Δεκαπλάσια έκταση απ΄αυτή που έχει καταστρέψει το φλοιοφάγο έντομο στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, έχει καταστρέψει ένα άλλο έντομο στον νομό Κιλκίς, ξηραίνοντας πεύκα σε έκταση 37.000 στρεμμάτων!   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Δεκαπλάσια έκταση απ΄αυτή που έχει καταστρέψει το φλοιοφάγο έντομο στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, έχει καταστρέψει ένα άλλο έντομο στον νομό Κιλκίς, ξηραίνοντας πεύκα σε έκταση 37.000 στρεμμάτων!

 

Όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Κιλκίς, Γεώργιος Βούρτσας, η ξήρανση πεύκων αφορά δασοσκεπή έκταση 37.000 στρεμμάτων από τον Αξιό μέχρι την περιοχή των Σερρών, με το ποσοστό ξήρανσης να κυμαίνεται από 20% έως 80% και το εκτιμώμενο ξυλαπόθεμα που πρέπει να απομακρυνθεί να εκτιμάται σε πάνω από 100.000 κυβικά μέτρα!

 

“Τον χειμώνα διαπιστώσαμε εκτεταμένες ξηράνσεις δένδρων πεύκης (τραχεία, θαλάσσια , μαύρη κ.λ.π.), τα οποία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας με τεχνητές αναδασώσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Με δείγμα που έστειλε η Υπηρεσία μας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι οι ξηράνσεις οφείλονται στα φλοιοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae και υπήρξε σύσταση για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων” πρόσθεσε.

Παρόμοιες ξηράνσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δασαρχείου Κιλκίς, έχουν παρουσιαστεί κύρια σε αναδασώσεις όλης της Βόρειας Ελλάδας και έχουν προχωρήσει τα δασαρχεία (Λαγκαδά -Ξάνθη κ.λ.π.) σε έκτακτες καρπώσεις, αφενός μεν για τον περιορισμό των προσβολών από το έντομο και αφετέρου για την εξωδάσωση και αξιοποίηση του ξηραθέντος ξυλώδους όγκου.

“Συνήθως, τα φλοιοφάγα έντομα εμφανίζονται στις τεχνητές αναδασώσεις και σε συγκεκριμένα είδη πεύκης ενώ δεν “προτιμούν” την κουκουναριά που είναι πλήρως προσαρμοσμένο είδος” εξήγησε ο κ.Βούρτσας.

Για πρώτη φορά αλυσοπρίονο στο δάσος μετά από 50 χρόνια!

Οι σχετικές διαδικασίες για τις καρπώσεις έχουν πάντως ολοκληρωθεί και ήδη μέλη 27 Δασικών Συνεταιρισμών εγκαθίστανται σταδιακά για την υλοτομία των ξερών δένδρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Βούρτσα, οι εργασίες απομάκρυνσης των ξερών ξύλων μπορεί να κρατήσουν και ένα χρόνο καθώς η ποσότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100.000 κυβικά μέτρα.

“Είχε πολλές δεκαετίες να κοπούν δέντρα στο δάσος, να γίνει δηλαδή διαχείριση και το δάσος ήθελε ανανέωση. Δυστυχώς οι ξηράνσεις δεν μπορούν προς το παρόν να περιοριστούν με άλλα μέτρα και είναι ένα γεγονός που θα κλείσει τον κύκλο του φυσιολογικά, αλλά θα αφήσει πίσω μεγάλες καταστροφές των πεύκων” τόνισε ο κ.Βούρτσας προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυντικό πως όπου έγινε αναδάσωση εκτάσεων με πεύκη, έχουν εγκατασταθεί με φυσική αναγέννηση άλλα πλατύφυλλα δασικά είδη (δρυς, γάβρος, φράξος κ.λ.π.) και έτσι θα περιοριστεί η οικολογική ζημιά.

Advertisement
MEGA

“Δυστυχώς ο άναρχος τρόπος ανάπτυξης στον πλανήτη μας και με δική μας ευθύνη πολλές φορές που τον ανεχόμαστε, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο κλίμα με αποτέλεσμα τέτοιου είδους φαινόμενα να γίνονται και πιο συχνά. Με όσα επιστημονικά εφόδια έχουμε και με όσες δυνατότητες μας δίνουν οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος, θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για να περιορίσουμε τα οδυνηρά αποτελέσματα της ξήρανσης δένδρων, αλλά και σταδιακά να αποκαταστήσουμε με φυσικούς και τεχνητούς τρόπους την τόσο πολύτιμη βλάστηση, που έχει ανάγκη ο τόπος μας κύρια στα περιαστικά δάση” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δασαρχείου Κιλκίς που υπογράφει ο κ.Βούρτσας.

Νατάσα Καραθάνου

 

ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

21/03/26 11:25 πμ

Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

GBL-«Μάχη» του Περιστερίου με τον ΠΑΟΚ για την 4η θέση

21/03/26 11:19 πμ

GBL-«Μάχη» του Περιστερίου με τον ΠΑΟΚ για την 4η θέση

Ρογκαβόπουλος: «Πιστεύουμε στην ομάδα, θα βρούμε έναν τρόπο και θα τα καταφέρουμε»

21/03/26 11:09 πμ

Ρογκαβόπουλος: «Νομίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο στο τέλος και θα τα καταφέρουμε»

Αποθέωση «Marca» σε Γιόβιτς: «Θεός στον Όλυμπο»

21/03/26 10:49 πμ

Αποθέωση «Marca» σε Γιόβιτς: «Θεός στον Όλυμπο»

M.O: Σούπερ Τσιτσιπάς, νίκησε τον Ντε Μινόρ πέρασε στον 3ο γύρο και επιστρέφει στο τοπ-50

21/03/26 10:47 πμ

M.O: Σούπερ Τσιτσιπάς, νίκησε τον Ντε Μινόρ πέρασε στον 3ο γύρο και επιστρέφει στο τοπ-50

«Θέατρο της Κούκλας». Όταν η τέχνη γίνεται οικογενειακή υπόθεση

21/03/26 8:39 πμ

«Θέατρο της Κούκλας». Όταν η τέχνη γίνεται οικογενειακή υπόθεση

Νέο ψηφιακό εργαλείο για αξιολόγηση και διαφάνεια στο ΕΣΥ

21/03/26 8:34 πμ

Νέο ψηφιακό εργαλείο για αξιολόγηση και διαφάνεια στο ΕΣΥ

Ψηφιακή ασπίδα για τους ανήλικους: Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, υλοποιεί επαλήθευση ηλικίας μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet

21/03/26 8:28 πμ

Ψηφιακή ασπίδα για τους ανήλικους: Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, υλοποιεί επαλήθευση ηλικίας μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet

Μυτιλήνη: Αναστέλλουν τη λειτουργία τους οι τυροκομικές μονάδες της Λέσβου-Αδιάθετες καθημερινά μεγάλες ποσότητες γάλακτος

21/03/26 8:21 πμ

Μυτιλήνη: Αναστέλλουν τη λειτουργία τους οι τυροκομικές μονάδες της Λέσβου – Αδιάθετες καθημερινά μεγάλες ποσότητες γάλακτος

Επικίνδυνη παραβατικότητα νέων στις Σέρρες: Ανήλικοι πετούσαν πέτρες από ψηλά στο κτήριο του "Ορφέα"

21/03/26 12:04 πμ

Επικίνδυνη παραβατικότητα νέων στις Σέρρες: Ανήλικοι πετούσαν πέτρες από ψηλά στο κτήριο του “Ορφέα” – video

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου

20/03/26 11:37 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 21 Μαρτίου

Με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ο Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο

20/03/26 11:35 μμ

Με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες ο Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο