Τι αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ     Απαντήσεις αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και των εκπαιδευτικών δομών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού δίνει ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τι αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ

 

 

Απαντήσεις αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και των εκπαιδευτικών δομών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας & Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

 

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, με την ΚΥΑ θωρακίζει νομικά τους εκπαιδευτικούς, για το πώς θα κινούνται μέσα στο σχολείο. «Δεν τους αφήνουμε έκθετους», τόνισε χαρακτηριστικά νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε άτυπη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπαιδευτικούς συντάκτες.

Επίσης, το υπουργείο είναι έτοιμο και για Σχέδιο Β, σε περίπτωση έξαρσης του ιού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου, εισερχόμαστε σε μία νέα φάση του ιού. «Θα υπάρχουν κρούσματα και γι’ αυτό είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα, αλλά και να κλείσουν σχολεία, εάν σε μία περιοχή υπάρξει έξαρση του φαινομένου της διασποράς του ιού».

Σε κάθε περίπτωση, οι πλατφόρμες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι αναβαθμισμένες και έτοιμες να λειτουργήσουν σε περίπτωση που κλείσει κάποιο τμήμα ή ακόμα και κάποιο σχολείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε όποια σχολεία υπάρχουν δυνατότητες από πλευράς εκπαιδευτικού δυναμικού, χώρων και πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει δοθεί η ευελιξία να κρατηθούν αποστάσεις και μέσα στις αίθουσες, μεταξύ των θρανίων.

Τέλος, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, δεν προβλέπεται η διενέργεια τεστ κορονοϊού σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
EY: Νέα γραφεία στη Θεσσαλονίκη - Στο ιστορικό κτήριο «Ματαράσσο-Αλτσέχ» στα Λαδάδικα

15/09/25 9:44 πμ

EY: Νέα γραφεία στη Θεσσαλονίκη – Στο ιστορικό κτήριο «Ματαράσσο-Αλτσέχ» στα Λαδάδικα

Θεσσαλονίκη: Έκλεβε καύσιμα από τον εργοδότη του - Κατασχέθηκαν 15 20λιτρα δοχεία

15/09/25 9:38 πμ

Θεσσαλονίκη: Έκλεβε καύσιμα από τον εργοδότη του – Κατασχέθηκαν 15 20λιτρα δοχεία

"Καλημέρα Ελλάδα": Πρεμιέρα με... Γιώργο Παπαδάκη

15/09/25 9:33 πμ

“Καλημέρα Ελλάδα”: Πρεμιέρα με… Γιώργο Παπαδάκη

Με την εκλογή προεδρείου η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

15/09/25 9:24 πμ

Με την εκλογή προεδρείου η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δολιοφθορά στο σύστημα τηλεδιοίκησης καταγγέλλει ο ΟΣΕ

15/09/25 9:20 πμ

Δολιοφθορά στο σύστημα τηλεδιοίκησης καταγγέλλει ο ΟΣΕ

Ο Δήμος Χαλανδρίου στέλνει εξώδικο στην πλατφόρμα “Δες το Πες το” – Ζητά να αφαιρεθεί από τις αναφορές των πολιτών

15/09/25 8:46 πμ

Ο Δήμος Χαλανδρίου στέλνει εξώδικο στην πλατφόρμα “Δες το Πες το” – Ζητά να αφαιρεθεί από τις αναφορές των πολιτών

Γιώργος Κώτσηρας: Η μείωση των άμεσων φόρων θα φανεί άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη

15/09/25 8:38 πμ

Γιώργος Κώτσηρας: Η μείωση άμεσων φόρων θα φανεί άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη

Ενοίκιο: Δεν «ξεκλειδώνει» η επιδότηση χωρίς τον κωδικό 081 – Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία

15/09/25 8:29 πμ

Ενοίκιο: Δεν «ξεκλειδώνει» η επιδότηση χωρίς τον κωδικό 081 – Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία

Υπόθεση Novartis: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»

15/09/25 8:20 πμ

Υπόθεση Novartis: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»

Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην "πόρτα" μου»

14/09/25 11:59 μμ

Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην “πόρτα” μου»

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

14/09/25 11:54 μμ

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

14/09/25 11:50 μμ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025