7.1 C
Serres

Άρθρο της Ζ. Μ. Μακρή: Αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πράξη

Date:

Στο επίκεντρο των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και στο κέντρο του διαχρονικού ενδιαφέροντος της κοινωνίας και της πολιτείας βρίσκεται η κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας, που είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τονίζει σε άρθρο της η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή.

Με αφορμή την εισαγωγή, κατά τις επόμενες ημέρες, στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τα τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» η κ. Μακρή επισημαίνει ότι «η κωδικοποίηση του σχεδίου νόμου σε πάνω από διακόσια άρθρα αναδεικνύει, σαφέστατα, την ισχυροποίηση της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καθορίζει, πληρέστατα, τον χαρακτήρα του νέου θεσμού που αφορά στη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Ο πανεπιστημιακός χώρος αποκτά έναν νόμο ισχυρό και στέρεο, που αποτυπώθηκε, πάνω στις βάσεις της προσήλωσης στην τήρηση του Συντάγματος αλλά και της σύγχρονης ανάγνωσης και ερμηνείας του, με δημιουργικό ρεαλισμό αλλά και δυναμικό όραμα, με πολλές απαιτήσεις αλλά και πλείστες εγγυήσεις, με διαφανείς διαδικασίες αλλά και ευέλικτες ψηφιακές διοικητικές λειτουργίες».

Και καταλήγει: «Ικανοποιούμε χρόνιες διεκδικήσεις του ακαδημαϊκού χώρου, διορθώνουμε παγιωμένες παθογένειες, ισχυροποιούμε και διεθνοποιούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, επενδύουμε στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και διασφαλίζουμε τα εχέγγυα ώστε η Παιδεία να συνεχίζει να εκφράζει την ανώτατη προοπτική της

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με πράξεις στην αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Ακολουθεί το άρθρο της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κορυφή της εκπαιδευτικής μας πυραμίδας, είναι στο επίκεντρο των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης και στο κέντρο του διαχρονικού ενδιαφέροντος της κοινωνίας και της Πολιτείας.

Η συζήτηση έρχεται να αναλύσει το πυκνό πλέγμα μεταρρυθμίσεων που εισηγούμαστε για τον πανεπιστημιακό χώρο στην Ελλάδα, για την Ελλάδα, με την Ελλάδα, από την Ελλάδα προς τον κόσμο και αντίστροφα.

Σε λίγες ημέρες στη Βουλή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά τα σχόλια που κατατέθηκαν κατά την ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, φέρνει, στον κοινοβουλευτικό διάλογο, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Ένας περιγραφικός τίτλος, σχεδόν τεχνικός, ώστε να μη χαρακτηριστεί φλύαρος ή παραπλανητικός, που προτεραιοποιεί την αναβάθμιση των ελληνικών Α.Ε.Ι. και οριοθετεί το πλαίσιο λειτουργίας των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Η κωδικοποίηση του σχεδίου νόμου σε πάνω από διακόσια άρθρα αναδεικνύει, σαφέστατα, την ισχυροποίηση της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καθορίζει, πληρέστατα, τον χαρακτήρα του νέου θεσμού που αφορά στη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Και ενώ για εμένα, ως Υφυπουργό Παιδείας, το άρθρο αυτό είναι ένα βήμα να μοιραστώ το περιεχόμενο αλλά και την ικανοποίηση που γεννά το νομοσχέδιο που εισηγούμαστε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για εσάς, τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του, τις ακροάτριες και τους ακροατές του, ελπίζω να αποτελέσει ένα μέσο ενημέρωσης, πρόσκλησης σε συζήτηση, μια ευκαιρία γνωριμίας και επαφής με τα βασικά σημεία που αποδεικνύουν ότι η αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται πράξη.

Ο πανεπιστημιακός χώρος αποκτά έναν νόμο ισχυρό και στέρεο, που αποτυπώθηκε, πάνω στις βάσεις της προσήλωσης στην τήρηση του Συντάγματος αλλά και της σύγχρονης ανάγνωσης και ερμηνείας του, με δημιουργικό ρεαλισμό αλλά και δυναμικό όραμα, με πολλές απαιτήσεις αλλά και πλείστες εγγυήσεις, με διαφανείς διαδικασίες αλλά και ευέλικτες ψηφιακές διοικητικές λειτουργίες.





Οι ρυθμίσεις που αφορούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι οι πρέσβειρες της στρατηγικής προτεραιότητας που δίνουμε στα Πανεπιστήμια της περιφέρειας ενώ τα άρθρα που αφορούν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο χαιρετίζουν την αυτονομία, την ισχυροποίηση του αυτοδιοίκητου, την ενίσχυση της οικονομικής και της διοικητικής αυτοτέλειας των ελληνικών Πανεπιστημίων, απαλλαγμένης από την κρατική γραφειοκρατία.

Συνεχίζουμε, παράλληλα, ταυτόχρονα, συντονισμένα, με τη στήριξη της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με χρηματοδότηση μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ, με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας των Α.Ε.Ι., με την αναβάθμιση του ρόλου του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και με την ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, μέσα από συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού.

Στην εκ βάθρων αναβάθμιση που φέρνουν τα άρθρα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο προστίθενται οι θεμελιώδεις διατάξεις που περιγράφουν το πλαίσιο λειτουργίας των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Με υψηλές προδιαγραφές, σφιχτές προϋποθέσεις και αυστηρότατα κριτήρια ακαδημαϊκής υπεροχής, ποιότητας και προοπτικής, η δημιουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων εκσυγχρονίζει τη δυναμική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, φέρνει τη χώρα μας και τις ανταγωνιστικές δυνατότητές της στο παγκόσμιο προσκήνιο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αυτοί είναι, συνολικά, οι πρωτοπόροι πυλώνες του νομοσχεδίου μας, πρωτοπόροι όχι μόνο γιατί διεκδικούν την πρωτιά στην τόλμη, την επινόηση και την σαφή διατύπωση αλλά γιατί, κυρίως, διεκδικούν την πρώτη φορά που η δέσμευση από μια κυβέρνηση είναι καθολική και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμη να χαράξει πρώτη την πορεία που θέλουμε να βαδίζουμε και να αναλάβει τη δέσμευση.

Τη δέσμευση ότι όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» θα τύχουν της προσοχής, της συζήτησης, της εδραίωσης, της εξέλιξης, της υποστήριξης και των πολλαπλών και δημιουργικών αναγνώσεων που δικαιούται η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι το μόνο όριο που μπορεί να έχει η χώρα στον τομέα της Παιδείας είναι οι ικανότητες, οι δυνατότητες και οι προσδοκίες κάθε μέλους της ελληνικής κοινωνίας αλλά και κάθε μέλους της παγκόσμιας κοινότητας που θα εμπιστευτεί το ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον για συνεργασία, έρευνα και σπουδές κύρους.

Γιατί μόνο έτσι, χωρίς «ταβάνι» στην εξέλιξη, χωρίς αρνητισμό, φόβο και καχυποψία, χωρίς εσωστρέφεια και στεγανά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, τις προδιαγραφές και τις ευκαιρίες για να προχωρήσουν και να διαπρέψουν οι νέες και οι νέοι μας.

Ικανοποιούμε χρόνιες διεκδικήσεις του ακαδημαϊκού χώρου, διορθώνουμε παγιωμένες παθογένειες, ισχυροποιούμε και διεθνοποιούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, επενδύουμε στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και διασφαλίζουμε τα εχέγγυα ώστε η Παιδεία να συνεχίζει να εκφράζει την ανώτατη προοπτική της.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με πράξεις στην αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠολιτικήΆρθρο της Ζ. Μ. Μακρή: Αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πράξη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ν. Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο συρμός πληροφορεί 10 φορές το δευτερόλεπτο για το πού βρίσκεται – Τι είπε για το λογότυπο

"Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επικοινωνιακή επιτυχία από την συζήτηση...

Αντώνης Σαμαράς: Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία

Για αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο...

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς

Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα