ακουμπούσαν στην φαρέτρα του Ηρακλή.
Θεόρατος όπως ο θεός του πολέμου
Ο Αίαντας υπήρξε ένας από τους μνηστήρες της ωραίας Ελένης και όπως όλοι οι μνηστήρες έτσι και αυτός ήταν δεμένος με όρκο να υπερασπιστείτον Μενέλαο και την ωραία Ελένη σε περίπτωση που κάποιος επιβουλευόταν τον γάμο τους. Έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 12 πλοία και θεωρούνταν από τους πιο γενναίους και αντρειωμένους πολεμιστές μετά τον ξάδερφό του Αχιλλέα. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα αφιερώνει στα κατορθώματα του Αίαντα πολλούς στίχους : Μεγαλόσωμος και ισχυρός, δίκαια κερδίζει τον τίτλο στύλος που του αποδίδει η Ελένη όταν τον διακρίνει ψηλά από τα τείχη και τον συστήνει στον πεθερό της (Ιλ. Γ 225-9). Είναι ωραίος, ίσως λιγότερο από τον ξάδερφό του, ήρεμος και κυρίαρχος του εαυτού του……Είναι βαριά οπλισμένος με ασπίδα ωσάν πύργον από επτά στρώματα βοδιού και μια πλάκα από χαλκό που είναι το όγδοο στρώμα, το εξωτερικό. Η παρομοίωση του με τον θεόρατο Άρη μόνο τιμητική μπορεί να είναι (Ιλ. Η 206-224).
Για την αντρεία του Αίαντα υπάρχουν πολλές περιγραφές όπως η μονομαχία του με τον Έκτορα η οποία κατέληξε σε ισοπαλία, παρόλο που ο Αίας αποδείχτηκε ανώτερος. Ο Έκτορας ως ένδειξη τιμήςτου χάρισε το ξίφος του ενώ ο Αίας χάρισε στον Έκτορα την ζώνη του.
Οι δύο εκδοχές για τον θάνατό του
Όταν ο Αχιλλέας σκοτώθηκε, ο Οδυσσέας και ο Αίαντας άρπαξαν το νεκρό σώμα του από τα χέρια των Τρώων και τότε σύμφωνα με μια εκδοχή, τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα δόθηκαν στον Οδυσσέα κάτι που εξόργισε τον Αίαντα. Σύμφωνα με τον μύθοη Θέτιδα παρήγγειλε τα όπλα του γιου της να δοθούν στον γενναιότερο των Αχαιών ή τουλάχιστον σε αυτόν που φόβισε περισσότερο από όλους του Τρώες. Τότε οι Αχαιοί όρισαν ως κριτές τους Τρώες αιχμαλώτους οι οποίοι υπέδειξαν τον Οδυσσέα. Ο Αίαντας εξέλαβε ως ατιμωτική την απόφαση των Αχαιών και αποφάσισε να δολοφονήσει τους αρχηγούς του. Τότε η θεά Αθηνά για να τον αποτρέψει του θόλωσε το μυαλό και αντί να σκοτώσει τους συμπολεμιστές του μπήκε σε ένα κοπάδι με αρνιά και βόδια και τα κατάσφαξε. Την επόμενη μέρη ντροπιασμένος και θέλοντας να δείξει στον γέροντα πατέρα του Τελαμώνα ότι δεν γέννησε γιο δειλό, αυτοκτόνησε πέφτοντας πάνω στο ξίφος που του χάρισε ο Έκτορας.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή η σχέση του με τους Ατρείδες κλονίστηκε όταν τους ζήτησε για μερίδιο ως λάφυρο το Παλλάδιο κι εκείνοι ζήτησαν από τον Οδυσσέα να μεσολαβήσει ώστε να του το αρνηθούν. Ο Αίαντας τότε απείλησε ότι θα τους εκδικηθεί και εκείνοι έβαλαν φρουρά να τους περιφρουρεί. Τελικά ο Αίαντας την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός από το ξίφος του.
Το έμβλημα του Άγιαξ αναπαριστά το κεφάλι του Έλληνα ήρωα Αίαντα του Τελαμώνιου. Αρχικά το έμβλημά του ήταν απλά η εικόνα ενός παίκτη της ομάδας. Το 1928 παρουσιάστηκε ως σήμα το κεφάλι του Αίαντα, ενώ η σημερινή εκδοχή του παρουσιάστηκε το 1990 και σχηματίζεται από 11 γραμμές, κάτι που συμβολίζει τους 11 ποδοσφαιριστές τις ομάδας.