Date:
Με τη συμμετοχή μαθητών από 13 χώρες, διοργανώνεται στο Βουκουρέστι, το χρονικό διάστημα από 8 έως 11 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού και Ελληνικής Γλώσσας, από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ρουμανίας σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, με τη στήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ολυμπιάδα υποστηρίζεται από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και λαμβάνει χώρα για έβδομη χρονιά στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας, με τη συμμετοχή, φέτος, μαθητών από Αίγυπτο, Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Η Ολυμπιάδα περιλαμβάνει διαγωνισμό ελληνικής γλώσσας με διεθνή χαρακτήρα, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα τόσο στη Ρουμανία όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου και έχουν διακριθεί στην επικοινωνία τους στα νέα ελληνικά και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού πέραν του χώρου της μητροπολιτικής Ελλάδας. Οι μαθητές που θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις, θα βραβευτούν το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο του ρουμανικού Κοινοβουλίου.
Την έναρξη της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ελληνισμού, ενός θεσμού που προάγει την εκμάθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει «κάθε προσπάθεια που αφορά στην εκμάθηση των Ελληνικών, στη διατήρηση και ενίσχυση της ταυτότητας των αποδήμων μας, στην ανάδειξη της Ελληνικής ως προμετωπίδας της ήπιας ισχύος της χώρας μας στο εξωτερικό και ως βασικού πλεονεκτήματος της πολιτιστικής μας διπλωματίας. Είμαστε δίπλα σε όσες και όσους αγαπούν τόσο την Ελλάδα, ώστε να μπορούν να μετέχουν της ελληνικής παιδείας».
Περαιτέρω, ο κ. Χρυσουλάκης υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ρουμανία, γιορτάζουν φέτος 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και ειρηνικής, αμοιβαία επωφελούς συνύπαρξης. «Η φιλική σχέση της Ελλάδας με τη Ρουμανία έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορική πορεία των δυο λαών, καθώς και στον πολιτισμό που γέννησε η αρμονική τους συνύπαρξη». Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας ευχαρίστησε «τη Ρουμανία και το λαό της για την αγάπη τους για την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνισμό», καθώς και «τις δομές του ρουμανικού κράτους για το άνοιγμά τους στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα». Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας και βουλευτή του ρουμανικού Κοινοβουλίου Δρ Dragoş Gabriel Zisopol «για την αδιάλειπτη φροντίδα του και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τον Ελληνισμό και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών».
Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και βουλευτής του ρουμανικού Κοινοβουλίου Δρ Dragoş Gabriel Zisopol (Ζησόπουλος), ο σύμβουλος του προέδρου της Ρουμανίας Sergiu Nistor, οι υφυπουργοί Enikő Katalin Lacziko και Irina Marin Cazal, οι βουλευτές Varujan Pambuccian και Cătălin-Zamfir Manea, ο πρόεδρος του Ελληνορουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Σεφέρης, οι καθηγητές Tudor Dinu και Μαρία Δημάση και η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία Σοφία Γραμματά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ