Συνολικά 8 δικαστές απολύθηκαν από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα, λόγω ανάρμοστης υβριστικής συμπεριφοράς, μεγάλων καθυστερήσεων και για λόγους υγείας. Αναλυτικότερα, απολύθηκαν μια αντεισαγγελέας ... Περισσότερα

Απολύθηκαν 8 δικαστές από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Epiloges Press

Epiloges Press

Συνολικά 8 δικαστές απολύθηκαν από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα, λόγω ανάρμοστης υβριστικής συμπεριφοράς, μεγάλων καθυστερήσεων και για λόγους υγείας.

Αναλυτικότερα, απολύθηκαν μια αντεισαγγελέας Εφετών, ένας Εφέτης, δυο Πρόεδροι Πρωτοδικών και τέσσερεις Πρωτοδίκες.

Συγκεκριμένα, αντεισαγγελέας Εφετών, η οποία διέμενε στην περιοχή της Κυψέλης, απολύθηκε για «κατ΄ εξακολούθηση αναξιοπρεπούς εκτός υπηρεσίας συμπεριφορά που είναι ασυμβίβαστη προς το αξίωμά της και θίγει το κύρος της ίδιας και της Δικαιοσύνης». Η αντεισαγγελέας και στο παρελθόν είχε πειθαρχικές ποινές για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και για αναξιοπρεπή συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια αρεοπαγίτη Ευαγγελία Γιακουμάτου, η συμπεριφορά της εν λόγω αντεισαγγελέως είναι «ασυμβίβαστη με το λειτούργημα της, μαρτυρά ότι αυτή δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών της ως εισαγγελικής λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για τον εισαγγελικό λειτουργό ήθους, θίγει σοβαρά το κύρος της ίδιας και της Δικαιοσύνης».

Η Πειθαρχική Ολομέλεια επικεντρώθηκε στο υβρεολόγιο της και στους τσακωμούς που δημιουργούσε στην πολυκατοικία στην οποία διέμενε και ειδικά για τις θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο χώρο της πολυκατοικίας.

Ακόμη, πρόεδρος Πρωτοδικών απολύθηκε λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας η οποία συνίσταται στην διάπραξη επανειλημμένων πειθαρχικών παραπτωμάτων και σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων της.

Οι καθυστερήσεις κυμαινόντουσαν από διψήφιους έως τριψηφίους αριθμούς (50,103,105, 115, κ.λπ.), ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες από δικηγόρους για μεγάλες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την αρεοπαγίτη Ελένη Θεοδωρακοπούλου, η πρόεδρος Πρωτοδικών, αγνοούσε ακόμη και «τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου, αφού παρά τις προειδοποιήσεις τους για περιορισμό της εκκρεμότητας της, επιδεικνύει αδιαφορία ως προς την εκτέλεση των υπηρεσιακών της καθηκόντων, εμφανίζοντας έτσι πρόδηλη και διαρκή υπηρεσιακή ανεπάρκεια, με συνέπεια να καθίσταται αναπόφευκτη η απόλυσή της από το δικαστικό σώμα».

Δεύτερη πρόεδρος Πρωτοδικών απολύθηκε λόγω μεγάλου αριθμού καθυστερήσεων. Μάλιστα, η διευθύνουσα το Πρωτοδικείο που υπηρετούσε είχε αποστείλει έγγραφο προς την προϊσταμένη επιθεώρησης του Αρείου Πάγου με την οποία ζητούσε να επιληφθεί του θέματος, καθώς «η συμπεριφορά της προκαλεί ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην εύρυθμή λειτουργία του Πρωτοδικείου».

Η αρεοπαγίτης Ελένη Θεοδωρακοπούλου, επισήμανε ότι η εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών, «ταλαιπωρεί διαδίκους και δικηγόρους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται, αλλά και την υπηρεσία της, αρνούμενη να συμμορφωθεί με πράξεις που την αφορούν, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά της αυτή ως δικαστικού λειτουργού να έχει δυσμενείς συνέπειες στο κύρος της Δικαιοσύνης ως θεσμού το οποίο, έτσι μειώνεται κατά τρόπο καίριο και δεινό».

Advertisement
Family Kitchen

Πρωτοδίκης απολύθηκε καθώς από το 2013 έως το 2024 διέπραξε επανειλημμένα πειθαρχικά παραπτώματα για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις του ανερχόντουσαν σε διψήφιους αριθμούς, ενώ του είχαν αφαιρεθεί και 35 δικογραφίες. Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος στην έδρα που υπηρετούσε, είχε αποστείλει στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα επιστολή διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Κουφούδη, «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών του ως δικαστικού λειτουργού και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, παρέχει ελάχιστο δικαστικό έργο, επιβαρύνει επανειλημμένως τους συναδέλφους του, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη, οι οποίοι αναμένουν επί μακρόν την έκδοση αποφάσεων για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι οι υποθέσεις τους πρέπει εκ νέου να εκδικαστούν και μάλιστα σε πρώτο βαθμό, ενώ ταλαιπωρεί διαδίκους και δικηγόρους, οι οποίοι διαμαρτύρονται».

Ακόμη, η αρεοπαγίτης Αικατερίνη Χονδρορίζου τάχθηκε υπέρ της απόλυσης Πρωτοδίκη λόγω υπέρμετρων και εξακολουθητικών καθυστερήσεων, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 108 υποθέσεις. Στο ίδιο πνεύμα των μεγάλων καθυστερήσεων κινήθηκαν οι απολύσεις δύο ακόμα Πρωτοδικών.

Τέλος, Εφέτης απολύθηκε για λόγους υγείας.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Survivor: Ο Γιώργος Λιανός ανακοίνωσε την αιφνίδια αποχώρηση

30/03/26 12:18 πμ

Survivor: Ο Γιώργος Λιανός ανακοίνωσε την αιφνίδια αποχώρηση

Γιατί κάποιοι αισθάνονται ότι δεν κοιμούνται καλά, ακόμη κι όταν ο ύπνος είναι φυσιολογικός

30/03/26 12:09 πμ

Γιατί κάποιοι αισθάνονται ότι δεν κοιμούνται καλά, ακόμη κι όταν ο ύπνος είναι φυσιολογικός

Ιταλία: Τρεις πίνακες των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς κλάπηκαν από μουσείο κοντά στην Πάρμα

29/03/26 11:53 μμ

Ιταλία: Τρεις πίνακες των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς κλάπηκαν από μουσείο κοντά στην Πάρμα

Δύο νέες συλλήψεις για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον της Bank of America στο Παρίσι

29/03/26 11:37 μμ

Δύο νέες συλλήψεις για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον της Bank of America στο Παρίσι

Το ΑΠΘ ετοιμάζεται να «πάει Διάστημα» με τον νανοδορυφόρο PeakSat

29/03/26 11:35 μμ

Το ΑΠΘ ετοιμάζεται να «πάει Διάστημα» με τον νανοδορυφόρο PeakSat

Ροδόπη 2030: Παρουσιάστηκε το ολιστικό Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης

29/03/26 11:31 μμ

Ροδόπη 2030: Παρουσιάστηκε το ολιστικό Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης

Η εθνική προκρίθηκε στα τελικά του Ευρωβόλεϊ Κ18

29/03/26 11:28 μμ

Η εθνική προκρίθηκε στα τελικά του Ευρωβόλεϊ Κ18

Συνελήφθη 19χρονος στην Αγ. Παρασκευή που εκβίαζε ανηλίκους- Είχε αποσπάσει πάνω από 11.000 ευρώ

29/03/26 11:25 μμ

Συνελήφθη 19χρονος στην Αγ. Παρασκευή που εκβίαζε ανηλίκους- Είχε αποσπάσει πάνω από 11.000 ευρώ

e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 500.000 Ευρωπαϊκές Κάρτες Ασφάλισης Ασθενείας εκδόθηκαν το 2025

29/03/26 11:24 μμ

e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 500.000 Ευρωπαϊκές Κάρτες Ασφάλισης Ασθενείας εκδόθηκαν το 2025

Μαρινέλλα, ένα άστρο που δεν σβήνει...

29/03/26 6:11 μμ

Μαρινέλλα, ένα άστρο που δεν σβήνει…

Δανάη Μπάρκα: «Όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το ξεχνάνε, πέντε χρόνια αποφύγαμε πράγματα στερεοτυπικά και ριζωμένα στη ζώνη και στην τηλεόραση»

29/03/26 5:55 μμ

Δανάη Μπάρκα: «Όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το ξεχνάνε, πέντε χρόνια αποφύγαμε πράγματα στερεοτυπικά και ριζωμένα στη ζώνη και στην τηλεόραση»

Μαρινέλλα – Ναταλία Γερμανού: «Έδωσε τη μάχη της, μια άνιση μάχη βέβαια, αλλά ξεκουράστηκε, είναι καλύτερα τώρα»

29/03/26 5:54 μμ

Μαρινέλλα – Ναταλία Γερμανού: «Έδωσε τη μάχη της, μια άνιση μάχη βέβαια, αλλά ξεκουράστηκε, είναι καλύτερα τώρα»