Αυστρία: Ολικό lockdown από Δευτέρα και καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Η Αυστρία θα επιβάλει από την Δευτέρα ολικό, εθνικό lockdown και καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου. Γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid.

«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τυρόλο, έπειτα από συνομιλίες με όλους τους κυβερνήτες των αυστριακών περιφερειών.

Advertisement

«Παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιασθούν», είπε, επικρίνοντας τον υπερκορεσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού είναι το μόνο μέσο για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι το «εισιτήριο για την έξοδο» από την πανδημία.

Αν και όλο και περισσότερες χώρες επιβάλλουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως το υγειονομικό προσωπικό, ελάχιστες χώρες στον κόσμο έχουν επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού.

Μόνο δύο αυταρχικά καθεστώτα της κεντρικής Ασίας, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, καθώς και το Βατικανό έχουν υιοθετήσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Η Νέα Καληδονία, γαλλικό έδαφος του νοτίου Ειρηνικού που απολαμβάνει καθεστώτος ευρείας αυτονομίας, αποφάσισε την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το τέλος του Δεκεμβρίου.

Ο αυστριακός καγκελάριος διευκρίνισε ότι το lockdown θα διαρκέσει μέχρι την 13η Δεκεμβρίου και δήλωσε ότι ήταν μία δύσκολη απόφαση και ότι θα επαναξιολογηθεί σε 10 ημέρες.

Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι έχει επίγνωση ότι ζητούνται υπερβολικά πολλά από τους εμβολιασμένους και αυτό «διότι υπερβολικά πολλοί άνθρωποι δεν έδειξαν αλληλεγγύη».

Στην Ευρώπη, η πανδημία αναζωπυρώνεται και πολλές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν σκλήρυνση των περιορισμών κατά τις τελευταίες ημέρες.

Advertisement
ΔΕΗ

«Δικτατορία»

Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Στο εξής, το μέτρο του lockdown εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico), παρά την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την άνοιξη.

Τα σχολεία παραμένουν προς τα παρόν ανοικτά, αλλά υπάρχει η προτροπή προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, αν είναι δυνατόν. Ισχύει επίσης ισχυρή προτροπή για τηλεργασία.

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν πριν από λίγες ημέρες προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ομως, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται και βρίσκεται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου από την έναρξη της επιδημίας: χθες η Αυστρία κατέγραψε 15.000 κρούσματα του ιού κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

«Εχουμε υπερβολικά πολλές πολιτικές δυνάμεις στην χώρα αυτή που αντιτίθενται με σφοδρότητα» στον εμβολιασμό, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος καταγγέλλοντας «επίθεση κατά του συστήματος υγείας».

Διαδήλωση που υποστηρίζεται από το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) οργανώνεται αύριο στην Βιέννη και αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες άτομα.

Ο ηγέτης του έχει διαγνωσθεί θετικός στον ιό και δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί. «Η Αυστρία είναι πλέον δικτατορία!», δήλωσε σήμερα μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

04/08/25 5:55 μμ

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

04/08/25 5:48 μμ

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

04/08/25 5:42 μμ

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας

04/08/25 5:36 μμ

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας

Ρεύμα: Τι είναι το κόκκινο τιμολόγιο που έρχεται

04/08/25 5:36 μμ

Ρεύμα: Τι είναι το κόκκινο τιμολόγιο που έρχεται

Νεκρός 81χρονος στην παραλία της Επανομής

04/08/25 5:37 μμ

Νεκρός 81χρονος στην παραλία της Επανομής

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ενώ ο πλανήτης καίγεται, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάψει και τα σκουπίδια για να κερδοσκοπούν λίγοι εργολάβοι

04/08/25 5:37 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ενώ ο πλανήτης καίγεται, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάψει και τα σκουπίδια για να κερδοσκοπούν λίγοι εργολάβοι

Λίβανος: Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο πρόεδρος της χώρας υπόσχεται δικαιοσύνη

04/08/25 5:08 μμ

Λίβανος: Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο πρόεδρος της χώρας υπόσχεται δικαιοσύνη

Δικογραφία σε βάρος πέντε Ρομά για εκβίαση – Ζήτησαν 10.000 ευρώ επειδή το θύμα χώρισε την αδερφή του δράστη

04/08/25 5:05 μμ

Δικογραφία σε βάρος πέντε Ρομά για εκβίαση – Ζήτησαν 10.000 ευρώ επειδή το θύμα χώρισε την αδερφή του δράστη

Nelly’s- Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου - Φωτογραφική έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης

04/08/25 4:59 μμ

Nelly’s- Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου – Φωτογραφική έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης

Σέρρες: Θρήνος στον Δραβήσκο για τον χαμό του 19χρονου σε τροχαίο

04/08/25 4:51 μμ

Σέρρες: Θρήνος στον Δραβήσκο για τον χαμό του 19χρονου σε τροχαίο

Παραλία Οφρυνίου: Πυκνώνει το μυστήριο για την 59χρονη Βρετανίδα που εξαφανίστηκε ενώ ο σύζυγός της κοιμόταν

04/08/25 4:39 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Πυκνώνει το μυστήριο για την 59χρονη Βρετανίδα που εξαφανίστηκε