Το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικού covid-19 τέθηκε σε εφαρμογή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος σε ανεμβολίαστο φοιτητή του Τμήματος Μαθηματικών. Ο φοιτητής είχε προσέλθει ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικού covid-19 τέθηκε σε εφαρμογή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος σε ανεμβολίαστο φοιτητή του Τμήματος Μαθηματικών.

Advertisement
 

Ο φοιτητής είχε προσέλθει τη Δευτέρα στο μάθημα με αρνητικό rapid test και την επόμενη μέρα διαγνώστηκε θετικός. Τα μαθήματα που παρακολούθησε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου ήταν:. Διαφορίσιμες Πολλαπλότητες, 2μμ-5μμ (διδάσκουσα: Φανή Πεταλίδου) και Κλασική Θεωρία Ελέγχου, 5μμ-8μμ (διδάσκων: Νικόλαος Καραμπετάκης).

«Πρύτανης ΑΠΘ: Θα υπάρχουν κρούσματα, εφόσον υπάρχει διασπορά στην κοινότητα»

«Κρούσματα θα έχουμε, άλλωστε τα διαγνωστικά tests, ακόμη και τα μοριακά, έχουν αποδεδειγμένα περιθώριο σφάλματος, που σχετίζεται με τη στιγμή της δειγματοληψίας, τη στιγμή της έκθεσης στον ιό και τον χρόνο έναρξης έκκρισης ιικού φορτίου. Σε αυτό το πρόβλημα είναι προφανές ότι η ασφαλέστερη απάντηση είναι η ακόμη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, που πάντως στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι υψηλότερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαιωάννου.

Εξήγησε δε, ότι «η απόφαση της Πολιτείας για την καθολική επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση στηρίχθηκε στις κατευθύνσεις του ECDC και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξειδικεύτηκαν με τις ΚΥΑ ουσιαστικά περιλαμβάνουν τα μέτρα που εφαρμόζονται διεθνώς σε όλα τα Πανεπιστήμια αλλά και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα», ενώ «τα πρωτόκολλα αυτά καθορίστηκαν πάνω στο δεδομένο ότι ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται και θα παραμείνει ανάμεσα μας» και «λαμβάνουν επίσης υπόψη το ενδεχόμενο επιδημιολογικών εξάρσεων, καθώς επιδεινώνονται και οι καιρικές συνθήκες ευνοώντας τη μετάδοση του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού».

«Πρόνοια για τα εμβολιασμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ παρατήρησε ότι η επιστροφή στη φοιτητική ζωή δεν σημαίνει μόνο αμφιθέατρα, αλλά και συνεχή επαφή πολλών ατόμων, «μεγάλες παρέες, όχι μόνο στον χώρο του πανεπιστημίου, αλλά και σε σπίτια και άλλους χώρους, όπου προφανώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων».

«Το να υπάρχουν κρούσματα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όταν υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όλος ο σχεδιασμός, τα μέτρα που λάβαμε και διαρκώς επιτηρούμε ώστε όπου μπορούμε να παρέμβουμε και να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες δικλείδες ασφαλείας αφορούν το να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τον κίνδυνο της διασποράς του ιού. Ζήτησα, για παράδειγμα, από τον ΕΟΔΥ -επιπρόσθετα από ο,τι προβλέπει η ΚΥΑ και έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα- να υπάρξει μέριμνα ώστε κινητή μονάδα του να βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα στο campus και να διενεργεί δωρεάν rapid tests στα εμβολιασμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας -φοιτητές, διδάσκοντες, εργαζόμενους- καθώς είναι γνωστό ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν αποκλείει τους εμβολιασμένους από τη νόσηση, και με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο οι φορείς παραμένουν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ασυμπτωματικοί. Εκκρίνουν παρόλα αυτά ιικό φορτίο και συνεπώς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, στους οικείους τους κοκ», διευκρίνισε.

Advertisement
MEGA

«Ποια μέτρα εφαρμόστηκαν μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος»

Σχετικά με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος που τέθηκε σε εφαρμογή ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, του ΕΟΔΥ, ενημερώσαμε φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό και τις αρμόδιες αρχές και υπουργεία. Ο υπεύθυνος εφαρμογής του πρωτοκόλλου διαχείρισης πιθανού η επιβεβαιωμένου κρούσματος προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ανακοινώνοντάς το στον ΕΟΔΥ ως αρμόδιο φορέα ιχνηλάτησης, και στην Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Τώρα, όπως και σε κάθε επόμενο ύποπτο περιστατικό έγινε και θα γίνεται εκτίμηση του κινδύνου για πιθανές επαφές κρούσματος. Πραγματοποιήθηκε άμεσα απολύμανση των χώρων, που ήρθε σε επαφή ο φοιτητής και τέθηκε σε καραντίνα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία Όσοι φοιτητές η διδάσκοντες κλπ είχαν εισέλθει με rapid test ή PCR, τέθηκαν επίσης σε καραντίνα 10 ημερών. Όσοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή νοσήσει εντός εξαμήνου, παρακολουθούν την υγεία τους και σε περίπτωση παραμικρού συμπτώματος εντός 10 ημερών, δεν θα προσέλθουν στη σχολή και θα υποβληθούν σε rapid test ή PCR».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση εργασίας του Διαμαντή Γκολιδάκη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου

19/12/25 8:55 μμ

Συνάντηση εργασίας του Διαμαντή Γκολιδάκη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου

Ο Τομ Κρουζ χορεύει με ένα φτυάρι στη νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου «Digger»

19/12/25 8:53 μμ

Ο Τομ Κρουζ χορεύει με ένα φτυάρι στη νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου «Digger»

Εξιχνιάστηκε ληστεία στις Σέρρες - Συνελήφθησαν δυο γυναίκες, η μία ανήλικη

19/12/25 8:51 μμ

Εξιχνιάστηκε ληστεία στις Σέρρες – Συνελήφθησαν δυο γυναίκες, η μία ανήλικη

Επίσημα στον ΠΑΟΚ ο Μπέβερλι

19/12/25 8:44 μμ

Επίσημα στον ΠΑΟΚ ο Μπέβερλι

Πολιτεία των Ευχών: «Χριστούγεννα και πάλι στη δική μας την αγκάλη»

19/12/25 8:44 μμ

Πολιτεία των Ευχών: «Χριστούγεννα και πάλι στη δική μας την αγκάλη»

ΔΥΠΑ: Συνολικά 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο 2025

19/12/25 8:42 μμ

ΔΥΠΑ: Συνολικά 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο 2025

ΘΕΚ Α.Ε. και ΤΕΚΑΛ Α.Ε. υπέγραψαν τη σύμβαση για την κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα

19/12/25 8:39 μμ

ΘΕΚ Α.Ε. και ΤΕΚΑΛ Α.Ε. υπέγραψαν τη σύμβαση για την κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα

Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δ.Θεσσαλονίκης: 131 έργα με προϋπολογισμό άνω των 69 εκατ. ευρώ

19/12/25 8:39 μμ

Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δ.Θεσσαλονίκης: 131 έργα με προϋπολογισμό άνω των 69 εκατ. ευρώ

Η πλατφόρμα Shein θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας των πελατών της, αποφάνθηκε δικαστήριο του Παρισιού

19/12/25 8:40 μμ

Η πλατφόρμα Shein θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας των πελατών της, αποφάνθηκε δικαστήριο του Παρισιού

Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο campus του ΑΠΘ και νέα κολυμβητική πισίνα ανακοίνωσε ο Στ.Αγγελούδης

19/12/25 8:35 μμ

Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο campus του ΑΠΘ και νέα κολυμβητική πισίνα ανακοίνωσε ο Στ.Αγγελούδης

Επίσημα στον ΠΑΟΚ ο Μπέβερλι

19/12/25 8:33 μμ

Επίσημα στον ΠΑΟΚ ο Μπέβερλι

Γιορτινές εκδηλώσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για μικρούς και μεγάλους

19/12/25 8:32 μμ

Γιορτινές εκδηλώσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για μικρούς και μεγάλους