6.5 C
Serres

Αστικοί μύθοι, Αιολικά Πάρκα και η αλήθεια των αριθμών

Date:

Η αιολική ενέργεια είναι η βασικότερη πηγή παραγωγής ενέργειας για την Ε.Ε., η οποία στοχεύει το 50%, της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από Α.Π.Ε. (24/7), να προέρχεται από τον αέρα.

Τα παρακάτω στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν πως, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, οι μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο των Α.Π.Ε. παραμένουν στην εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού.

Τα δεδομένα

[PB1] Έτος 2020

–        Οι χώρες οι οποίες ηγήθηκαν στην κούρσα της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην Ευρώπηγια το 2020 είναι η Ολλανδία (2GW), η Γερμανία (1.7GW),η Νορβηγία (1.5GW) και η Ισπανία (1.4GW)

–        Η Ελλάδα εγκαθιστά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύς 0.5 GW(δηλαδή 200 ΜWπερισσότερα από τη Φινλανδία, που έχει σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας μας)

‘Έτος 2021

–        Εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 17 GW -11 GWεντός Ε.Ε.-

–        Οι χώρες, οι οποίες ηγήθηκαν στην κούρσα της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη,είναι η Αγγλία ( 2.6GW), η Σουηδία (2.1GW), η Γερμανία (1.9 GW) και η Τουρκία (1.4 GW)

–        Η Ελλάδα εγκαθιστά αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύς 0.35GW, παραχωρώντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή κατάταξη στη Φινλανδία (0.67 GW), την Πολωνία και την Ουκρανία

–        Η Ευρώπη έχει πλέον αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 236 GWενώ στην Ελλάδα, έως και σήμερα, είναι εγκατεστημένα μόνο τα 4,5GW.Πανευρωπαϊκά παράχθηκαν437.000 GWhηλεκτρισμού, τα οποία κάλυψαν μόλις το 15% της ζήτησης σε ηλεκτρισμό

–        Τα ευρωπαϊκά αιολικά πάρκα, που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας τους, είναι συνολικής ισχύος 0,4GW

Προβλέψεις για την περίοδο 2022-2026

–        Η Γερμανία θα εγκαταστήσει νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 20 με 25GW

–        Αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπηνέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 116 GW

–        Ενεργά αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 11.5 GW,θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και  πρέπει είτε να απεγκατασταθούν είτε να αναβαθμιστούν και να επαναλειτουργήσουν

–        Η Ελλάδα αναμένεται να εγκαταστήσει μόλις 1.9GW, στο συγκεκριμένο διάστημα, καταλαμβάνοντας την 15η θέση από τις 27 των χωρών μελών της Ε.Ε.

Τα στατιστικά δεδομένα υπάρχουν διαθέσιμα στην παρακάτω διεύθυνση https://windeurope.org/intelligence-platform/product/wind-energy-in-europe-2021-statistics-and-the-outlook-for-2022-2026/

Τι συμβαίνει στην πράξη;

Καμίαευρωπαϊκή χώρα δεν προσπαθεί, ούτε πρέπει, να βγει εκτός της κούρσας των αιολικών Α.Π.Ε..
Είναι προφανές πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στην εκπλήρωση των στόχων της.

Παρότι τα 17GW,της περυσινής εγκατάστασης αιολικών πάρκων, μπορεί να φαντάζουν υπερβολικά μεγάλος αριθμός, ωστόσο,οι ειδικοί ανησυχούν. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν δεσμευτεί για 40% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2030 και για να ισχύσει κάτι τέτοιο έπρεπε,ήδη από πέρυσι, ναπαραδίδονταισυνολικά 32 GW νέων αιολικών πάρκων, ανά έτος.





Οι λόγοι καθυστέρησής είναι: α) η διαδικασία αδειοδότησης, που στην πλειοψηφία των χωρών παραμένει πολύπλοκη και χρήζειεκσυγχρονισμόκαι β) καθυστερήσεις στην ανεφοδιαστικήαλυσίδα, λόγω επιπτώσεων της πανδημίας.

Viral θεωρίες συνομωσίας

«Η Γερμανία έχει σταματήσει να εγκαθιστά ανεμογεννήτριες και τώρα τις πασάρει στην Ελλάδα, όπως έκανε με τα αυτοκίνητα diesel, για να γίνουμε η μπαταρία της Ευρώπης»

«Έχει ήδη υπερκαλυφθεί ο στόχος για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές»

«Έχουν εφευρεθεί άλλου τύπου γεννήτριες, που παράγουν απεριόριστη ενέργεια, αλλά δεν θέλουν να τις εμφανίσουν στην Ελλάδα, γιατί οι ανεμογεννήτριες έχουν μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές»

Τα παραπάνω,είναι κάποια από τα ελληνικά hoaxes που καταρρίπτονται από στοιχεία και δεδομένα, ελεύθερα διαθέσιμα σε έγκριτες πηγές. Αναζητήστε τα με τη συνδρομή επιστημόνων του φυσικού περιβάλλοντος και των τεχνικών κλάδων.

Όταν η «τριχιά» αγιάζει τα μέσα

Οι αρνητές των αιολικών πάρκων χρησιμοποιούν ένα ευρύ πεδίο κατηγοριών και υποθέσεων για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, η οποία είναι, όπως οφείλει , ευαίσθητη στα θέματα του περιβάλλοντος. Αμφότεροι όμως, δεν κατέχουν επαρκή γνώση των σχετικών επιστημών ούτε ενημερώνονται από έγκριτες πηγές για τις εξελίξεις της έρευνας και της τεχνολογίας του περιβάλλοντος.

Είμαστε καλύτερα χωρίς αιολικά πάρκα;

Για την επόμενη 20ετία η αιολική ενέργεια θα είναι η φθηνότερη και η πιο ασφαλής επένδυση για τις τοπικές οικονομίες, την ενεργειακή μας επάρκεια αλλά και την προστασία της ανθρωπότητας από την κλιματική αλλαγή.

Η Γερμανία, η Αγγλία και η Ολλανδία,που είναι ηγέτιδες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων,είναι χώρες που:

–        Τηρούν πιστά τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες

–        Επενδύουν τεράστια ποσά στην προστασίατης βιοποικιλότητας, κάθε χρόνο

–        Οετήσιος οικοτουρισμός τους απαριθμεί δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες

–        Συνεχίζουν με γρήγορους ρυθμούς, προσθέτοντας και αναβαθμίζοντας τις υπάρχουσες υποδομές παραγωγής αιολικής ενέργειας

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, παράγει μόλις το 18% της ενέργειάς της από τον αέραενώ το υπόλοιπο 12% προέρχεται από όλες τις λοιπές μορφές Α.Π.Ε..

Αυτός ο αριθμός πρέπει να αυξηθεί, το συντομότερο δυνατό, για να ξεπεράσουμε την ενεργειακή φτώχεια, που θα πλήττει την Ελλάδα για τα επόμενα έτη.

Αναλογιζόμενοι, μάλιστα, τις πρόσφατες ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου αλλά και τη μείωση παραγωγικότητας του εναπομείναντος μίγματος λιγνίτη, η ώρα, για στροφήτης κοινωνίας στην αιολική ενέργεια, είναι τώρα.

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΑστικοί μύθοι, Αιολικά Πάρκα και η αλήθεια των αριθμών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε είδος σκουληκιού που τρώει και χωνεύει πλαστικό

Μια ομάδα ερευνητών από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και...

Υψηλή πίεση, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και κάπνισμα παράγοντες κινδύνου για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική...

Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη – Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα