10.8 C
Serres

Από τη Θεσσαλονίκη στο μέτωπο του πολέμου: «Ήμασταν εκεί όπου ο πολίτης γίνεται πρόσφυγας»

Date:

Εδώ και τρία χρόνια, η Λιάνα Γερασοπούλου μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του ιατρείου της στη Θεσσαλονίκη και των Γιατρών του Κόσμου, όπου προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως νευρολόγος στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και όταν η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία, δημιουργώντας κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη, δεν το σκέφτηκε λεπτό. Έφτασε με μία ομάδα των Γιατρών του Κόσμου από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στα ρουμανοουκρανικά σύνορα και πρόσφερε τις ιατρικές της υπηρεσίες, αλλά και ένα χέρι αλληλεγγύης στους ανθρώπους που εκείνο το λεπτό, όπως λέει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» «γίνονταν από πολίτες, πρόσφυγες».

Ρωτώντας για την εμπειρία της μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά από το μέτωπο του πολέμου, εκεί όπου καθημερινοί, συνηθισμένοι άνθρωποι έχασαν μέσα σ’ ένα λεπτό τα πάντα και με μία βαλίτσα στο χέρι, προσπάθησαν να προστατεύσουν τις ζωές τους, θυμάται την ευαλωτότητα των Ουκρανών που περνούσαν τα σύνορα, το κλίμα συγκίνησης όταν συναντούσαν τους εκατοντάδες εθελοντές που είχαν συγκεντρωθεί εκεί είτε να τους δώσουν ιατρική βοήθεια, είτε ρούχα και φαγητό, είτε μια ζεστή αγκαλιά. «Ένιωθαν ευγνώμονες που ήμασταν εκεί. Μας το έδειχναν με κάθε τρόπο» λέει στη «ΜτΚ», ενώ θυμάται πως τις 20 ημέρες που έμεινε στα σύνορα της δοκιμαζόμενης χώρας με τη Ρουμανία και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, ήταν η μοναδική γιατρός σε όλη τη δομή που είχε στηθεί και στην οποία συμμετείχαν με εθελοντές αλλά και μόνιμο προσωπικό νοσηλευτών και άλλων παραϊατρικών επαγγελμάτων ο Ερυθρός Σταυρός Ελλάδας, αλλά και μία κρατική ιατρική δομή από την Τουρκία.

Στα σύνορα εκείνες τις ημέρες υπήρχε, όμως, αμφίδρομη ροή. «Όλοι όσοι περνούσαν είχαν πλάνο για το πού πήγαιναν και ήταν οργανωμένοι κι όχι μια μεγάλη μάζα, ένα καραβάνι ανθρώπων χωρίς στόχευση. Περνούσαν διαρκώς συντεταγμένα τα σύνορα, αλλά υπήρχε και ροή προς τα πίσω, προς την Ουκρανία, όπου γυρνούσαν πολλοί που είχαν φύγει τις προηγούμενες ημέρες. Ήταν κυρίως άνθρωποι από το Τσερνίτσκιν και το Χάρκοβο αλλά και από το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας» λέει στη «ΜτΚ», η κ. Γερασοπούλου. Μάλιστα, θυμάται πως στα περιστατικά που κλήθηκε ως νευρολόγος να βοηθήσει υπήρχαν ακόμα και παραμελημένα Πάρκινσον 20 ετών, τα οποία διέγνωσε εκείνη για πρώτη φορά.

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας τιμήθηκαν με το σημαντικό Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2022 για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την αρχή των εχθροπραξιών οι ΓτΚ υποστηρίζουν τους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Ουκρανίας που διαφεύγουν από την χώρα τους ενώ μέχρι στιγμής η οργάνωση έχει παραδώσει περισσότερους από 70 τόνους ανθρωπιστικών ειδών. Η οργάνωση παραμένει στα ρουμανικά σύνορα με κινητή μονάδα υγείας, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και βασικές υπηρεσίες υγείας και πληροφορίες στους πρόσφυγες και όσους διαφεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές. Στην Ελλάδα, οι ΓτΚ παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλική βοήθεια και πληροφόρηση στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μας, ενώ μέσω των στεγαστικών τους προγραμμάτων και των Ανοικτών Πολυϊατρείων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας της υγείας παιδιών, γυναικών και χρόνιων ασθενών.

Η πρόεδρος των ΓτΚ Ελλάδα, κ. Χαρά Τζιουβάρα, ανέφερε σχετικά με τη βράβευση: «Αποδεχόμαστε αυτή τη βράβευση με μεγάλη χαρά για την αναγνώριση του έργου των ΓτΚ για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της προσφοράς φροντίδας και της αλληλεγγύης. Πάντα πιστοί στο όραμα της Οργάνωσης, συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σε όσους και όσες έχουν ανάγκη. Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτή την τιμητική διάκριση».

Η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει τον συνάνθρωπο





Σπουδαίο, όμως, είναι και το επιμέρους έργο των Γιατρών του Κόσμου της Θεσσαλονίκης, στους οποίους η κ. Γερασοπούλου συμμετέχει κάνοντας ιατρείο νευρολόγου κάθε Παρασκευή και προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες της στους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη.

Στο πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνική υποστήριξη. Πάνω από 35 εθελοντές ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων παρέχουν υπηρεσίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού με περιορισμένη ή μηδαμινή πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Επίσης παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσω συνεδριών θεραπευτικού χαρακτήρα ενώ ψυχίατρος παρέχει καθημερινά ιατρικές υπηρεσίες. Ομάδες εθελοντών υγειονομικών παρεμβαίνουν στους δρόμους της πόλης και των όμορων δήμων προσφέροντας ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε συνεργασία με τους κοινωνικούς λειτουργούς του φορέα, ενώ οι κινητές ιατρικές μονάδες παρεμβαίνουν με εθελοντή γενικό χειρουργό, γενικό ιατρό και νοσηλευτή σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται πολίτες που διαβιούν σε επισφαλή στέγη καθώς και σε σημεία όπου βρίσκονται συμπολίτες μας που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και υπάρχει αυξημένη ανάγκη ιατρικής παρέμβασης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το πολυϊατρείο των Αθηνών πραγματοποιούνται ιατρικές παρεμβάσεις ακριτικές περιοχές και νησιά της Ελλάδας με διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Οι προορισμοί επιλέγονται με βάση επίσημα δεδομένα των ΥΠΕ και κατόπιν συγκεκριμένων αιτημάτων βάση των καταγραφομένων υγειονομικών αναγκών.

Πηγή: makthes.gr

ΕλλάδαΑπό τη Θεσσαλονίκη στο μέτωπο του πολέμου: «Ήμασταν εκεί όπου ο πολίτης...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Λίνα Μενδώνη: Αλκαζάρ, ένα ακόμη εμβληματικό μνημείο αποδίδεται στη Θεσσαλονίκη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο Τεμένος...

Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται -100- και -2- μέρες πριν...

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 23 Νοεμβρίου

Στις 23 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Οσίου...

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα μπουν τα χρήματα -Τι αλλάζει στις κλίμακες – video

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα