Ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός… Ασθένειες η μόλυνση από τις οποίες θα μπορούσε να αποφευχθεί χάρη στον εμβολιασμό εξαπλώνονται, με φόντο την παραπληροφόρηση και τις περικοπές της διεθνούς βοήθειας, προειδοποίησαν χθες ... Περισσότερα

Ασθένειες εξαπλώνονται ξανά λόγω της μείωσης των εμβολιασμών

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ιλαρά, μηνιγγίτιδα, κίτρινος πυρετός… Ασθένειες η μόλυνση από τις οποίες θα μπορούσε να αποφευχθεί χάρη στον εμβολιασμό εξαπλώνονται, με φόντο την παραπληροφόρηση και τις περικοπές της διεθνούς βοήθειας, προειδοποίησαν χθες Τετάρτη ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI).

Advertisement
 

«Τα εμβόλια έχουν σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, με την ευκαιρία της παγκόσμιας εβδομάδας εμβολιασμού.

Οι περικοπές της χρηματοδότησης στην παγκόσμια υγεία θέτουν αυτές τις προόδους που επιτεύχθηκαν με σκληρή προσπάθεια σε κίνδυνο. Επιδημίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν χάρη στα εμβόλια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο και εκθέτοντας χώρες σε ολοένα μεγαλύτερα κόστη για τη θεραπεία ασθενειών και την αντίδραση σε ξεσπάσματα επιδημιών, πρόσθεσε.

Η ιλαρά κάνει «ιδιαίτερα επικίνδυνη επιστροφή», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, η UNICEF και η GAVI.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2021 και εκτιμάται πως έφθασε τα 10,3 εκατομμύρια το 2023 (+20% σε σύγκριση με το 2022).

Και η τάση αυτή «πιθανόν» συνεχίζεται. Τους τελευταίους 12 μήνες, 138 χώρες ανέφεραν κρούσματα ιλαράς, 61 από τις οποίες έζησαν μεγάλης κλίμακας επιδημίες. Πρόκειται για «τον υψηλότερο αριθμό από το 2019», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας και κίτρινου πυρετού επίσης αυξήθηκαν απότομα στην Αφρική το 2024.

Αυτές οι νέες ανοδικές τάσεις καταγράφονται με φόντο την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, τον πολλαπλασιασμό των ανθρωπιστικών κρίσεων, τη δημογραφική ανάπτυξη και τις περικοπές της χρηματοδότησης, επιμένει το κείμενο, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στις ΗΠΑ, που ανέστειλαν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που παρείχαν στο εξωτερικό.

Advertisement
ΔΕΗ

«Η παγκόσμια κρίση χρηματοδότησης περιορίζει σοβαρά τη δυνατότητά μας να εμβολιάσουμε κατά της ιλαράς πάνω από 15 εκατομμύρια ευάλωτα παιδιά σε εύθραυστες και σπαρασσόμενες από ένοπλες συρράξεις χώρες», προειδοποίησε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ.

«Οι υπηρεσίες εμβολιασμού, επιδημιολογικής επιτήρησης και αντίδρασης ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχεδόν 50 χώρες», προβλήματα συγκρίσιμα με αυτά που είχαν καταγραφεί όταν μαινόταν η πανδημία του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε.

Αν και οι χώρες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί όπως πρέπει ούτε όσο συστηματικά πρέπει συνέχισε να αυξάνεται. Το 2023, 14,5 εκατ. παιδιά δεν είχαν πάρει τις δόσεις τους, κατά εκτιμήσεις, από 13,9 εκατ. το 2022 και 12,9 εκατ. το 2019.

Με αυτό το φόντο και καθώς πλησιάζει διεθνής σύνοδος δωρητών, την 25η Ιουνίου, η GAVI απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 9 δισεκ. δολάρια προκειμένου «να προστατευτούν 500 εκατομμύρια παιδιά και να σωθούν τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ζωές από το 2026 ως το 2030».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

25/10/25 2:26 μμ

Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

25/10/25 2:04 μμ

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή - Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

25/10/25 2:00 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή – Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

25/10/25 12:34 μμ

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

Μήλα με κανέλα και μέλι

25/10/25 12:32 μμ

Μήλα με κανέλα και μέλι

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

25/10/25 12:08 μμ

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25/10/25 10:51 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

25/10/25 10:44 πμ

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι