Αραχωβίτης: Καταλαβαίνουμε το άγχος της αντιπολίτευσης να ξαναγυρίσει στην κουτάλα
Date:
Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για τα θετικά μέτρα, ύψους 1 δισ. ευρώ, που παίρνει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα για τη στήριξη των αγροτών.
«Πρόκειται για τα αποτελέσματα δύο βασικών προγραμμάτων που καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τώρα και βγάλαμε από μία στασιμότητα πολλών, πολλών χρόνων και κυρίως τις υποδομές στον αγροτικό τομέα
και συμπληρωματικά έχουμε την ενίσχυση του προγράμματος της βιολογικής γεωργίας και της βιολογικής κτηνοτροφίας και κάποιες έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για το 2018 η οποία ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών, για το εισόδημα για τις παραγωγές του αγρότη» υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα θετικά μέτρα, ύψους 1 δισ. ευρώ, που παίρνει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα για τη στήριξη των αγροτών.
«Το βασικό, το πρώτο και κύριο είναι ότι ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα του Μέτρου 431 που ήταν οι υποδομές σε αρδευτικά δίκτυα στη χώρα και καταφέρνουμε και εντάσσουμε αυξάνοντας τον προϋπολογισμό στα 448 εκατομμύρια ευρώ- ενώ ο αρχικός ήταν 180 εκατ. ευρώ- έτσι ώστε να εντάξουμε 31 έργα συγχρηματοδοτούμενα και ένα έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εδώ μιλάμε ότι βρίσκονται έργα, τα οποία για πολλές δεκαετίες ήταν είτε στα χαρτιά ή ήταν έργα τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί και δεν είχαν καταστεί λειτουργικά για πάρα πολλά χρόνια», πρόσθεσε.
Εμείς – συνέχισε ο κ. Αραχωβίτης – «ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα, αυτό σημαίνει ότι ωριμάσαμε τα έργα (…) Το υπουργείο έτρεξε τα τελευταία χρόνια για να μαζέψει, να ολοκληρώσει τις μελέτες για να τα καταστήσει έτοιμα για να χρηματοδοτηθούν. Αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα (…) γιατί πλέον η χώρα ετοιμάζει τις υποδομές της στον αγροτικό τομέα και προετοιμάζεται και για την κλιματική αλλαγή, γιατί το νερό θα είναι το πρώτο ζητούμενο τα επόμενα χρόνια (…)».
“Διάλογος γίνεται”
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αραχωβίτης είπε πως «νομίζω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν μπορεί κανένας να πει ότι δεν γίνεται διάλογος. Διάλογος γίνεται, και στο υπουργείο γίνεται και στην περιοχή, στην έδρα, στην εκμετάλλευση του αγρότη. Πρόσφατα είχα περιοδεία στην Ημαθία όπου συναντηθήκαμε με αγρότες, με φορείς των αγροτών. Το ίδιο έγινε και στη Φλώρινα και στην Πιερία, το ίδιο έγινε και στην Πέλλα, συνεχείς συναντήσεις για να λύνουμε ζητήματα. Μακάρι κάποια στιγμή να λέγαμε ότι έχουμε λύσει τα πάντα. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί, πάντα θα υπάρχουν ζητήματα στον αγροτικό τομέα. Ωστόσο αυτό που οφείλουμε να κάνουμε σαν Πολιτεία είναι να ακούμε τα προβλήματα, να λύνουμε ένα – ένα τα ζητήματα και να χαράσσουμε πολιτική για το μέλλον».
Η περσινή χρονιά – πρόσθεσε ο υπουργός – «ήταν μια δύσκολη χρονιά και συνεχίζεται δυστυχώς και το 2019 είχαμε σε κάποιες περιοχές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία είχαμε χαλάζι. Ο ΕΛΓΑ ήταν εκεί από την πρώτη ώρα. Μαζί ήμασταν με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και όποιες ζημίες δεν ήταν καλυπτόμενες σύμφωνα με κανονισμό του ΕΛΓΑ, προσπαθήσαμε με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία να συμπληρώσουμε, να αναπληρώσουμε μέρος του χαμένου εισοδήματος του αγρότη. Αυτό το βλέπει ο αγρότης, ότι είμαστε δίπλα του».
Αλλάζουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη έχουν ανατεθεί από το ΔΣ του ΕΛΓΑ οι προκαταρκτικές μελέτες έτσι ώστε «να μπορέσουμε αυτό που θα κάνουμε να είναι και σοβαρό και να έχει μια πρόβλεψη, μια προοπτική επιβίωσης για τα επόμενα δεκαπέντε – είκοσι χρόνια». Ο ΕΛΓΑ – σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης – «έχει ένα κανονισμό ο οποίος είναι του 1987. Αυτόν τον κανονισμό που είναι απαρχαιωμένος που πλέον έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες, έχουν αλλάξει οι καλλιέργειες, έχει αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, τώρα αλλάζουμε τον κανονισμό».
Ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε πως «ο μέσος χρόνος εξόφλησης (των αποζημιώσεων σε αγρότες από τον ΕΛΓΑ) είναι γύρω στους οκτώ μήνες» και πρόσθεσε ότι σήμερα, Πέμπτη 23 Μαΐου «ο ΕΛΓΑ έχει προγραμματίσει μια μεγάλη πληρωμή με ό,τι είναι έτοιμο προς πληρωμή για το 2018 για ζημίες που είχαμε υπόλοιπα του 2018, προχωρά η πληρωμή, η κατάθεση των ποσών σήμερα». Επίσης, σήμερα ο ΕΛΓΑ «εξοφλεί ένα πρόγραμμα ΠΣΕΑ για ζημιές που υπήρχαν και στο φυτικό κεφάλαιο των προηγούμενων ετών το εξοφλεί σήμερα και αυτό, σήμερα κατατίθενται τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Είναι μια πληρωμή συνολικά πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όπως βλέπετε οι διαδικασίες πλέον έχουν επιταχυνθεί γιατί ο οργανισμός δουλεύει πιο συστηματικά. Παρά τον όγκο των ζημιών που έχουμε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί πάρα πολύ».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε μια άλλη σημαντική – όπως είπε – παρέμβαση στην αλιεία, κάτι, που όπως τόνισε, «ζητούσαν για πάρα πολλά χρόνια στη Λέσβο οι κάτοικοι και οι αλιείς για την αναστολή νέων αδειοδοτήσεων στην οστρακοκαλλιέργεια μέσα στον κόλπο της Καλλονής». Χθες – είπε ο κ. Αραχωβίτης – «είχαμε την απόφαση όπου εκεί αναστέλλονται οι νέες άδειες (…) Με την απόφαση επαναφέρουμε σιγά – σιγά τη βιολογική λειτουργικότητα του κόλπου (…) Νομίζω ότι οι αγρότες πλέον το αναγνωρίζουν ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στον αγροτικό τομέα».
Τα περισσότερα από τα συντηρητικά κόμματα δεν αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή
Ερωτηθείς για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών για τους αγρότες, λέγοντας πως «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρετεί η ΝΔ στην Ευρώπη πέραν του ότι δεν αναγνωρίζουν – τα περισσότερα από τα κόμματα τα συντηρητικά δεν αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή- και όσοι την αναγνωρίζουν λένε ότι θα πρέπει να πληρώσουν, να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όλοι οι τομείς παραγωγής (…) δηλαδή θα συμμετέχει και ο αγρότης. Εμείς λέμε ότι ο αγρότης και η πρωτογενής παραγωγή είναι το θύμα της κλιματικής αλλαγής και όχι ο θύτης. Άρα λοιπόν την πρωτογενή παραγωγή θα πρέπει να τη θωρακίσουμε, θα πρέπει να προστατεύσουμε τον αγρότη, τον αλιέα και τον κτηνοτρόφο απέναντι στην κλιματική αλλαγή».
«Καταλαβαίνουμε το άγχος της αντιπολίτευσης να ξαναγυρίσει στην κουτάλα, στην εξουσία. Υπάρχει ο φόβος τους, υπάρχει όλο αυτό το διάστημα απομάκρυνσης από την εξουσία έχει δημιουργήσει σε πολλούς σύνδρομα στέρησης. Καταλαβαίνουμε, επίσης και τον φόβο τους όσο μένει η κυβέρνηση του λαού γιατί αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε από τον λαό και την Κυριακή θα ανανεωθεί η εμπιστοσύνη της (…) Αυτό είναι η αγωνία τους και από εκεί προκύπτει όλος αυτός ο αβυσσαλέος πόλεμος στο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάμε με γκρίζο λόγο, μιλάμε με προοπτική».