13.2 C
Serres

Άσκηση μετά το έμφραγμα – Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε

Date:

Η άσκηση μετά το έμφραγμα, περιλαμβάνεται στις οδηγίες του καρδιολόγου για το πως πρέπει να είναι στο εξής η καθημερινότητά σας.

Βέβαια οι οδηγίες δεν προβλέπουν απότομη και επίπονη άσκηση ή άρση βαρών, αλλά σταδιακή εξάσκηση που θα σας δυναμώσει και θα σας ευχαριστεί.

Για ένα επιτυχημένο καρδιαγγειακό πρόγραμμα χρειάζεται να συνεργαστούν φυσικοθεραπευτές, γιατροί, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι και το να ζητήσετε τη συνδρομή τους είναι το πρώτο πράγμα.

Ο φυσικοθεραπευτής είναι ο ειδικός επιστήμονας που ασχολείται με την άσκηση, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της καρδιοαγγειακής αποκατάστασης, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Σε συνεργασία με τις άλλες ειδικότητες πρέπει να αξιολογήσει την λειτουργική ικανότητα του ασθενή, να συνταγογράφησει ένα συγκεκριμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης και τελικά να βοηθήσει τον ασθενή να το εκτελέσει σωστά.

Οι βασικότεροι στόχοι της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η αύξηση της αεροβικής ικανότητας του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, η μυϊκή ενδυνάμωση και η αύξηση της ελαστικότητας που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Κάθε ασθενής όμως έχει και τους προσωπικούς του στόχους όπως για παράδειγμα η μείωση της υπέρτασης μέσω της άσκησης.

Τις πρώτες μέρες αμέσως μετά από καρδιακή προσβολή, η κίνηση του σώματος και η ενεργοποίηση των μυών – ιδιαίτερα στα πόδια – είναι καλό. Προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε χαλαρά όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και πριν φύγετε από το νοσοκομείο.





Στο σπίτι, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια λογική προσέγγιση για να παραμείνετε δραστήριοι. Μετατρέψτε σταδιακά τις μικρές βόλτες σε μεγαλύτερους περιπάτους καθώς αναρρώνετε και αισθάνεστε πια πιο δυνατοί. Ξεκουραστείτε μετά την άσκηση.

Εστιάστε στην ανοικοδόμηση της αντοχής σας, όχι στο πόσο δυνατοί μπορεί να είστε και πόσα βάρη μπορείτε να σηκώσετε. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσετε την άσκηση ως θεραπεία και όχι να εξοντωθείτε από την πολύ γυμναστική.

Η φυσική σας κατάσταση θα βελτιωθεί και θα γίνει καλύτερη αν ακολουθείτε το πρόγραμμα που σας έχουν συστήσει οι ειδικοί με βάση τις δικές σας ανάγκες και θα δείτε σημαντικά οφέλη 6 μήνες ή ένα χρόνο από το επεισόδιο.

Σημάδια ότι το παρακάνετε

Η άσκηση και η σωματική ανάκαμψη μετά από έμφραγμα απαιτεί υπομονή και όταν φτάνετε στα όρια, το σώμα σας θα σας ενημερώσει. Τα προειδοποιητικά σημάδια, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, περιλαμβάνουν:

  • Ένας γνωστός πόνος. Θυμάστε πώς νιώθατε με το έμφραγμα; Μπορεί να εμφανίσετε μερικά από τα ίδια συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, σφίξιμο και δυσφορία εάν το παρακάνετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης.
  • Δυσκολία στην αναπνοή. Είναι κόκκινη σημαία, εάν προσπαθείτε να αναπνεύσετε ενώ κάνετε μια οικεία δραστηριότητα. Αν λαχανιάζετε και δυσκολέυεστε στην αναπνοή, είναι σημάδι ότι κάνετε περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Μια αποτελεσματική προπόνηση δεν χρειάζεται να σας κόψει την ανάσα.
  • Κούραση. Η άσκηση μπορεί φυσικά να κουράσει. Αλλά αν είστε εξαντλημένοι από την άσκηση μετά από έμφραγμα, μπορεί να σημαίνει ότι ζητάτε από το σώμα σας να κάνει περισσότερα από όσα είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει.
  • Αίσθημα ζάλης. Εάν το κεφάλι σας γυρίζει, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα και να χαλαρώσετε.

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΆσκηση μετά το έμφραγμα – Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις με στόχο την πρόληψη του καρκίνου...

Ψήσιμο στα κάρβουνα: Πώς μπορεί να απειλήσει τα μάτια;

Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι μία από τις παραδόσεις...

Διατροφή: 7 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να φτάσει σε ένα υγιές βάρος

Χρήσιμες συμβουλές για να «διδάξετε» στα παιδιά μερικές βασικές...

Πόσο γρήγορα μπορείτε να αποκτήσετε κοιλιακούς

Μπορείτε γρήγορα να αποκτήσετε κοιλιακούς και να δείτε το...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα