Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό Ροχίνγκια στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κατέστρεψε περίπου 800 αυτοσχέδια σπίτια και άφησε πίσω της χιλιάδες άστεγους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Αξιωματούχοι της ... Περισσότερα

Άστεγοι 7.000 Ροχίνγκια μετά από πυρκαγιά σε καταυλισμό στο Μπανγκλαντές

Epilogestv

Epilogestv

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό Ροχίνγκια στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κατέστρεψε περίπου 800 αυτοσχέδια σπίτια και άφησε πίσω της χιλιάδες άστεγους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εθελοντές Ροχίνγκια έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά έπειτα από περίπου τρεις ώρες αφού αυτή εκδηλώθηκε στον Καταυλισμό Νούμερο 5 του Κοξ Μπαζάρ, μια συνοριακή περιοχή με την Μιανμάρ, γύρω στη 01.00 τοπική ώρα.

Εκτός από καταλύμματα, πολλές άλλες δομές-όπως κέντρα εκπαίδευσης-καταστράφηκαν, δήλωσε ο Επίτροπος της υπηρεσίας Επαναπατρισμού και Μέριμνας Προσφύγων στο Κοξ Μπαζάρ, ο Μοχάμεντ Μιζανούρ Ραχμάν, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι σχεδόν 7.000 άτομα έμειναν άστεγα εξαιτίας της πυρκαγιάς και περίπου 120 εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους κέντρα υγείας και τζαμιά, καταστράφηκαν.

“Εχουμε κάνει όλες τις κινήσεις…τους παρασχέθηκαν τρόφιμα και προσωρινά καταλύμματα”, είπε ο Μοχάμεντ Σαμσούντ Ντούζα, αξιωματούχος της κυβέρνησης υπεύθυνος για τους πρόσφυγες.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας από την Μιανμάρ ζουν στριμωγμένα σε καταλύμματα κατασκευασμένα από καλάμια μπαμπού και πλαστικό στη συνοικία Κοξ Μπαζάρ, στο σύνορο με το Μπανγκλαντές, και τα περισσότερα από αυτά κατέφυγαν εκεί από έφυγαν το 2017 για να γλιτώσουν από την στρατιωτική επιχείρηση καταστολής.

Advertisement
MEGA

“Τα αίτια της πυρκαγιάς προς το παρόν παραμένουν άγνωστα και οι κυβερνητικές αρχές μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα διενεργηθεί έρευνα”, ανακοίνωσε η UNHCR.

Στους καταυλισμούς αυτούς με τις αυτοσχέδιες κατασκευές ξεσπούν συχνά πυρκαγιές. Μια μεγάλη φωτιά τον Μάρτιο του 2021 είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 πρόσφυγες και να καταστραφούν πάνω από 10.000 σπίτια.

Τον περασμένο χρόνο σχεδόν 12.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφή από πυρκαγιά σχεδόν 2.800 καταφυγίων και πάνω από 90 δομών, ανάμεσά τους νοσοκομεία και κέντρα εκπαίδευσης. Μια ερευνητική επιτροπή αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για “προσχεδιασμένη ενέργεια δολιοφθοράς”.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

26/02/26 11:25 μμ

Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

26/02/26 11:24 μμ

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση - Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

26/02/26 11:02 μμ

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση – Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

Καταγγελία για δολιοφθορά στην τηλεδιοίκηση, στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, λίγο πριν το Πλατύ της Ημαθίας, όπου άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης, έκανε σήμερα, Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος. Ο κ. Κυρανάκης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως πρόκειται για «καθαρή ενέργεια με στόχο να υπάρξουν νεκροί δύο ημέρες πριν την επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη». Όπως είπε πρόκειται για καλώδια τηλεδιοίκησης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τα Τέμπη. Τα συγκεκριμένα καλώδια, διευκρίνισε πως είχαν τοποθετηθεί με ειδική προστασία και επικάλυψη από τσιμέντο, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα κλοπών ή φθορών. «Πρόκειται για καθαρή δολιοφθορά από κάποιον που ήθελε νεκρούς δύο ημέρες πριν την επέτειο για τα Τέμπη. Πήγαν έσπασαν το τσιμέντο, έβγαλαν τα καλώδια, τα οποία έχουν διπλή επικάλυψη και προστασία, και με ειδικά εργαλεία τα έκοψαν. Δεν έκλεψαν κάτι, δεν είχαν οικονομικό όφελος, τα έκοψαν και έφυγαν» είπε χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα ήταν να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα τηλεδιοίκησης στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για «σοκαριστικό περιστατικό», επισημαίνοντας ότι παρά την ζημιά, το σιδηροδρομικό δίκτυο διαθέτει πλέον επιπλέον δικλείδες ασφαλείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα railway.gov.gr, μέσω της οποίας -όπως είπε- παρακολουθείται η θέση των τρένων με μεγάλη ακρίβεια. «Είμαστε πιο ασφαλείς από την εποχή των Τεμπών. Με το νέο σύστημα βλέπουμε πού βρίσκονται τα τρένα με ακρίβεια εκατοστού», κατέληξε, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την υπόθεση. Το πρόβλημα διορθώνεται και αναμένεται αποκατάσταση εντός της ημέρας.

26/02/26 10:58 μμ

Εισαγγελέας για την κοπή καλωδίων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

26/02/26 11:06 μμ

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

26/02/26 10:54 μμ

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

26/02/26 10:47 μμ

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

26/02/26 10:40 μμ

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

26/02/26 10:09 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

26/02/26 10:08 μμ

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

26/02/26 9:53 μμ

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι

26/02/26 9:43 μμ

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι