Αυγομαχίες για μικρούς και μεγάλους την Δεύτερη μέρα του Πάσχα στην Καστανούσα ΣερρώνΜε τον δικό τους μοναδικό τρόπο γιορτάζουν οι Πόντιοι το Πάσχα, τη μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης.

 

 

 

Σε κάθε γωνία της Ελλάδας όπου ζουν άνθρωποι ποντιακής καταγωγής αναβιώνουν οι καθιερωμένες αυγομαχίες – ένα ποντιακό έθιμο που συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

 


 

Όπως κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανούσσας Σερρών σε συνεργασία με την Τοπική κοινότητα Καστανούσσας και το Δήμο Σιντικής συνδιοργανώνουν των διαγωνισμό των Αυγομαχιών στην κεντρική πλατεία του Χωριού.

 

Προετοιμασία για το έθιμο της αυγομαχίας

 

Οι αυγομαχίες σε κάποιες περιοχές συνδυάζονται με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και πλαισιώνονται με γεύμα που γίνεται αμέσως μετά την λειτουργία την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού.

 

Τα αυγά αρχίζουν να μαζεύονται κάποιους μήνες πριν την αυγομαχία. Μερικοί ταΐζουν τις κότες τους μαζί με τις κλασικές τροφές και μαρμαρόσκονη για να έχουν τα αυγά «γερό τσόφλι».

Οι καλοί οι αυγομάχοι μαζεύουν εκατοντάδες αυγά για να τσουγκρίσουν (μπορεί και με 200 αυγά) με άλλους αυγομάχους στο καφενείο, πριν την επίσημη έναρξη της αυγομαχίας . Πολλές φορές δημιουργούνται μικροπροστριβές κατά την διάρκεια των αγώνων αυτών, γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευση κάποιων αυγών αν είναι κότας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας.

Συνήθως υπάρχει επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες και έναν κτηνίατρο οι οποίοι ελέγχουν την εγκυρότητα των αυγών. Τα αυγά που διαγωνίζονται είναι από κότες.

Το μυστικό πάντως για να βρεθεί το πιο γερό αυγό είναι η δοκιμή που γίνεται στα δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό. Βέβαια υπάρχουν δύο κατηγορίες ήχων που βγάζουν γερά αυγά, το ένα είναι ήχος ναι μεν καθαρός και διαπεραστικός αλλά και λίγο χοντρός φέρνει προς της γαλοπούλας το αυγό και ένας άλλος που είναι πολύ λεπτός και διαπεραστικός, εκείνο είναι προς της φραγκόκοτας το αυγό.

 

Παλαιότερα οι αυγομαχίες διαρκούσαν τρεις ολόκληρες μέρες.

 

Την πρώτη μέρα γινόταν ο διαγωνισμός αυγομαχίας με το μπροστά μέρος των αυγών, τη δεύτερη με το πίσω και την τρίτη με το πλευρό τους. Ήταν μεγάλη τιμή για τους νικητές, απλώς γιατί έσπαζαν τα αυγά των αντιπάλων, καθώς δεν υπήρχαν κύπελλα εκείνη την εποχή. «Το κύπελλο τότε ήταν ότι ο νικητής κέρδιζε-έπαιρνε το σπασμένο αυγό του αντιπάλου».

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

07:00 – 10:20: Θεία λειτουργία στοον Ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης.
10:30 – 12:00: Διαγωνισμός Μικρών Αυγομάχων
12:30 – 14:00: Διαγωνισμός Μεγάλων Αυγομάχων.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *