Αρπακτικά πουλιά φωλιάζουν στη Θεσσαλονίκη: Ξεφτέρι βρέθηκε κολλημένο σε ξόβεργα
Date:
Κολλημένο σε ξόβεργα βρέθηκε ένα ξεφτέρι στην περιοχή των Συκεών, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πολίτες εντόπισαν το αρπακτικό να είναι παγιδευμένο και ακολούθως το μετέφεραν στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στο Καλοχώρι, εκεί όπου εθελοντές της οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή» του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες για να το απελευθερώσουν.
Η παγίδευση σε ξόβεργα είναι παράνομη τακτική, με στόχο τη «φυλάκιση» μικρών πουλιών, ωστόσο αρκετά συχνά μπορεί να πιαστούν στα κλαδιά αυτά και μεγαλύτερα, όπως το συγκεκριμένο ξεφτέρι, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Καλπάκης, μέλος της «Δράσης για την Άγρια Ζωή».
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κ. Καλπάκη, εντοπίζονται πολλά είδη αρπακτικών πουλιών. Τα δύο συνηθέστερα, ωστόσο, είναι το βραχοκιρκίνεζο και το ξεφτέρι. Το πρώτο επιλέγει να τραφεί γύρω από το κέντρο, όπως για παράδειγμα το Σέιχ Σου, αλλά επιστρέφει στον αστικό ιστό για να φωλιάσει και να κοιμηθεί, ενώ το δεύτερο μπορεί να κυνηγάει πουλιά στον αέρα της Θεσσαλονίκης.
«Έχει αρπακτικά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, όμως πρέπει να έχεις έμπειρο μάτι για να τα ξεχωρίσεις. Η άγρια ζωή προσαρμόζεται και προσπαθεί να επιβιώσει και στο αστικό περιβάλλον», τονίζει ο κ. Καλπάκης. Στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων μεταφέρονται ετησίως περίπου 2000 τραυματισμένα άγρια ζώα, με τους πολίτες να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, όπως αναφέρουν τα μέλη της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» σε σχέση με το παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό πως ανάλογα με την εποχή διαφέρουν και οι ξεχωριστοί αυτοί ασθενείς, καθώς τον χειμώνα οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν πυροβολημένα αρπακτικά, το καλοκαίρι νεοσσούς που καταστράφηκαν οι φωλιές τους και πελαργούς που έπαθαν ηλεκτροπληξία, ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονται με άλλα ατυχήματα ζώων.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ