Στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον ελληνικό λαό και θα ανακοινώσει το πλαίσιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό από ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον ελληνικό λαό και θα ανακοινώσει το πλαίσιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Advertisement
 

 

Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει η ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ έξι αρμόδιοι υφυπουργούς θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αναλύσεις για όλες τις διαδικασίες και όσα θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες στο πλαίσιο της άρσης μέτρων, έτσι ώστε να γίνει μια σταδιακή επάνοδος σε μια κανονικότητα.

Μπορεί από τη Δευτέρα να σταματήσει η υποχρέωση των πολιτών να στέλνουν sms μετακίνησης ή να έχουν χειρόγραφη βεβαίωση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες για όλη την επικράτεια. Ανάμεσα στα όσα θα ανακοινωθούν το απόγευμα θα είναι και η μετακίνηση σε άλλους νομούς η οποία θα ξεκινήσει μετά από 15 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 19 Μαΐου.

Η αρμόδια επιτροπή των ειδικών, αλλά και η κυβέρνηση θέλουν το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα να εφαρμοστεί σταδιακά και με όλες τις δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Γι αυτό και δεν θα επιτραπεί αμέσως η ελεύθερη μετακίνηση σε διαφορετικούς νομούς, δηλαδή στα χωριά και τα εξοχικά.

Σημειώνεται πάντως ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Γάντια, μάσκες, κοινωνική απόσταση, συνεχές καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνωστισμού και πολύ μεγάλη προσοχή από όλους έτσι ώστε να μην αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού.

 

Οι υφυπουργοί θα αναλύσουν το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων

Μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη για την άρση μέτρων οι αρμόδιοι υφυπουργοί θα αναλύσουν το σχέδιο, το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε φάσεις, διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) και Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας αντιμετώπισης του), θα πάρουν τον λόγο για να δώσουν με λεπτομέρειες το κάθε βήμα που θα γίνει για την σταδιακή άρση των μέτρων του κορωνοϊού.

Οι ημερομηνίες για την άρση μέτρων του κορωνοϊού

4 Μαΐου: ανοίγουν κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας. Καταργείται το SMS και οι γραπτές βεβαιώσεις για έκτακτη μετακίνηση.

Advertisement

11 Μαΐου: Ανοίγουν – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα Λύκεια με έμφαση στην Γ’ τάξη και τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η επόμενη φάση ανοίγματος της εκπαίδευσης, θα γίνει πιθανότατα στις 18 Μαΐου.

 

19 Μαΐου: Ελεύθερη μετακίνηση σε άλλους νομούς

Τέλος Μαΐου: Επαναλειτουργούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».
1η Ιουνίου: Πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχειακών μονάδων δωδεκάμηνης διάρκειας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
1η Ιουλίου: Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Όσον αφορά τις εκκλησίες, η επαναλειτουργία τους αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις για προληπτικούς λόγους. Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας «ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Πηγή: iefimerida.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver alert στις Σέρρες για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

25/12/25 10:41 πμ

Silver alert στις Σέρρες για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

25/12/25 10:17 πμ

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

25/12/25 10:12 πμ

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

25/12/25 9:23 πμ

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

25/12/25 9:16 πμ

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

25/12/25 9:03 πμ

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας

25/12/25 8:57 πμ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας

Παίζοντας μπάλα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο

25/12/25 8:53 πμ

Παίζοντας μπάλα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

25/12/25 8:49 πμ

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

25/12/25 8:48 πμ

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

25/12/25 8:46 πμ

Θεσσαλονίκη: Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

25/12/25 8:44 πμ

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του