Ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας από το 2ο κύμα πανδημίας του κορονοϊού (video)
Date:
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης μίλησαν στην ΕΡΤ για την πορεία της έξαρσης του κορονοϊού.
Η εικόνα στα λύματα είναι αισιόδοξη καθώς διαπιστώνεται σταδιακή μείωση του ιικού φορτίου από την προηγούμενη Παρασκευή. Εντοπίζονται κάτω από τις 20.000 φορείς στο λεκανοπέδιο.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα αποτυπωθεί την επόμενη εβδομάδα στα τεστ του ΕΟΔΥ. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι από τα ευρήματα δεν μπορεί να γίνει και ηλικιακή καταγραφή. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μελέτη αντισωμάτων 6.000 ατόμων του ΕΚΠΑ. όπου παρουσιάστηκε το φαινόμενο οι μισοί που εμφάνισαν αντισώματα ήταν ασυμπτωματικοί ασθενείς. Γεγονός που δείχνει , όπως είπε ο καθηγητής ότι στην κοινότητα ο αριθμός των ασυμπτωματικών έχει αυξηθεί πάρα πολύ.
Σε ότι αφορά το σύστημα υγείας σε ΜΕΘ και ειδικά στη Θεσσαλονίκη η κα Παγώνη ανέφερε επι λέξη ότι «εκεί έχει ξεφύγει η κατάσταση» και δεν είναι μόνο το θέμα των διασωληνωμένων είναι και το θέμα των νοσηλευόμενών στα τμήματα COVID-19. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλές εισαγωγές και επισήμανε ότι σε όλη την Ελλάδα νοσηλεύονται περισσότεροι από 3.500 με Covid-19.
Η Θεσσαλονίκη θέλει μεγάλη ενίσχυση και όσον αφορά τις κλινικές και ως προς το προσωπικό καθώς ένα ποσοστό των νοσηλευτών και των γιατρών νοσεί.
Ανέφερε επίσης ότι οι συνάδελφοι της στη Θεσσαλονίκη είναι σε απελπιστική κατάσταση και η κόπωση τους έχει καταβάλει καθώς παραμένουν επι 24ωρα στα νοσοκομεία. Επίσης πρόσθεσε ότι άλλες κλινικές έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid-19.
Σε ότι αφορά την Αττική η κα Παγώνη εκτίμησε ότι βρισκόμαστε λίγο καλύτερα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη καθώς εμφανίζονται κάποια ελάχιστα αισιόδοξα μηνύματα και εξέφρασε την ευχή μέχρι το Σάββατο να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα στην Αττική και να ακολουθήσει μετά μια ύφεση. Χωρίς όμως να βάζουμε σε αυτήν τη σταθεροποίηση, όπως ανέφερε τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων. Αναφερόμενη στην έλευση του εμβολίου εφόσον όλα πάνε καλά, η κα Παγώνη εκτίμησε ότι για τελειώσουν τα πράγματα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις να κάνουμε χρήση της μάσκας και να προσέχουμε πάρα πολύ
Για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε πως «η αλήθεια είναι ότι με τις συνθήκες που έχουμε τα πράγματα είναι δύσκολα».
Είχαμε προτείνει ότι τοπικά θα μπορούσαν να γίνουν οι καταθέσεις στεφάνων. Η κα Παγώνη διατύπωσε την άποψη ότι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα μπορούσε να γίνει όταν τελειώσει το Lockdown με συμφωνία όλων των κομμάτων. Όπως τόνισε η πορεία δεν θα έπρεπε να γίνει.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ανέφερε πως στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει η κυκλοφορία που υπήρχε και φυσικά αυτό δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, γιατί πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σταθούμε σε όλες μας τις πτυχές της ζωής. Η αισιοδοξία είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο. Νομίζω, ότι αρχίζουμε ενδεχομένως από τα μέσα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας να επιπεδώνουμε την καμπύλη της Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάνου.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, λόγω της μεγάλης διασποράς των κρουσμάτων στην επικράτεια. Το τελευταίο 24ωρο, είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 400, και η μέση ηλικία τους μειώθηκε στα 64 χρόνια.
Είχαμε 59 θανάτους, ενώ διαγνώστηκαν 2.198 νέα κρούσματα. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή: 492 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, 491 στη Θεσσαλονίκη, 147 στην Δράμα και 122 στην Πέλλα.
Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το θέμα της επάρκειας κλινών στα νοσοκομεία.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στη βόρεια Ελλάδα. Στο «κόκκινο» είναι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εκατό, και πλέον υπάρχει μόνο ένα κενό κρεβάτι εντατικής.
Στο Ιπποκράτειο, ένα ολόκληρο κτίριο του νοσοκομείου νοσηλεύει πλέον μόνο ασθενείς με covid. Τα περιστατικά που έπρεπε να χειρουργηθούν, μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού ο χώρος της ανάνηψης μετατράπηκε σε ΜΕΘ. Να σημειωθεί ότι στην υγειονομική περιφέρεια της Μακεδονίας, η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid αγγίζει το 95%.
Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς, και για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας. Σε όλη την υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν 60 κλίνες, εκ των οποίων 56 είναι κατειλημμένες και 4 κενές.
Πηγή: ΕΡΤ