Το Μουσικό Τμήμα παρουσίασε μια ξεκάθαρη πρόθεση να «βγει» πιο δυναμικά στη Θεσσαλονίκη, να συναντήσει ανθρώπους, φορείς και οργανισμούς

ΑΠΘ: Τα 40ά γενέθλιά του γιορτάζει με συνέργειες και εξωστρέφεια το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Epilogestv

Epilogestv

Μια μουσική γέφυρα προς την πόλη υψώνει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας ότι τα 40 χρόνια λειτουργίας του δεν αποτελούν αφορμή για έναν εσωστρεφή απολογισμό, αλλά για μια εξωστρεφή επανεκκίνηση. Σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξενήθηκε στο MOMus-Flux, το Τμήμα παρουσίασε μια ξεκάθαρη πρόθεση να «βγει» πιο δυναμικά στη Θεσσαλονίκη, να συναντήσει ανθρώπους, φορείς και οργανισμούς, και να μετατρέψει τη γνώση και την έρευνα που παράγει σε ενεργό πολιτιστικό κεφάλαιο για την πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Σακαλλιέρος, στάθηκε στη σημασία των συνεργασιών με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), καθώς και το δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ3. «Οι φορείς αυτοί έχουν τη διάθεση και την προθυμία να συνάψουν συνέργειες και μορφές συνεργασίας με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, συμβάλλοντας, ο καθένας ξεχωριστά στην ορατότητα και εξωστρέφεια του Τμήματος. Συμβάλλουν επίσης στην προσπάθεια να τεθούν νέοι όροι και προϋποθέσεις στην εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και πολιτιστική παρουσία του Τμήματος, εντός αλλά και εκτός του ακαδημαϊκού χώρου όπου εδρεύει», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συνεργασία που ήδη αναπτύσσεται με το ΚΘΒΕ μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αστέριος Πελτέκης. Ανέφερε ότι η πρώτη κοινή δράση αφορά ανάθεση πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης σε μέλος του Τμήματος, επιλογή που έγινε μέσω διαγωνισμού.

«Τη σύνθεση αυτή θα ακούσουν οι θεατές στο έργο του Σάκη Σερέφα Νέκυια 20 kg, σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος του ΚΘΒΕ είναι «να θεσμοθετηθεί ένας ετήσιος διαγωνισμός σύνθεσης» που θα ανοίγει πραγματικές διόδους στους φοιτητές προς το θέατρο. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση ανάπτυξης δράσεων που θα περιλαμβάνουν συμμετοχή φοιτητών σε παραστάσεις, συνεργασίες με συνθέτες και πιθανές μαθητείες, καθώς το ΚΘΒΕ βλέπει το Τμήμα ως «φυσικό συνεργάτη» και επιθυμεί «η σχέση αυτή να εξελιχθεί σε σταθερό πυλώνα εισόδου νέων δημιουργών» στον θεατρικό χώρο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας, χαρακτήρισε τη σχέση με το Τμήμα «ιστορική, διαρκή και ουσιαστική», επισημαίνοντας ότι αποτυπώνεται τόσο στο έργο καθηγητών και αποφοίτων όσο και στη συχνή παρουσία φοιτητών στις δραστηριότητες της Ορχήστρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επερχόμενη συναυλία της 22ας Μαΐου, μια σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ με την ΚΟΘ, την οποία χαρακτήρισε «μοναδική στιγμή», καθώς θα αναδεικνύει «όλες τις εκδοχές της συμβολής του Τμήματος στο υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο της πόλης». Το πρόγραμμα, που προέκυψε από πρόταση του Τμήματος και του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα φέρει για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής φοιτητές, καθηγητές και κορυφαίους επαγγελματίες μουσικούς.

Ο διευθυντής του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΤ3, Θανάσης Γωγάδης, ανακοίνωσε ότι η ιστορία και οι δράσεις του Τμήματος θα παρουσιαστούν μέσα από μια σειρά εκπομπών του 958, ενός «αμιγώς πολιτιστικού ραδιοφώνου» που, όπως είπε, «δεν περιορίζεται στη μετάδοση, αλλά παράγει πολιτισμό». Τόνισε επίσης πως η συνεργασία με το Τμήμα «θα αποτυπωθεί σε πρωτότυπες ηχογραφήσεις», αξιοποιώντας το νέο στούντιο της ΕΡΤ3, και υπογράμμισε ότι ο σταθμός «πιστεύει στις συνέργειες» και επιδιώκει να λειτουργήσει ως δίαυλος ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και το ευρύ κοινό.

Advertisement
MEGA

Ο αντιπρόεδρος του Τμήματος, Κωνσταντίνος Τσούγκρας, παρουσίασε το εύρος των δράσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη -από τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ και το Χορωδιακό Εργαστήριο, μέχρι τα εξειδικευμένα εργαστήρια, την πειραματική μουσική και τα διεθνή προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και νέας σημειογραφίας, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «η ουσιαστική σύζευξη μουσικολογίας και μουσικής πράξης σε ένα περιβάλλον που ενισχύει τη δημιουργικότητα των φοιτητών».

Κλείνοντας, ο Γιώργος Σακαλλιέρος υπενθύμισε ότι το κεντρικό μήνυμα της ημέρας είναι η ανάγκη το Τμήμα να είναι παρόν στην πόλη με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. «Είτε πρόκειται για μια μεγάλη σύμπραξη ορχηστρών, είτε για συναυλίες δωματίου, ραδιοφωνικές εκπομπές, εργαστήρια ή masterclasses ανοιχτά στο κοινό, η πρόθεση είναι να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο Τμήμα και να γίνει κοινωνός της πολιτιστικής παραγωγής που γεννιέται στον ακαδημαϊκό χώρο», τόνισε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε οι άνθρωποι της πόλης να μας γνωρίσουν λίγο καλύτερα και να δουν από κοντά τι σημαίνει μουσική στο ΑΠΘ σήμερα».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κραν Μοντανά: 15 Ιταλοί μεταξύ των τραυματιών - Ισάριθμοι αγνοούνται δήλωσε ο Ταγιάνι

01/01/26 10:44 μμ

Κραν Μοντανά: 15 Ιταλοί μεταξύ των τραυματιών – Ισάριθμοι αγνοούνται δήλωσε ο Ταγιάνι

Ντόναλντ Τραμπ: Παίρνω περισσότερη ασπιρίνη από όση μου συστήνουν οι γιατροί, γι’ αυτό έχω μώλωπες

01/01/26 10:40 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Παίρνω περισσότερη ασπιρίνη από όση μου συστήνουν οι γιατροί, γι’ αυτό έχω μώλωπες

Τζόκερ 1/1/26: Τα αποτελέσματα της κλήρωσης - Τα νούμερα που κερδίζουν

01/01/26 10:28 μμ

Τζόκερ 1/1/26: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 8 εκατ. ευρώ

Έφυγε από την ζωή ο Αλκιβιάδης Χήτος, ένας εκ των ιδρυτών της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

01/01/26 10:18 μμ

Έφυγε από την ζωή ο Αλκιβιάδης Χήτος, ένας εκ των ιδρυτών της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Ιανουαρίου

01/01/26 10:14 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 2 Ιανουαρίου

Κάνε μία ευχή στην Πολιτεία των Ευχών

01/01/26 10:12 μμ

Κάνε μία ευχή στην Πολιτεία των Ευχών: Μια μαγική βραδιά την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

Βουλγαρία: Από σήμερα στο ευρώ, σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ

01/01/26 10:10 μμ

Βουλγαρία: Από σήμερα στο ευρώ, σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ

Σέρρες: Καταστράφηκε από φωτιά σπίτι κτηνοτρόφου στα Πλατανάκια

01/01/26 10:02 μμ

Σέρρες: Έκκληση για στήριξη κτηνοτρόφου που καταστράφηκε το σπίτι του από φωτιά – φωτο

40 νεκροί, 115 τραυματίες από έκρηξη σε μπαρ στο Κραν - Μοντανά της Ελβετίας - Πολλά από τα θύματα είναι νέοι

01/01/26 9:32 μμ

40 νεκροί, 115 τραυματίες από έκρηξη σε μπαρ στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας – Πολλά από τα θύματα είναι νέοι

Η Σχολή χορού του Δήμου Σερρών παρουσίασε τη χοροθεατρική παράσταση «Ο Ηρακλής πέρα από τον Μύθο»

01/01/26 9:19 μμ

Η Σχολή χορού του Δήμου Σερρών παρουσίασε τη χοροθεατρική παράσταση «Ο Ηρακλής πέρα από τον Μύθο»

Ενισχύεται το ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονία Θράκης με 55 νέες θέσεις - Συνολικά 12 θέσεις σε Σέρρες και Αμφίπολη

01/01/26 8:35 μμ

Ενισχύεται το ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με 55 νέες θέσεις – Συνολικά 12 θέσεις σε Σέρρες και Αμφίπολη

Η δοξολογία για το νέο έτος στον Μητροπολιτικό Ναό Σερρών - video

01/01/26 8:41 μμ

Η δοξολογία για το νέο έτος στον Μητροπολιτικό Ναό Σερρών – video