Αθώους για το πανό που είχαν τοποθετήσει στην ταράτσα του κτιρίου της Hellenic Train την ημέρα του συλλαλητηρίου για τα δύο χρόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη έκρινε το Αυτόφωρο ... Περισσότερα

Αθώοι οι 25 του Ρουβίκωνα για το πανό στη Hellenic Train-Καταδικάστηκαν 18 για άρνηση δακτυλοσκόπησης

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Αθώους για το πανό που είχαν τοποθετήσει στην ταράτσα του κτιρίου της Hellenic Train την ημέρα του συλλαλητηρίου για τα δύο χρόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη έκρινε το Αυτόφωρο τους 25 κατηγορούμενους μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας», καταδικάζοντας ωστόσο 18 από αυτούς σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή για άρνηση δακτυλοσκόπησης.

Advertisement
 

Το δικαστήριο με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, έκρινε αθώα και τα 25 μέλη του Ρουβίκωνα για τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης από κοινού καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης φωτοβολίδων από κοινού. Ακολουθώντας την εισήγηση της εισαγγελέως και ως προς την κατηγορία της άρνησης δακτυλοσκόπησης το δικαστήριο κήρυξε ενόχους και τους 18 από τους κατηγορούμενους που ήταν αντιμέτωποι με την συγκεκριμένη κατηγορία.

Στην δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες υπέρ των κατηγορουμένων συγγενείς τριών θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ζητώντας από το δικαστήριο να μην κάνει δεκτές τις αιτιάσεις της Hellenic Train στην μήνυση που είχε υποβάλει για την ανάρτηση του πανό.

«Είναι προσβολή η μήνυση που έκανε η Hellenic Train στους 25 του Ρουβίκωνα για ένα πανό, ενώ ευθύνονται για τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό πόσων άλλων», είπε στο δικαστήριο ο Θοδωρής Ελευθεριάδης που έχασε την μητέρα του στο μοιραίο δρομολόγιο, συμπληρώνοντας πως η επιλογή της εταιρίας να υποβάλει μήνυση για το πανό «ήταν προσβλητική για τους συγγενείς μας… Για ένα πανό δηλαδή να μπουν φυλακή, όταν οι άλλοι έχουν σκοτώσει 57 και είναι ακόμα έξω».

Στη φορτισμένη κατάθεσή της η Μαρία Ντόλκα, μητέρα της Αναστασίας Παπαγγελή, είπε μεταξύ άλλων: «Την κόρη μου την έλιωσαν τα σίδερα στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Το δικό μου το σπίτι διαταράχτηκε και καταστράφηκε». Αναφερόμενη στους κατηγορούμενους κατέθεσε: «Αυτά τα παιδιά τα ευχαριστώ. Ήρθα σαν μάνα αυθόρμητα. Ένιωσα πολύ όμορφα όταν είδα το πανό να κρέμεται από την Hellenic Train. Σας ευχαριστώ για την Αναστασία που είναι εκεί πάνω. Να τους αθωώσετε […] Η Αναστασία ήταν πανέμορφη, είχε όνειρα και μου τη φάγανε». 

Η αδελφή του Γιάννη Βουτσινά που σκοτώθηκε στο μοιραίο πρώτο βαγόνι της επιβατικής, ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων. Η Κατερίνα Βουτσινά είπε πως «δυο χρόνια πολεμάμε για το αυτονόητο, τη δικαιοσύνη. Τα παιδιά μας, οι δικοί μας δεν γυρνάνε. Είκοσι πέντε άνθρωποι ανέβηκαν σε ένα κτήριο και έβαλαν ένα πανό που έλεγε “δολοφόνοι”. Δεν υπήρχαν φθορές, δεν χτύπησαν κανέναν. Σας ζητώ να τους αφήσετε ελεύθερους για τη μνήμη του αδελφού μου και όλων των άλλων γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέχασαν». 

Advertisement
ΔΕΗ

Στην απολογία του το μέλος της συλλογικότητας Γιώργος Καλαϊτζίδης είπε πως η συγκεκριμένη ενέργεια στα γραφεία της Hellenic Train ήταν «συμβολική δράση διαμαρτυρίας» απέναντι σε αυτούς «που είναι υπεύθυνοι». Ανέφερε επίσης πως «η συγκεκριμένη εταιρεία πήρε για ένα κομμάτι ψωμί τα τρένα στην Ελλάδα και μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα αλλά δεν έκανε».

Σχολιάζοντας την μήνυση που υπέβαλε σε βάρος τους η εταιρία, ο κατηγορούμενους είπε: «Και ενώ έχουν γίνει όλα αυτά, μας κάνουν μήνυση. Είναι φοβερό ότι δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει “ρε παιδιά είναι καλή ιδέα να κάνουμε μήνυση;”. Απορώ με αυτό. Όχι για το αν είναι καλοί άνθρωποι, αλλά για το ότι δεν βρέθηκε ένας έξυπνος».

Ο κατηγορούμενος είπε ότι οι φωτοβολίδες για τις οποίες κατηγορούνται ήταν αγορασμένες από πολυκατάστημα παιχνιδιών ενώ τόνισε πως σχεδίασαν την όλη ενέργεια με τρόπο ώστε να μην παρανομήσουν και για αυτό επέλεξαν να πάνε σε ώρα που ήταν κλειστά τα γραφεία της εταιρίας. «Διαταράχθηκε η ειρήνη ενός κτηρίου που ήταν άδειο», τόνισε. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι συμφωνούν με όσα είπε στην απολογία του ο Γιώργος Καλαϊτζίδης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

15/11/25 12:22 πμ

Η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα BBB- Κυριάκος Πιερρακάκης : «Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο. Κερδίζουμε σε αξιοπιστία και στηρίζουμε με ασφάλεια την κοινωνία»

15/11/25 12:17 πμ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Λύση για χιλιάδες φοιτητές και πολίτες της Θεσσαλονίκης η έναρξη λειτουργίας του Δυτικού Προαστιακού»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

15/11/25 12:10 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

14/11/25 11:24 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

14/11/25 11:51 μμ

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

15/11/25 12:08 πμ

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ' τη 2η θέση

15/11/25 12:08 πμ

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ’ τη 2η θέση

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - 23 προσαγωγές

15/11/25 12:06 πμ

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – 23 προσαγωγές

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

15/11/25 12:05 πμ

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

15/11/25 12:04 πμ

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

Ιωάννινα - Ημερίδα για τη Χειροτεχνία - Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

15/11/25 12:03 πμ

Ιωάννινα – Ημερίδα για τη Χειροτεχνία – Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου

15/11/25 12:02 πμ

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου