30.9 C
Serres

Αυγενάκης: Προς συγχώνευση Super League 2 και Football League

Date:

Για την επιβεβλημένη, στις νέες οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες της χώρας, επικείμενη αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με αναπτυξιακά κριτήρια, αναφέρθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα (05/04) ο Υφυπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε από το βήμα της Βουλής, ότι «δημιουργούμε συνθήκες αξιοπιστίας, βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας και ποιότητας με τη συγχώνευση των Super League 2 και Football League σε μια κατηγορία» και εξήγησε αναλυτικά στα αυστηρά αναπτυξιακά κριτήρια, που περιλαμβάνονται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα εισαχθεί στο Κοινοβούλιο τις προσεχείς εβδομάδες προς συζήτηση και ψήφιση:


* Μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 250.000€
* Εγγυητική Επιστολή 100.000€, κατ’ ελάχιστο όριο
* Τουλάχιστον οι μισοί ποδοσφαιριστές που θα δηλώνονται στο φύλλο αγώνα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας.
«Η βιωσιμότητα του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι πρωταρχικό μας μέλημα και το αποδεικνύουμε με το έργο μας καθημερινά» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης και υπενθύμισε:
* Τη χρηματοδότηση όλων των αθλητικών ομάδων με ποσοστό από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών των παικτών στα τυχερά παίγνια
 
Το ποσοστό 15% που θα εισπράττει η νέα Super League 2 και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ, εκ του 50% για τον επαγγελματικό αθλητισμό από το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει η ΓΓΑ
Την προκαταβολή των 3 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που δόθηκε ήδη στην SL2 λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας
Την υποχρέωση, από τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες, το 50% θα χρησιμοποιείται για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, αλλά και για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους


* Τα περίπου 15.000.000€ που καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη δημιουργία ή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, μετά από παροχή σύμφωνης γνώμη του Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Συστάθηκε τελικά Ομάδα Εργασίας από ΕΠΟ, SL2-FL και στελέχη του Υφυπουργείου, η οποία ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της από αρχές Οκτώβρη και με μεθοδικότητα κατέληξε στο περιεχόμενο του προσεχούς νομοσχεδίου. Κάναμε δηλαδή το αυτονόητο. Βάλαμε όλους τους φορείς στο ίδιο τραπέζι, ισότιμους συνομιλητές, ώστε να έχουν όλοι γνώση όσων αποφασίζονται και κυρίως ευθύνη γ’ι αυτό.
Όπως σε όλα τα ζητήματα, έτσι και στο θέμα της αναδιάρθρωσης, δουλεύουμε μεθοδικά, με σχέδιο και σε άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Και εξηγούμαι:
Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επέρχεται μία θεσμική και ουσιαστική αλλαγή, η οποία είναι επιβεβλημένη στις νέες οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες της χώρας μας στην εποχή της κρίσης.
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο υποχρεωτικά συρρικνώνεται ώστε να γίνει αφενός βιώσιμο, αφετέρου ποιοτικότερο και ανταγωνιστικότερο σε διοργανώσεις.
Για τον λόγο αυτό καταργείται η Β’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών (Football League) και συγχωνεύεται με την Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών (Super League 2).

Με το σχέδιο νόμου καθορίζονται δύο κατηγορίες επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με ισχύ από την αγωνιστική περίοδο 2021-2022. Οι δύο κατηγορίες είναι:


* Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών (Super League 1)
* Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών (Super League 2)
Τα κριτήρια της αναδιάρθρωσης είναι:
1) Μετοχικό κεφάλαιο
Εξορθολογίζεται το κατώτατο όριο του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των Π.Α.Ε., που μετέχουν στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (Super League 2). Δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερο των 250.000€, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και ευρωστία των ομάδων, που συμμετέχουν στο οικείο πρωτάθλημα.
2) Εγγυητική Επιστολή
α. Για τις Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (SL1) το ποσό της εγγυητικής επιστολής ορίζεται, κατ` ελάχιστο όριο, σε 150.000€.
β. Για τις Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α2 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (SL 2) το ποσό της εγγυητικής επιστολής ορίζεται, κατ` ελάχιστο όριο, σε 100.000€.
3) Έλληνες Ποδοσφαιριστές
Ορίζεται ότι για τις ομάδες που συμμετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 2, τουλάχιστον το ήμισυ των δηλωθέντων σε κάθε φύλλο αγώνα ποδοσφαιριστών, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας, ώστε να εξασφαλίζεται και η στελέχωση των εθνικών ομάδων από ενεργούς και μάχιμους ποδοσφαιριστές.
Αυξάνουμε λοιπόν την αξιοπιστία του προϊόντος και δίνουμε μεγαλύτερα και ισχυρότερα εφόδια βιωσιμότητας.
Και η βιωσιμότητα του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι πρωταρχικό μας μέλημα και το αποδεικνύουμε με το έργο μας καθημερινά.
Να υπενθυμίσω τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών των τυχερών παιγνίων. Ποσοστό από τα έσοδα της φορολογίας θα πηγαίνει στην ΓΓΑ για την χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων. Με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε 19.3.2021 ορίστηκαν οι δικαιούχοι, τα ποσοστά και οι προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η Α2 Επαγγελματική Κατηγορία, θα λαμβάνει ποσοστό 15%, εκ του 50% για τον επαγγελματικό αθλητισμό από το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει η ΓΓΑ και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ.
Το ποσό θα κατανέμεται ισόποσα σε όλες τις συμμετέχουσες στην κατηγορία ομάδες. Η καταβολή θα γίνεται δύο φορές κατ’ έτος, έως την 15 Ιανουαρίου η πρώτη και έως την 15 Ιουλίου η δεύτερη. Δεν μείναμε εκεί!
Φέτος, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, δόθηκε στην Super League 2 ως προκαταβολή, ποσό 3.000.000€, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ποσό – πραγματική ανάσα. Και ακολουθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός!
Από το ποσό που θα λαμβάνουν οι ομάδες, υποχρεωτικά, τουλάχιστον το 50% θα χρησιμοποιείται για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, αλλά και για την ανάπτυξη των φυτωρίων. Πειθαρχούμε με άλλα λόγια και στο πνεύμα της Ολιστικής Μελέτης, που τονίζει την σημασία ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των υποδομών. Εκεί δηλαδή που στηρίζεται όλο το αθλητικό οικοδόμημα.
Και θέλετε να κρατήσετε και ένα άλλο ποσό παρακαλώ για να δείτε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα των υποδομών;
Περίπου 15.000.000€ καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη δημιουργία ή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, μετά από δική μας παροχή σύμφωνης γνώμης.
Ο «αθλητισμός στο προσκήνιο» είναι μια φιλοσοφία που υπηρετούμε με πίστη προς όφελος όλης της αθλητικής οικογένειας. Νομίζω πάνω στο ζήτημα που εύστοχα φέρατε στη Βουλή διακρίνετε τη διαφορά της νοοτροπίας μας με τους προκατόχους μου. Και πολλά περισσότερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα πολύ άμεσα, όταν η αναδιάρθρωση γίνει και επίσημα νόμος του κράτους», ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Για το Επιλογές George Leonof
 

ΑθλητικάΑυγενάκης: Προς συγχώνευση Super League 2 και Football League

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εθνική ποδοσφαίρου: Αναλαμβάνουν ρόλο οι Σαλπιγγίδης και Τοροσίδης – Επιστρέφει στο Καραϊσκάκης για το Nations League

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην Εθνική ποδοσφαίρου της Ελλάδας, με...

Ο Παναθηναϊκός έχει σε πρώτο πλάνο τον Τετέ της Γαλατάσαραϊ

Τα μετεγγραφικά σενάρια για τον Παναθηναϊκό συνεχίζονται, με το...

Σπανούλης: «Μια ήττα είναι πιο σημαντική από μια νίκη, τις επόμενες ώρες θα μάθετε τη 12άδα»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Σπανούλης, δήλωσε πως τα διδάγματα από...

Εθνική Μπάσκετ: Βαριά αλλά… διδακτική ήττα την Σερβία

Την πρώτη ήττα από την ημέρα ανάληψης της τεχνικής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα