Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας: Στόχος να εξελιχθεί σε διαστημικό σταθμό όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης
Date:
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανέγερση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, στον χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας.
Πρόκειται για έργο, ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.
” Στηρίζουμε την προσπάθεια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για να γίνει στο Κρυονέρι, κάτι ακόμα πιο πάνω από ένα διεθνές κέντρο αστρονομίας, που ήδη είναι, καθώς – και με τον νέο εξοπλισμό που χρηματοδοτεί το υπουργείο – το Αστεροσκοπείο αυτό, θα καταστεί σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο”, είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.
Στην εκδήλωση, παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της διοίκησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης.
Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, μεταξύ άλλων, τόνισε : ” Από την πλευρά του υπουργείου, χρηματοδοτούμε με 11 εκ ευρώ, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, για την αγορά εξοπλισμού, που περιλαμβάνει ρομποτικό τηλεσκόπιο, λέιζερ, ραντάρ “.
” Χαίρομαι που η επέκταση των εγκαταστάσεων και ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί, θα βοηθήσει και στο πεδίο της έρευνας, αλλά και στο διαστημικό πεδίο, με πολύ σημαντικές υπηρεσίες για ολόκληρη την νοτιο-ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως, η παρέμβαση αυτή είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία” δήλωσε ο ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.
Στον χαιρετισμό του, ο Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος στο Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δήλωσε, μεταξύ άλλων:
” Πολύ σημαντική είναι η σημερινή ημέρα, καθώς αποτελεί επιστέγασμα της πολύχρονης προπάθειας του ΕΑΑ – που βρήκε πρόσφορο έδαφος μέσα από την δραστηριότητα του περιφερειάρχη Π. Νίκα και της ομάδας του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – να καταστήσει τον τόπο αυτό, σε έναν χώρο διάχυσης της επιστήμης, έναν πολυχώρο που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, καθώς ευελπιστούμε ότι θα γίνει τόπος αναφοράς για τα θέματα διάχυσης της επιστήμης για όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, εκτός από την πολύ σημαντική αναβάθμιση στις κτηριακές υποδομές, την οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 4,3 εκ ευρώ, μέσω του ΠΔΕ, έχουμε και μια ακόμα σημαντική χρηματοδότηση προς το ΕΑΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και γι’ αυτό ευχαριστώ τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα, καθώς αυτή η χρηματοδότηση, θα καταστήσει τον χώρο αυτό, στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, ως διαστημικό σταθμό όλη της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, έναν χώρο όπου πέρα από την έρευνα και τη γνώση, θα παράγει και υπηρεσίες ασφάλειας στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο(…) “.
Ο Μανώλης Ξυλούρης, διευθυντής Ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) και υπεύθυνος Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και της λειτουργίας του τηλεσκοπίου, αναφέρθηκε στα σημαντικά διεθνή επιστημονικά προγράμματα του εν λόγω Αστεροσκοπείου:
” Στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει πυλώνα στην πλανητική ασφάλεια. ‘Ηδη προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις και είμαστε ένα βήμα πριν τις υπογραφές με τη NASA και την ESA, για ένα σπουδαίο πρόγραμμα, στο οποίο θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο αστεροσκοπείων της Πελοποννήσου, στο Κρυονέρι και στον Χελμό.
Συγκεκριμένα, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, θα συμμετέχει στην μεγάλη αποστολή της NASA, η οποία προγραμματίζει φέτος τον Οκτώβριο, την αποστολή διαστημοσυσκευής, στον αστεροειδή “Ψυχή” (Psyche), που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, μεταξύ ‘Αρη και Δία, σε απόσταση 300.000.000 χιλιομέτρων από την Γη.
Μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, εγκαθίσταται στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, ειδικό τηλεσκόπιο – επιπλέον αυτού που θα εγκατασταθεί – το οποίο θα στέλνει μία δέσμη λέιζερ στην διαστημοσυσκευή, η οποία με τη σειρά της, θα την στέλνει πίσω στο Αστεροσκοπείο Χελμού, την πληροφορία. Ας σημειωθεί ότι το Αστεροσκοπείο που από πλευράς ΗΠΑ συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα είναι το Πάλομαρ “.
Πηγή ertnews.gr