Ο «Όμιλος φίλων για την ανάδειξη της αρχαίας Αμφίπολης-Αμφιπολίτες» διοργάνωσε ομιλία με θέμα: ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΣ ΗΛΙΟΥ, ΡΕΑΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ στις 12.11.2018 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών.   Ομιλητής ήταν ο Αστέριος Τσίντσιφος ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο «Όμιλος φίλων για την ανάδειξη της αρχαίας Αμφίπολης-Αμφιπολίτες» διοργάνωσε ομιλία με θέμα: ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΣ ΗΛΙΟΥ, ΡΕΑΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ στις 12.11.2018 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών.

Advertisement
 

 

Ομιλητής ήταν ο Αστέριος Τσίντσιφος συγγραφέας, ερευνητής νομισματολόγος, και Πρόεδρος του ανωτέρω Συλλόγου.

 

Αφηγητής ήταν ο Δρ. Φιλοσοφίας, Αθανάσιος Μπίντας, ομότιμος καθηγητής έδρας συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Νις Σερβίας.

 

Τους προλόγισε η κ. Χαρά Γεωργιάδου, συγγραφέας, Κοσμήτορας Ομίλου ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΕΣ.

 

Με βάση τα αρχαία νομίσματα, που εμφάνισε κι εξήγησε, ο ερευνητής νομισματολόγος, προέκυψε ότι:

 

Ο «Τύμβος Καστά» ήταν Ιερό της Ρέας, με άγαλμα ύψους 2 μ. της Περσεφόνης να θηλάζει το Διόνυσο Ζαγρέα, που ήταν στην θέση, όπου είναι σήμερα η οπή στο ψηφιδωτό. Σύμφωνα με τον νομισματολόγο, το άγαλμα βρέθηκε άθικτό και αφαιρέθηκε από την ανασκαφική ομάδα.

 

Σε άλλη θέση του περιβόλου υπάρχει και ο Ναός του Ηλίου, ο Ναός του ημίθεου Ρύσσου και ο Ναός θεού Στρυμόνα, σύμφωνα με τα αρχαία νομίσματα.

 

Επί Ολυμπιάδος, τέθηκε ο μαρμάρινος περίβολος κι έγινε και μαντείο, απ’ όπου η χρησμοδοσία της με τον αίσιο οιωνό τής εκστρατείας του Αλεξάνδρου του Μέγα (Αναπαριστάται στα επιστύλια του Τύμβου και σε αρχαία νομίσματα)

 

Στον Τύμβο Καστά ενταφιάστηκε ο Φίλιππος, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξλανδρου. Στο ψηφιδωτό δεν είναι ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη, αλλά παριστάται ο Φίλιππος με στεφάνι ολυμπιονίκη πάνω στην συνωρίδα του (άρμα ολυμπιακών αγώνων) αγκαλιά με την Ολυμπιάδα, με ξέπλεκα μαλλιά (δείγμα πένθους), που ήταν εν ζωή και παρήγγειλε το ψηφιδωτό που φιλοτεχνήθηκε, περιμετρικά του αγάλματος της Περσεφόνης, και μερίμνησε για την ταφή του βασιλιά.

 

(Στη Βεργίνα κείται ο βασιλιάς Λυσίμαχος, πρώην υπασπιστής Φίλιππου και Μ. Αλεξάνδρου, οράτε στο youtube: ‘Βεργίνα ο νέος βασιλιάς’, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ομίλου το Μάιο 2018)

 

Η Ολυμπιάδα κατέστησε τον Τύμβο Καστά το οστεοφυλάκιο της δυναστείας των Τημενιδών.

 

Στον πρώτο θάλαμο τοποθετήθηκε χάλκινο άγαλμα του Βουκεφάλα, που Αλέξανδρος ο Μέγας παρήγγειλε, μετά το θάνατο του αγαπημένου του αλόγου. Επί ρωμαιοκρατίας, το μετέφεραν οι Ρωμαίοι στην Ρώμη και σήμερα σώζεται και εκτίθεται στο Μουσείο του Καπιτωλίου. Τα αρχαία νομίσματα παριστούν όλες τις φάσεις – θέσεις του αγάλματος που θεοποιήθηκε και προσκυνούνταν «αντ’ αυτού».

 

Στον Τύμβο Καστά, επίσης, ενταφιάστηκε η Ρωξάνη και ο μικρός Αλέξανδρος.

 

Advertisement
ΔΕΗ

Στον Τύμβο Καστά ενταφιάστηκε και η Ολυμπιάδα.

 

Στην κορυφή του Τύμβου Καστά υπήρχε πυραμοειδής φάρος με συνεχές φως, ως καβείριο ιερό.

 

Οι αποκαλύψεις της νομισματικής έρευνας είναι συνταρακτικές. Στο Μνημείο βρίσκεται ο Τάφος του Φιλίππου και το οστεοφυλάκιο της δυναστείας των Τημενιδών. Από την εξέταση DNA των οστών θα φανεί η συγγένεια του Φιλίππου, του μικρού Αλέξανδρου και της μητρός αυτού Ρωξάνης.

 

Το μνημείο μπορεί να καταστεί παγκόσμιο προσκύνημα και να προσελκύσει εκατομμύρια τουριστών από κάθε γωνιά της γης.

 

Θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να τοποθετηθεί. Να διαψεύσει ή να αποδεχθεί. Να επισπεύσει την ανασκαφή και των άλλων χώρων. Να αποκαταστήσει τον περίβολο. Να αποκαλύψει χωρίς περιστροφές όλα τα ευρήματα. Να καταστήσει το μνημείο επισκέψιμο.

 

Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Ο Τύμβος Καστά μπορεί να φέρει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Εδώ και τώρα, έμπρακτα.

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιορτάζει 5 Δεκεμβρίου: Άγιος Σάββας, ο προστάτης των καρκινοπαθών και των γυναικών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν

05/12/25 12:01 πμ

Γιορτάζει 5 Δεκεμβρίου: Άγιος Σάββας, ο προστάτης των καρκινοπαθών και των γυναικών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν

Ξεκίνησε το 12ο επιστημονικό συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας

04/12/25 11:56 μμ

Ξεκίνησε το 12ο επιστημονικό συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας

Επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στη Λευκωσία - Τεχνογνωσία από την ΔΑΟΕ για την δημιουργία Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την Κύπρο

04/12/25 11:54 μμ

Επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στη Λευκωσία – Τεχνογνωσία από την ΔΑΟΕ για την δημιουργία Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την Κύπρο

Σαρκοπενία: Γήρανση, απώλεια μυϊκής μάζας και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία

04/12/25 11:53 μμ

Σαρκοπενία: Γήρανση, απώλεια μυϊκής μάζας και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία

Τέσσερις χώρες αποχωρούν από τη Eurovision μετά την απόφαση για συμμετοχή του Ισραήλ

04/12/25 11:52 μμ

Τέσσερις χώρες αποχωρούν από τη Eurovision μετά την απόφαση για συμμετοχή του Ισραήλ

To BBC ανακοίνωσε σειρά για τα χρόνια των Beatles στο Αμβούργο

04/12/25 11:51 μμ

To BBC ανακοίνωσε σειρά για τα χρόνια των Beatles στο Αμβούργο

Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

04/12/25 11:50 μμ

Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

Παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ ο τόμος «Μυθογένεση, Διασυστηματικότητα, Τελετουργία: Μελέτες προς τιμήν του Demetrios Yatromanolakis»

04/12/25 11:49 μμ

Παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ ο τόμος «Μυθογένεση, Διασυστηματικότητα, Τελετουργία: Μελέτες προς τιμήν του Demetrios Yatromanolakis»

METEO: Σημαντικά ύψη βροχής στην Αττική μέχρι το απόγευμα - Πυροσβεστική: 90 κλήσεις έχει δεχτεί για την Αττική το Κέντρο Επιχειρήσεων

04/12/25 11:48 μμ

METEO: Σημαντικά ύψη βροχής στην Αττική μέχρι το απόγευμα – Πυροσβεστική – 90 κλήσεις έχει δεχτεί για την Αττική το Κέντρο Επιχειρήσεων

ΣΑΤΑ: Στους δρόμους της Αττικής από την Παρασκευή τα ταξί

04/12/25 11:47 μμ

ΣΑΤΑ: Στους δρόμους της Αττικής από την Παρασκευή τα ταξί

Αναστέλλεται η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών και βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής

04/12/25 11:46 μμ

Αναστέλλεται η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών και βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής

Οι πληρωμές προς τους αγρότες για το 2025 - 600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024 (πίνακες)

04/12/25 11:44 μμ

Οι πληρωμές προς τους αγρότες για το 2025 – 600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024 (πίνακες)