Date:
Δικογραφία για το αδίκημα της παράνομης παραμονής σε δημόσια υπηρεσία σχηματίστηκε σε βάρος των 16 συλληφθέντων, κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησε σήμερα η αστυνομία για την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.
Λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού και οι 16 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και όταν η δικογραφία διαβιβαστεί στην εισαγγελία θα οριστεί ρητή δικάσιμος.
Η αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της αστυνομίας παρουσία και εισαγγελέα για την εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ που βρισκόταν σε κατάληψη για 18 ημέρες και θα έληγε σήμερα. Όπως μετέδωσε το thestival.gr, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στις εγκαταστάσεις και έγιναν προσαγωγές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας μπήκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας και ανακοίνωσαν στους καταληψίες ότι ο χώρος θα εκκενωθεί. Εκείνοι δεν προέβαλαν αντίσταση. Παράλληλα αναπτύχθηκαν δυο δακτύλιοι ασφαλείας περιμετρικά του χώρου που εξελισσόταν η επιχείρηση από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί “σάρωσαν” όλους τους ορόφους της Πρυτανείας για να εντοπίσουν κρυμμένα άτομα, αλλά δεν βρέθηκε κανείς. Λίγο μετά τις 6:30 ξεκίνησε η μεταγωγή των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Κάποια στιγμή οι προσαχθέντες προέβαλαν αντίσταση κατά την απομάκρυνσή τους και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την πλευρά της Αστυνομίας. Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο δημοσιογράφων στο εσωτερικό του ΑΠΘ και τους περιόρισαν σε συγκεκριμένο χώρο, μπροστά από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.
Τι βρέθηκε κατά την αστυνομική επιχείρηση
Κατά την αστυνομική επιχείρηση, προσήχθησαν συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους οι 32 Έλληνες και ένας Κύπριος. Οι 19 εξ’ αυτών δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια έγινε η διαδικασία ταυτοποίησή τους
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν σπασμένα μπουκάλια, σακίδια, κράνη, αναποδογυρισμένες καρέκλες και μηχανήματα πεταμένα, ενώ σε αρκετούς τοίχους υπήρχαν συνθήματα.
Πηγή enikos.gr