Ασυνήθιστα κουτιά και θησαυροφυλάκιο 7.000 ετών βρέθηκαν «κλειδωμένα» στον πάγο – Άναυδοι οι αρχαιολόγοι
Date:
Ο βόρειος Καναδάς είναι γνωστός για τον άσχημο καιρό, το εντυπωσιακό τοπίο και τα ατελείωτα χιλιόμετρα από πάγο. Ωστόσο με το λιώσιμο των πάγων στο επαρχιακό πάρκο Mount Edziza του Καναδά τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να αναδύονται περίεργα αντικείμενα.
Μερικά από αυτά τα αντικείμενα, που δημιούργησαν άνθρωποι πριν 7.000 χρόνια, ανήκαν στα Πρώτα Έθνη Tahltan. Το Mount Edziza, ένα ηφαίστειο που βρίσκεται στη βορειοδυτική Βρετανική Κολομβία, ήταν για χιλιάδες χρόνια σημαντικός τόπος για κυνήγι για το έθνος Tahltan.
Με την τελευταία ανακάλυψη, οι αρχαιολόγοι είναι πλέον σε θέση να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ήταν η ζωή των ανθρώπων σε εκείνη την περιοχή πριν από περίπου 5.000 χρόνια.
Τα περίεργα καλάθια και ο οψιδιανός
Οι επιστήμονες εντόπισαν δοχεία κατασκευασμένα από φλοιό σημύδας, παγοκόφτες από κέρατα ελαφιού, εργαλεία κατασκευασμένα από κόκαλα, μπαστούνια, ακόμη και μια ραμμένη μπότα. Μεταξύ των χειροποίητων αντικειμένων ανακαλύφθηκαν και εργαλεία κατασκευασμένα από οψιδιανό, το μαύρο γυαλί που δημιουργήθηκε από τις ροές λάβας. Πολλά άλλα είναι κατασκευασμένα από δέρμα, ξύλο και κόκκαλο.
Είναι ένα σπάνιο εύρημα, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, Duncan McLaren, που ηγείται στις έρευνες. «Υπήρχε τόσο μεγάλη πυκνότητα χειροποίητων αντικειμένων. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε οψιδιανός, αλλά δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει μέχρι να κάνουμε αυτό το έργο. Δηλαδή ότι υπήρχαν όλα αυτά τα οργανικά χειροποίητα αντικείμενα που διατηρήθηκαν γύρω από τον οψιδιανό», εξήγησε ο αρχαιολόγος.
Ο McLaren ανέφερε ότι τα μέλη της ομάδας του αρχικά τυφλώθηκαν από το γυαλί του οψιδιανού αλλά σύντομα έμαθαν να εκπαιδεύουν τα μάτια τους στο φως προκειμένου να βρουν και άλλα χειροποίητα αντικείμενα.
Αυτά τα αντικείμενα διατηρήθηκαν πολύ καλά και δεν είχαν πειραχτεί εν μέρει λόγω της δυσπρόσιτης θέσης τους. «Αυτό διατηρεί τον αριθμό των επισκεπτών σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά επίσης στην προστασία και τη διατήρηση των αντικειμένων», λέει ο David Karn, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά.
Βρέθηκαν συνολικά 56 αντικείμενα 7.000 ετών
Μέσα σε εννέα κομμάτια πάγου, εντοπίστηκαν συνολικά 56 αντικείμενα. «Οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να χρονολογήσουν με άνθρακα τα οργανικά υλικά, όπως τα ραβδιά εκσκαφής και τα δερμάτινα αντικείμενα», είπε ο Karn. Και πρόσθεσε: «Η χρονολόγηση με άνθρακα παρέχει στους ερευνητές μια ιδέα για το πότε κατασκευάστηκαν τα εργαλεία και πώς χρησιμοποιήθηκαν».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές έχουν δύο δοχεία από φλοιό σημύδας, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 2.000 ετών. Το ένα έχει λεπτομερείς ραφές κατά μήκος μιας άκρης και που είναι σε μεγάλο βαθμό καλά διατηρημένο. Το δεύτερο δοχείο θεωρείται μοναδικό. Τα ραβδιά είναι ραμμένα στο εσωτερικό του δοχείου για να ενισχύσουν το πλαίσιο. Έτσι δημιουργήθηκε ένα καλάθι που θα μπορούσε να αντέξει βαρύτερα φορτία.
Η ομάδα βρήκε επίσης έναν παγοκόφτη, σκαλισμένο από κέρατο ελαφιού, που χρονολογήθηκε πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Ο παγοκόφτης ήταν χρήσιμο εργαλείο για τους αυτόχθονες κατοίκους αυτής της χιονισμένης περιοχής του Καναδά. Αν και το ένα άκρο φαίνεται να είναι σπασμένο, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν ότι το κέρατο είχε σκόπιμα ακονιστεί και διαμορφωθεί προκειμένου να είναι εύκολο στην χρήση.
Τα υπολείμματα ενός παπουτσιού, το οποίο ο McLaren περιγράφει ως μπότα που μοιάζει με μοκασίνι, αποτελείται από περίπλοκες ραφές και πτερύγια. Αυτό συνιστά μία επιπλέον απόδειξη ότι οι πρώτοι κυνηγοί Tahltan δημιούργησαν περίπλοκα αντικείμενα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο σκληρό κλίμα της περιοχής. Σύμφωνα με τον McLaren, είναι αξιοσημείωτο ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει πολύ μέσα στις χιλιετίες. «Είναι πολύ παρόμοιο με τους τύπους που φορούσαν οι άνθρωποι ιστορικά όλα αυτά τα χρόνια», σημειώνει.
Όσον αφορά το γιατί αυτά τα αντικείμενα εμφανίστηκαν τώρα μετά από χιλιετίες που ήταν εγκλωβισμένα σε πάγο, οι ερευνητές απαντούν ότι εδώ και αρκετά χρόνια η περιοχή συγκεντρώνει όλο και λιγότερο χιόνι.
«Μας πήρε πάνω από πέντε χρόνια για να λάβουμε τη χρηματοδότηση για αυτό το έργο», λέει ο McLaren, που ξεκίνησε για πρώτη φορά τις ανασκαφές στην περιοχή τον Ιούλιο του 2019. Τώρα που τα αντικείμενα έχουν ανακτηθεί, η ομάδα εργάζεται για την μελέτη και την συντήρηση τους, καθώς τα αρχαία αντικείμενα είναι πολύ εύθραυστα. Αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε ένα τοπικό μουσείο σε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες. Ωστόσο ο McLaren εξήγησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου στην περιοχή Tahltan για να αποθηκευτούν με ασφάλεια τα αντικείμενα.
Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε σε συνεργασία με αρκετούς άλλους οργανισμούς, ανάμεσα τους και έναν για την μελέτη του έθνους Tahltan. «Τα ευρήματα προσδιορίζουν περαιτέρω την αρχαιολογική και πολιτιστική σημασία της γης που περικλείεται στο πάρκο Mount Edziza», λέει ο Karn.
πηγή enikos.gr