Τα αρχαιολογικά ευρήματα για τα οποία γίνεται τόσο θόρυβος δεν είναι μία περίπτωση κοινή ούτε καν για τον ελλαδικό χώρο
Τεράστιο αναβρασμό έχει προκαλέσει η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με διαδικασία εξπρές «το αίτημα της Αττικό Μετρό Α.Ε. σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων», στο πλαίσιο κατασκευής του Σταθμού στο μετρό Θεσσαλονίκης, με σαφή και εκφρασμένη (στη ΔΕΘ) την πρόθεση και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «επιστροφής στην αρχική λύση: με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων».

 

Advertisement

 

Τα αρχαιολογικά ευρήματα για τα οποία γίνεται τόσο θόρυβος δεν είναι μία περίπτωση κοινή ούτε καν για τον ελλαδικό χώρο στον οποίο πράγματι ισχύει το «όπου σκάψεις θα βρεις αρχαίας». Εδώ αναφερόμαστε σε ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο, σ’ ένα ολόκληρο τμήμα της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης, που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης, ένα κομμάτι, δηλαδή, της πλακόστρωτης βυζαντινής λεωφόρου μήκους 77 μέτρων που διέσχιζε το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήδη από τον 4ο αι. μ.Χ., ακριβώς κάτω από την Εγνατία.

Advertisement
Babis

Σε βάθος 6 μέτρων αποκαλύφθηκε τμήμα της decumanus maximus (κύρια οδός με κατεύθυνση εξ Ανατολών προς Δυσμάς), που διασταυρώνεται με μια cardo, κάθετη ρωμαϊκή οδό, με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο. Ο οδικός άξονας είναι στρωμένος με μαρμάρινες πλάκες και βρίσκεται κάτω από εντυπωσιακό τετράπυλο με πλατεία, δημόσιο κτίριο και στοές με καταστήματα. Το μεγάλο τμήμα της βυζαντινής Μέσης Οδού θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να θαυμάσουν, αλλά και να το περπατήσουν οι επισκέπτες. Δύο οι απόψεις που έχουν εκφραστεί και οι οποίες ειδικά στη Θεσσαλονίκη παίρνουν πλέον διαστάσεις διχασμού των πολιτών.

Το πολύπλοκο και το σύνθετο του συμπλέγματος καθιστά την απόσπαση καταστροφική για την ακεραιότητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του. Ειρήσθω εν παρόδω, το αρχαιολογικό συγκρότημα της Βενιζέλου είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει βρεθεί στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών και έχει χαρακτηριστεί από αρχαιολόγους διεθνώς ισάξιο της ιταλικής Πομπηίας.

Πηγή ethnos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σωματείο «Κοινότητα Βιολογικής Μελισσοκομίας»: «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι»

15/08/25 9:33 μμ

Σωματείο «Κοινότητα Βιολογικής Μελισσοκομίας»: «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι»

Η Παναγία η Θαλασσινή και ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου - Δείτε video

15/08/25 9:28 μμ

Η Παναγία η Θαλασσινή και ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου – Δείτε video

Νέο Σούλι Σερρών: Περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους του χωριού - video

15/08/25 9:22 μμ

Νέο Σούλι Σερρών: Περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους του χωριού – video

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγίτσα Σερρών - video

15/08/25 9:09 μμ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγίτσα Σερρών – video

Ν. Δένδιας: Το Πολεμικό Ναυτικό αναβαθμίζεται με σειρά σύγχρονων ναυτικών μονάδων

15/08/25 6:54 μμ

Ν. Δένδιας: Το Πολεμικό Ναυτικό αναβαθμίζεται με σειρά σύγχρονων ναυτικών μονάδων

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 22 Αυγούστου

15/08/25 6:49 μμ

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 22 Αυγούστου

Πιερρακάκης: Ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα η συμφωνία εξαγοράς της HSBC Μάλτας από τη Credia Bank

15/08/25 6:45 μμ

Κυρ. Πιερρακάκης: Ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα η συμφωνία εξαγοράς της HSBC Μάλτας από την Credia Bank

Πυρκαγιά ξέσπασε στον Δήμο Νέστου

15/08/25 6:41 μμ

Πυρκαγιά στον Δήμο Νέστου – Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Με καθυστέρηση, λόγω τεχνικού προβλήματος, αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC53 για την Αθήνα

15/08/25 1:15 μμ

Θεσσαλονίκη: Με 93 λεπτά καθυστέρηση αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC53 για την Αθήνα

Φωτιά στη Πάτρα: Τι υποστήριξε ο 19χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό και ο ρόλος των κατοίκων

15/08/25 1:05 μμ

Πάτρα: Τι υποστήριξε ο 19χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό και ο ρόλος των κατοίκων

Ημαθία: Κοσμοσυρροή στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο- Προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης

15/08/25 12:53 μμ

Ημαθία: Κοσμοσυρροή στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο- Προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης

Σ. Φάμελλος: Γιορτή της Παναγίας σήμερα, γιορτή ομόνοιας και αγάπης

15/08/25 12:49 μμ

Σ. Φάμελλος: Γιορτή της Παναγίας σήμερα, γιορτή ομόνοιας και αγάπης