Γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέλεξε να ταξιδέψει τώρα στην Αίγυπτο; Η Άγκυρα προσεγγίζει το Κάιρο με επιτυχία; Θέλουμε να προλάβουμε πιθανές μελλοντικές εξελίξεις; Αυτά τα ερωτήματα κυριάρχησαν στη δημόσια σφαίρα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός επέλεξε να ταξιδέψει τώρα στην Αίγυπτο; Η Άγκυρα προσεγγίζει το Κάιρο με επιτυχία; Θέλουμε να προλάβουμε πιθανές μελλοντικές εξελίξεις;

Αυτά τα ερωτήματα κυριάρχησαν στη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν οικοδομήσει μια βαθιά στρατηγική σχέση που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και η συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι το επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά. Η συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας είναι καταλυτική για την ανάδειξη της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, έργο περιφερειακής σημασίας, εντάσσεται στη συνολική πολιτική της Ε.Ε. για εξεύρεση νέων πηγών ενέργειας και την ταυτόχρονη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Με αυτή την επιλογή, η Αθήνα πετυχαίνει δυο στόχους: εξασφαλίζει νέα αναπτυξιακή δυναμική για την εθνική οικονομία και αποδεικνύει ότι είναι στην πράξη παράγοντας ασφάλειας στη γειτονιά της.

Η απόφαση των δυο ηγετών για τη σύγκληση ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας δείχνει ότι οι διμερείς σχέσεις ενισχύονται και αναβαθμίζονται. Στην ουσία, αποκτούν γερά θεμέλια προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις εμβαθύνονται ανεξάρτητα από τις τουρκοαιγυπτιακές και σίγουρα αποτελούν παράδειγμα καλής γειτονίας. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνει και η πρόσφατη διμερής συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Από την εξίσωση, δεν μπορεί να αγνοηθεί η Λευκωσία. Το τριμερές σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, αυτό διεφάνη και από την επιτυχημένη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, τι συμβαίνει με την Τουρκία; Πράγματι, η γειτονική χώρα έχει αλλάξει τακτική ξεκινώντας «επιχείρηση γοητείας» προς όλους. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής, η Άγκυρα αποκατέστησε την επικοινωνία με το Κάιρο. Όμως, καλείται να διανύσει μακρύ δρόμο, για να οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με την Αίγυπτο. Οι πληγές του παρελθόντος δεν έχουν ακόμα επουλωθεί.

Η προνομιακή σχέση της τουρκικής ελίτ με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η αποσταθεροποιητική παρέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη και η κατά καιρούς τουρκική ανάμιξη στο παλαιστινιακό προσκρούουν στα συμφέροντα και τις ευαισθησίες της Αιγύπτου.

Οι υπαρκτές δυσκολίες στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου δεν αποκλείουν την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για το μέλλον. Όμως, σίγουρα επισκιάζουν την προσπάθεια της πρώτης για επαναπροσέγγιση με τη δεύτερη. Αντιθέτως, οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις περνούν σε μια φάση νέας άνθησης.

Advertisement
MEGA
  • Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Επίκουρος Καθηγητής στο Hellenic American University.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

03/02/26 1:53 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

03/02/26 1:52 μμ

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

03/02/26 1:50 μμ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

03/02/26 1:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

03/02/26 1:22 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

03/02/26 1:12 μμ

Φυλακές Νιγρίτας: Προσπάθησαν να «περάσουν» ναρκωτικά μέσα σε ρούχα

Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης

03/02/26 1:48 μμ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 4 συλληφθέντες μετά από πορεία στο κέντρο της πόλης