Το μαρμάρινο κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, με ελάχιστα ίχνη από τη νεότερη χρήση του

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ - Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

Epiloges Press

Epiloges Press

Κάποτε στήριζε έναν ναό της αρχαιότητας. Αιώνες αργότερα, έγινε «υποπόδιον του επισκοπικού θρόνου της Παναγούδας». Σήμερα, στέκει ξανά ως μάρτυρας του παρελθόντος, υποδεχόμενο τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Advertisement
 

Το μαρμάρινο κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, με ελάχιστα ίχνη από τη νεότερη χρήση του: μια απολάξευση στο κέντρο της μίας όψης και δύο παράλληλες αυλακώσεις στο άνω μέρος του. Αυτές οι παρεμβάσεις οφείλονται στην τελευταία του θέση, ως υποπόδιο του επισκοπικού θρόνου της Παναγούδας, από όπου απομακρύνθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να ενταχθεί στη συλλογή του νεοσύστατου τότε Μουσείου.

Με μήκος 1,71 μ. και πλάτος 0,83 μ., το κιονόκρανο προέρχεται προφανώς από δημόσιο οικοδόμημα και χρονολογείται στα 500-480 π.Χ.. Οι χαρακτηριστικές έλικες, κοίλες προς την εξωτερική πλευρά και κυρτές προς την εσωτερική, τα ανθέμια στο κέντρο, τα λογχόσχημα φύλλα και το κυματίο με ανάγλυφα ωά, μαρτυρούν την αρμονία και την ακρίβεια της αρχαϊκής ιωνικής τέχνης. Οι πλάγιες όψεις του διακοσμούνται με βαθιές, κάθετες αυλακώσεις, ενώ το λευκό μάρμαρο της Θάσου υποδεικνύει προέλευση από θασιακό καλλιτεχνικό εργαστήριο.

Ένα όμοιο κιονόκρανο περισυλλέχθηκε την ίδια εποχή από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης, όπου είχε επαναχρησιμοποιηθεί ως δεξαμενή δημόσιας κρήνης. Παράλληλα, δεκάδες μαρμάρινα θραύσματα -βάσεις, κίονες και αρχιτεκτονικά μέλη- του ίδιου αρχαϊκού κτιρίου ήρθαν στο φως σε διάφορα σημεία της πόλης έως το 2000.

Η Θεσσαλονίκη, όμως, ιδρύθηκε δύο αιώνες μετά την κατασκευή του ναού. Έτσι, οι ερευνητές αναζήτησαν αλλού την προέλευσή του. Αρχικά στράφηκαν στην αρχαία Θέρμη, ενώ το 1996 διατυπώθηκε η υπόθεση ότι προέρχονται από το ναό της θεάς Αφροδίτης στην πόλη Αίνεια, στο ακρωτήριο Μεγάλο Έμβολο. Κατά τη θεωρία αυτή, τμήματα του αρχαϊκού ναού μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη την εποχή του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου (παράλληλα με τη μεταφορά της λατρείας της Αφροδίτης, μυθικής προγόνου του αυτοκράτορα) και ενσωματώθηκαν σε έναν νεόκτιστο ναό, αφιερωμένο στη λατρεία του αυτοκράτορα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ενισχύθηκε το 2000, όταν εντοπίστηκε η κρηπίδα του ρωμαϊκού ναού στο ανατολικό άκρο της Πλατείας Αντιγονιδών, επάνω στην οποία διατηρούνταν αρχαϊκή βάση ιωνικού κίονα. Η συνέχιση της ανασκαφής αποκάλυψε ακόμη άγαλμα του Διός Αιγιόχου και κορμό αγάλματος θωρακοφόρου αυτοκράτορα, οδηγώντας τελικά στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου για την προστασία και ανάδειξη του μνημείου με τη μακρά και πολυκύμαντη ιστορία.

Advertisement

Σήμερα, το κιονόκρανο εκτίθεται στην τελευταία στάση της μόνιμης έκθεσης «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις», ως τμήμα μιας ιδιότυπης αποκατάστασης του ανατολικού τμήματος του ρωμαϊκού ναού. Ένα αντικείμενο που ενώνει αρχιτεκτονική, λατρεία και πολιτική εξουσία, αφηγούμενο τη διαδρομή του από την Αίνεια έως τη Θεσσαλονίκη – και από τον θρόνο στην αίθουσα του Μουσείου.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τίμησε τους «Τρεις Παίδες εν Καμίνω» η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών - video

18/12/25 11:17 πμ

Τίμησε τους «Τρεις Παίδες εν Καμίνω» η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών – video

Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Γυμνασίων μπροστά στο Διοικητήριο Σερρών - video

18/12/25 11:11 πμ

Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών μπροστά στο Διοικητήριο Σερρών – video

Τρακτέρ μπροστά από το Διοικητήριο Σερρών - video

18/12/25 10:56 πμ

Τρακτέρ το βράδυ της Τρίτης μπροστά από το Διοικητήριο Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Την Παρασκευή η διανομή των διατακτικών επιταγών - video

18/12/25 10:36 πμ

Δήμος Σερρών: Την Παρασκευή 19/12 η διανομή των διατακτικών επιταγών – video

Αλ. Χανλής: Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών είπε όχι στο μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων - video

18/12/25 10:29 πμ

Αλ. Χανλής: Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών είπε όχι στο μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων – video

Ολοκληρώνεται ο κύκλος του ευρωπαϊκού δικτύου ‘’BREAKING ISOLATION – Σπάζοντας την Απομόνωση’’ 

18/12/25 10:08 πμ

Ολοκληρώνεται ο κύκλος του ευρωπαϊκού δικτύου ‘’BREAKING ISOLATION – Σπάζοντας την Απομόνωση’’ 

Κέντρο ΚΠΚΜ : Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς στη Λέσχη Αξιωματικών

18/12/25 9:58 πμ

Κέντρο ΚΠΚΜ : Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς στη Λέσχη Αξιωματικών

Σε γιορτινό κλίμα η πόλη των Σερρών – Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες δράσεις της «Πολιτείας των Ευχών»

18/12/25 9:53 πμ

Σέρρες: Σε γιορτινό κλίμα η πόλη – Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες δράσεις της «Πολιτείας των Ευχών»

Η METLEN αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την EDF power solutions UK

18/12/25 9:44 πμ

Η METLEN αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την EDF power solutions UK

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

18/12/25 12:27 πμ

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

18/12/25 12:26 πμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18/12/25 12:24 πμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Σχολιάστε

8 − 3 =