Αποτελέσματα ερευνών για την πρωτεΐνη λούπινου στο ψωμί σε ημερίδα για την αγροδιατροφή
Date:
Την ανάγκη ενσωμάτωσης καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία στον τομέα της αγροδιατροφής και σύνδεσης της παραγωγής με την επιστημονική κοινότητα επισήμαναν οι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα, «Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα», που συνδιοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΛΚΕ ΑΠΘ και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ), στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ.
Τη δομή, τις υποδομές και τους σκοπούς του ΚΕΑΓΡΟ ως μονάδα καινοτομίας του ΑΠΘ, παρουσίασε η πρόεδρός του, Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη.
Ανέδειξε τις δράσεις του αναπτύσσονται από το ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ για υποστήριξη των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω καινοτόμων και περιβαλλοντικά φιλικών μεθόδων, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το «αγρόκτημα στο πιάτο». Τέλος αναφέρθηκε στους επιστήμονες των 48 Εργαστηρίων από 11 Τμήματα του ΑΠΘ που συμμετέχουν στο ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ, και εργάζονται με στόχο τη διείσδυση στον αγροδιατροφικό τομέα μιας μορφής κλιματικά έξυπνης γεωργίας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ανταγωνιστικότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Κωσταντίνος Κουτσουμανής τόνισε ότι η ψηφιοποίηση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων και όποιος κερδίσει αυτό το στοίχημα θα επικρατήσει έναντι του ανταγωνισμού.Υπογράμμισε ότι κατά τη λήψη αποφάσεων στη βιομηχανία τροφίμων, μια διαδικασία ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια και την ποιότητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψηφιακά μοντέλα ποσοτικού προσδιορισμού επικινδυνότητας, που θα μειώσουν την εμπλοκή του υποκειμενικού παράγοντα.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας, Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου, παρουσίασε την έρευνα του διεξάγει το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, πάνω στις πρωτεΐνες και οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην έκδοση πατέντας για στιγμιαία σκόνη για σάλτσα σαλάτας προερχόμενη απο πρωτείνη αυγού, που δεν χρειάζεται προσθήκη υγρού.
Η επιστημονική έρευνα στο Εργαστήριο έχει στραφεί και στις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Οι επιστήμονες κατάφεραν να ενσωματώσουν την πρωτεΐνη από το λούπινο στο ψωμί και σε άλλα προϊόντα, ενώ εργάζονται και πάνω στην πρωτεΐνη του σαλιγκαριού και την εισαγωγή της σε τρόφιμα, όπως η έτοιμη σούπα.
Επιστήμονες τροφίμων είναι αρμόδιοι για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής που αναγράφονται στην ετικέτα ενός προϊόντος, οι οποίοι πρέπει να ισχύουν σε όλη τη διάρκεια διάθεσης τους στους καταναλωτές, όχι μόνο κατά την παραγωγή του, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Χημείας, Νικόλαος Νενάδης.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση του παρθένου ελαιόλαδου, το οποίο σύμφωνα και με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, μπορεί να προβάλλει τους ισχυρισμούς ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε και ότι μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Την πεποίθηση ότι μπορούν να παραχθούν προϊόντα «καθαρής ετικέτας», δηλαδή απαλλαγμένα από χημικά πρόσθετα, με τη χρήση παραπροϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας, Ιωάννης Μουρτζίνος . Όπως είπε, από τη φλούδα του πορτοκαλιού μπορεί να παραχθεί εσπεριδίνη, που είναι αντιοξειδωτικό και συντηρητικό.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ