13.3 C
Serres

Αθανάσιος Μπεκιάρης: Ο μεγάλος Σερραίος αθλητής δρόμων αντοχής που πέθανε πάμπτωχος και ξεχασμένος

Date:

Σερραίος αθλητής Δρόμων Αντοχής ο Μπεκιάρης Αθανάσιος. Πέθανε πάμπτωχος και ξεχασμένος το 1953. Τίμησε με την παρουσία του τον Σερραϊκό και Ελληνικό στίβο.

O Αθανάσιος Μπεκιάρης, σύμφωνα με το vergiserron.gr, γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1904 , όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο . Από μικρός έδειξε τις ικανότητες του στον Αθλητισμό και κυρίως στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων . Στο Αθλητικό τμήμα του ΟΡΦΕΑ εντάχτηκε νέος , όπου υπό την καθοδήγηση του γυμναστού Μιχάλη Κουμούση το 1927 προπονήθηκε κατάλληλα και άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες με μεγάλες διακρίσεις .
Αναδεικνύεται Βαλκανιονίκης στους δρόμους 10.000 μέτρων και 5.000 μέτρων , με ατομική επίδοση 33΄,34΄,3 και 15΄,51΄,8 αντίστοιχα .

Αθανάσιος Μπεκιάρης: Ο μεγάλος Σερραίος αθλητής  δρόμων αντοχής που πέθανε πάμπτωχος και ξεχασμένος


Μερικές από τις επιδόσεις του είναι :

  • Στις 4 Μαΐου 1928 στους Πανελληνίους Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα ως προκριματικά για την ΙΧ Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ , ήλθε πρώτος στα 10.000 μέτρα με επίδοση 35΄,31΄,1/5
  • Στις 22-28-29 Σεπτεμβρίου 1929 στους παμβαλκανικούς αγώνες που έγιναν στο στάδιο Αθηνών ήλθε πρώτος στα 10.000 μέτρα με επίδοση 35΄,23΄,6.
  • Στις 8-6-30 στους Παναθηναϊκούς Διεθνείς Αγώνες που έγιναν στο Στάδιο Αθηνών στους δρόμους 10.000 μέτρων ήλθε πρώτος νικήσας τον πρωταθλητή Ευρώπης Σουηδό Δούκολα.
  • Στις 11-12/10/30 στην Α΄ Βαλκανιάδα που έγινε στο Στάδιο Αθηνών , πήρε διπλή Βαλκανική νίκη στα 10.000 μέτρα και στα 5.000 μέτρα με ρεκόρ 34΄,01,3 και 16΄,19,4 αντίστοιχα.
  • Στις 17-4-31 στους Τριεθνείς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα , ο Μπεκιάρης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1500 μέτρα με επίδοση 4΄,12΄΄
  • Κατά την μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας των ΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων μέσω του νομού Σερρών στισ 24-7-36 Παρασκευή βράδυ ο Μπεκιάρης μετέφερε φλόγα στην στροφή Λευκώνος
  • Την 26-27/6/38 στους Ελληνοαιγυπτιακούς Αγώνες που έγιναν στο γήπεδο της ΧΑΝ Θεσσαλονίκη , κατέλαβε την πρώτη θέση στα 5.000 μέτρα

Αθανάσιος Μπεκιάρης: Ο μεγάλος Σερραίος αθλητής  δρόμων αντοχής που πέθανε πάμπτωχος και ξεχασμένος

Για τον Θανάση Μπεκιάρη θα μπορούσαν να γραφούν σελίδες επί σελίδων. Υπήρξε πολύ καλός χορευτής και άριστος κυνηγός. Λένε μάλιστα πως τους λαγούς τους έπιανε τρέχοντας με τα πόδια.

Δυστυχώς η πραγματικότητα για τον Θανάση Μπεκιάρη υπήρξε ιδιαίτερα οδυνηρή αφού η θέση του φύλακα στο Δημοτικό γήπεδο, για την οποία ενδιαφερόταν όλα τα χρόνια δεν του δόθηκε ποτέ. Η φτώχεια και η κακοπέραση υπήρξαν η μόνη του συντροφιά και αμοιβή για όσα πρόσφερε στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του τις Σέρρες, για να πεθάνει μόνος, φτωχός και ξεχασμένος στο σπίτι του στην οδό Εφόρων 23 σε ηλικία 50 ετών .

Σύμφωνα με τον γιατρό Σ. Τσότσαλα ο θάνατος του προήλθε «εκ καρκίνου του στομάχου-καχεξία».


Ο τάφος του βρίσκεται στο Α΄ νεκροταφείο Σερρών , τον οποίο παρεχώρησε ο Δήμος Σερρών τιμής Ένεκεν.

Ο Αθανάσιος Μπεκιάρης πέθανε το 1953 φτωχός και σχεδόν ξεχασμένος από τον πολύ κόσμο.

Στον Τάφο του υπάρχει και σχετική πινακίδα με την ένδειξη ότι υπήρξε μεγάλος Αθλητής του ΟΡΦΕΑ Σερρών και Βαλκανιονίκης.

Τα μετάλλια του , περίπου 55 τον αριθμό , που κατέκτησε κατά τους διαφόρους αγώνες , βρίσκονται στον ΟΡΦΕΑ όπου εκτίθενται σε προσθήκη στον προθάλαμο της αιθούσης του , μαζί με κύπελλα του και την φωτογραφία του.

Αθανάσιος Μπεκιάρης: Ο μεγάλος Σερραίος αθλητής  δρόμων αντοχής που πέθανε πάμπτωχος και ξεχασμένος

πηγή vergiserron.gr

φωτο εξωτερική από το αρχείο του Βασίλη Τζανακάρη

ΣέρρεςΑθανάσιος Μπεκιάρης: Ο μεγάλος Σερραίος αθλητής δρόμων αντοχής που πέθανε πάμπτωχος...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ι.Μυλωνάκης: Γιατί οι Σερραίοι επιλέγουν Τηλεθέρμανση

Στα πλεονεκτήματα της Τηλεθέρμανσης ως μορφής θέρμανσης για την...

Σέρρες: Κερδίζουν οι δημότες από την εγκατάσταση των LED;

Τα εγκαίνια της ψυχιατρικής κλινικής, οι απευθείας αναθέσεις, η...

Σέρρες: 20χρονος μπούκαρε σε φωτοβολταϊκό πάρκο και άρπαξε καλώδια αξίας 5.000 ευρώ

Στη σύλληψη ενός 20χρονου άνδρα προχώρησαν χθες το πρωί...

Η Ελλάδα πάντα στην 19η θέση

Η Ελλάδα μετά τις συναντήσεις χθες στα κύπελλα Ευρώπης,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα