Date:
Αθώοι κρίθηκαν όσοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για τον θάνατο 15χρονης, από αμέλεια, ύστερα από πτώση στις εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις των πρώην Μύλων Αλλατίνη, όπου έπαιζε με την παρέα της.
Το περιστατικό συνέβη το Νοέμβριο του 2015, όταν η άτυχη μαθήτρια, πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο κτιρίου στον τρίτο, υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της.
Στο εδώλιο του Πρωτοβάθμιου Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν, κατόπιν προκαταρκτικής έρευνας που είχε παραγγείλει εισαγγελέας, πέντε εμπλεκόμενοι στη διαχείριση του ιστορικού ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ντεπώ, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, και διαθέτει 27 κτίρια, τα 24 από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.
Το κατηγορητήριο τούς καταλόγιζε την πράξη της
«ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως από συγκλίνουσα αμέλεια από υπόχρεο», συνδεόμενη με ελλιπή μέτρα φύλαξης των εγκαταστάσεων ώστε να μην καθίστανται αυτές προσβάσιμες σε περαστικούς, με δεδομένο, μάλιστα, ότι είχε προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα άλλο ατύχημα, όταν ένας 13χρονος τραυματίστηκε στο ίδιο σημείο.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία τονίζοντας ότι δεν είχαν καμία ευθύνη για το θάνατο της άτυχης μαθήτριας.
Χαρακτηριστική ήταν η απολογία εκπροσώπου εταιρείας που είχε αναλάβει την εκκαθάριση πτωχευμένης εταιρείας, στην οποία ανήκε ποσοστό του ακινήτου. «Επιθεωρούσαμε περιοδικά τη μήκους 1000 μέτρων περίφραξη και καλύπταμε τα ανοίγματα όπου διαπιστώναμε» ανέφερε, σχολιάζοντας την έκθεση που συνέταξε λίγα 24ωρα μετά το δυστύχημα, κατόπιν αυτοψίας, η αρμόδια Υπηρεσία του δήμου, και στην οποία περιγράφονται έξι τρύπες κατά μήκος της περίφραξης (αποτελούμενη από φύλλα αλουμινίου).
Κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, που ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας ότι η περίφραξη είχε τις νόμιμες προδιαγραφές και υπήρχαν προειδοποιητικές πινακίδες για την απαγόρευση εισόδου, ενώ δέχθηκε ότι πριν από το δυστύχημα είχαν γίνει επισκευές στην περίφραξη.
Στ. Τ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ