Αυστραλία: Κινέζοι φοιτητές εξαναγκάζονται να σκηνοθετήσουν την ίδια τους την απαγωγή (φωτο)
Date:
Κινέζοι φοιτητές στο Σίδνεϊ γίνονται στόχοι απάτης με στημένες απαγωγές που εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να πληρώσουν μαζικά λύτρα σε απατεώνες, σύμφωνα με την αυστραλιανή αστυνομία.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα εκβιασμού αναγκάστηκαν να σκηνοθετήσουν την ίδια τους την απαγωγή και να στείλουν αποδεικτικά βίντεο σε συγγενείς στην Κίνα προκειμένου να λάβουν χρήματα.
Οκτώ «εικονικές απαγωγές» έχουν αναφερθεί φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας όπου ένας πατέρας πλήρωσε λύτρα 2 εκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων, νομίζοντας πως η κόρη του βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) ανέφερε ότι το σχέδιο «αυξήθηκε πραγματικά σε συχνότητα καθ’όλη τη διάρκεια του 2020» και λειτουργούσε σε «βιομηχανική κλίμακα».
Οι αρχές καλούν τους φοιτητές να αναφέρουν αμέσως τυχόν απειλητικές κλήσεις που λαμβάνουν.
Πώς λειτουργεί η απάτη;
Οι αρχές ανέφεραν ότι η απάτη λειτουργεί υπεράκτια μέσω τηλεφωνικών κέντρων, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό.
Συνήθως περιλαμβάνει έναν απατεώνα που προσποιείται ότι προέρχεται από την κινεζική πρεσβεία ή άλλη αρχή, τηλεφωνεί στα θύματα και τους ενημερώνει ότι έχουν ενοχοποιηθεί για ένα έγκλημα στην Κίνα ή αντιμετωπίζουν κάποια άλλη απειλή.
Οι απατεώνες ζητούν από τον φοιτητή να πληρώσει χρήματα για να αποφύγει τη σύλληψη ή την απέλαση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φοιτητές πείθονται να σταματήσουν κάθε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους, να νοικιάσουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και να υποδυθούν ότι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, προκειμένου να πληρωθούν λύτρα από τους συγγενείς τους στο εξωτερικό.
Εκτός από την περίπτωση του πατέρα, που πλήρωσε 2 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια προτού καταφύγει στις αρχές, οι οποίες εντόπισαν την κόρη του υγιή και ασφαλή σε ένα ξενοδοχείο στο Σίδνεϊ, οι πληρωμές κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 300.000 αυστραλιανών δολαρίων.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οικογένειες έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ντάρεν Μπένετ.
Τις περισσότερες φορές, όταν ενημερωνόταν η αστυνομία, το θύμα εντοπιζόταν ασφαλές την επόμενη μέρα. Συχνά τα θύματα αισθάνονταν πολύ ντροπιασμένα και δεν κατήγγειλαν το έγκλημα.
Μια απότομη αύξηση σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες, όπου «σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο είχαμε έναν φοιτητή να πέφτει θύμα αυτής της απάτης», όπως ανέφερε ο Ντάρεν Μπένετ.
Εκπρόσωποι φοιτητών από το εξωτερικό στην Αυστραλία λένε ότι ήταν πιο ευάλωτοι εν μέσω της πανδημίας λόγω της εξάρτησής τους από την περιστασιακή εργασία και του αποκλεισμού τους από την κυβερνητική πρόνοια.
Σύμφωνα με την αστυνομία, «πολιτιστικοί παράγοντες», καθώς και η απομόνωση ορισμένων ξένων φοιτητών, τους έκαναν ευάλωτο στόχο.
Πηγή ert.gr