Αυτά είναι τα 8 πιο βρόμικα αντικείμενα στο σπίτι μας

258

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι τα πιο βρόμικα αντικείμενα στο σπίτι σας είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του; Τι ύποπτο συμβαίνει με το τηλεκοντρόλ σας και γιατί πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το βούρτσισμα των δοντιών σας;

Τα μικρόβια τείνουν να δημιουργούν φωλιές σε σημεία υπεράνω πάσης υποψίας. Γι’ αυτό και… ξεμπροστιάζουμε τα πιο «ένοχα» αντικείμενα ενός νοικοκυριού, προτείνοντας λύσεις για να πολεμήσετε την βρομιά στη ρίζα της.

*Το σφουγγάρι των πιάτων
Σύμφωνα με την Kelly Reynolds, περιβαλλοντική βιολόγο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το σφουγγάρι ή το πανί που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων είναι σταθερά το πιο βρόμικο αντικείμενο στα περισσότερα σπίτια. Μάλιστα, μελετητές έχουν κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστώνοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις τα σφουγγάρια επιστρέφουν θετικά αποτελέσματα στα τεστ για βακτήρια και μεταδιδόμενους ιούς.
Η λύση: Μετά από κάθε χρήση, ξεπλύνετε το σφουγγάρι με ζεστό νερό, στίψτε το και αφήστε το να στεγνώσει σε μια θήκη με τρύπες για στράγγισμα. Μπορείτε επίσης, στο τέλος της ημέρας και εφόσον έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας, να το βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό, πάντα όμως υγρό, για να μην πιάσει φωτιά. Κάθε δύο με τρεις εβδομάδες, φροντίστε να το αντικαθιστάτε.

*Ο νεροχύτης
Η περιοχή του νεροχύτη της κουζίνας σας μπορεί να «φιλοξενήσει» ως και 500.000 βακτήρια, δηλαδή 10 φορές περισσότερα από το μέσο κάθισμα τουαλέτας, σημειώνει η ειδικός. Ωμό φαγητό, φλούδες φρούτων και υπολείμματα λαχανικών δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για παθογόνους μικροοργανισμούς.
Η λύση: Δύο φορές την εβδομάδα τακτικά, αλλά και εκτάκτως, κάθε φορά που ασχολείστε με ωμό φαγητό πάνω από τον νεροχύτη σας, βρέξτε τον και τρίψτε με ένα βουρτσάκι για να απομακρύνετε τα βακτήρια της επιφάνειας. Προσέξτε συγκεκριμένα την περιοχή γύρω από το σιφόνι. Κρατήστε καθαρό τον νεροχύτη, την βρύση και το βουρτσάκι, πλένοντάς τα με ένα διάλυμα από ¼ της κούπας λευκαντική χλωρίνη και ¼ νερό ή με αντιβακτηριδιακό σπρέι, το οποίο θα αφήσετε να δράσει επί δέκα λεπτά πριν ξεπλύνετε.

*Η οδοντόβουρτσά σας
Είστε έτοιμοι να ακούσετε μια δυσάρεστη αλήθεια; Η οδοντόβουρτσά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα μικρόβια. Όχι μόνο επειδή σε αυτή εναποθέτετε τα μικρόβια του στόματός σας, αλλά και επειδή την αφήνετε στο δωμάτιο του σπιτιού με την περισσότερη υγρασία, εκεί όπου κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι, υπάρχει και νέα πιθανή διασπορά βακτηρίων στον χώρο.
Η λύση: Κρατήστε τις οδοντόβουρτσες μακριά από την λεκάνη της τουαλέτας, σε μέρος όπου μπορείτε να τις κρεμάτε για να στεγνώνουν καλά. Πρέπει επίσης, πριν τραβήξετε το καζανάκι, να κατεβάζετε το καπάκι της λεκάνης. Καθαρίστε τακτικά την θήκη και αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες αλλά και κάθε φορά που αρρωσταίνετε.

*Τα τηλεκοντρόλ και χειριστήρια συσκευών
Τα χειριστήρια παντός τύπου μέσα στο σπίτι είναι «ένοχα» αφενός γιατί χρησιμοποιούνται από πολλά και διαφορετικά χέρια, αφετέρου επειδή σπάνια σκεφτόμαστε ότι χρειάζονται καθαρισμό. Το βασικότερο πρόβλημα είναι πως συνήθως μαζί με την τηλεόραση τσιμπολογάμε διάφορα σνακ και στην συνέχεια αγγίζουμε το τηλεκοντρόλ χωρίς να πολυσκεφτούμε, δημιουργώντας μια επιφάνεια-μαγνήτη για τα βακτήρια των ίδιων «ειδών» με αυτά των σφουγγαριών της κουζίνας.
Η λύση: Καθαρίστε τα τηλεκοντρόλ, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, τη θήκη του κινητού ή του tablet και τα χειριστήρια των παιχνιδοκονσόλων σας με ένα αντιβακτηριδιακό πανάκι, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σε λειτουργία. Φροντίζετε να κρατάτε καθαρές και τις επιφάνειες αφής που χρησιμοποιείτε με ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να αποφεύγετε τις γρατσουνιές.

*Το χαλί του καθιστικού
Ως και 200.000 βακτήρια μπορεί να συγκεντρώσει το χαλί του δωματίου όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα οι ένοικοι ενός σπιτιού, λέει η καθηγήτρια, κ. Reynolds, η οποία έχει απομονώσει μικροοργανισμούς όπως E.coli, Salmonella και σταφυλόκοκκους από διάφορα υφάσματα χαλιών και μοκέτας. Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας, ψίχουλα και κομμάτια φαγητού, σκόνη και ακαθαρσίες από κατοικίδια είναι οι λόγοι που καθιστούν ένα χαλί… οικιακό κίνδυνο.
Η λύση: Βάζετε σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε αρκετά υψηλή ισχύ ώστε να απορροφηθούν οι ακαθαρσίες καλά μέσα από το ύφασμα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε κάποιο από τα αποστειρωτικά προϊόντα για χαλιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο – αφού δοκιμάσετε πρώτα αν επηρεάζεται το χρώμα ή η υφή. Για περισσότερη ασφάλεια, μία φορά τον χρόνο αναθέστε σε ένα καθαριστήριο να κάνει βαθύ καθαρισμό ατμού στα χαλιά σας για να απομακρυνθούν τα βακτήρια που έχουν γίνει… μόνιμοι κάτοικοι.






*Οι πετσέτες του μπάνιου
Όταν οι πετσέτες παραμένουν υγρές για παραπάνω από είκοσι λεπτά, είναι σαν να προσκαλείτε σε αυτές βακτήρια και μούχλα. Μάλιστα, η χρήση εκ νέου μιας υγρής πετσέτας αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε αλλεργίες και δερματικές παθήσεις.
Η λύση: Μετά την χρήση τους, αφήστε τις πετσέτες σε μέρος που μπορούν να αεριστούν και να στεγνώσουν καλά. Μπορείτε επίσης, αν διαθέτετε στεγνωτήριο, να τις στεγνώνετε σε αυτό αφού πλυθεί όλη η οικογένεια – μετά από τρία ή τέσσερα τέτοια στεγνώματα, πλύνετε την πετσέτα κανονικά.

*Η τσάντα σας
Δεκάδες χιλιάδες ως και εκατομμύρια είναι ο μέγιστος πληθυσμός των βακτηρίων που ενδέχεται να κατοικούν στον πάτο της τσάντας σας. Σκεφτείτε μόνο σε πόσες διαφορετικές και πόσο βρόμικες επιφάνειες την έχετε ακουμπήσει – από το πάτωμα ή τον δρόμο, μέχρι τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου.
Η λύση: Μια φορά την εβδομάδα, βρείτε λίγο χρόνοα για να καθαρίσετε με ένα υγρό πανάκι και απολυμαντικό spray ασφαλές για το ύφασμα της τσάντας σας. Και όχι μόνο της δικής σας τσάντας χειρός, αλλά και της σχολικής τσάντας των παιδιών, του πορτοφολιού ή του αθλητικού σακιδίου που παίρνετε μαζί σας στο γυμναστήριο.

*Το «κρεβατάκι» του κατοικιδίου σας
Ο σκύλος σας βούτηξε στις λάσπες του πάρκου, έτρεξε σε χώματα στο άλσος και πέρασε από δεκάδες μέρη χωρίς να νοιάζεται για την υγιεινή τους, πριν καταλήξει στο στρωματάκι του ή στο χαλάκι όπου κοιμάται. Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, που σε τέτοιες επιφάνειες έχουν βρεθεί εκατοντάδες μικρόβια αλλά και υπολείμματα… περιττωμάτων.
Η λύση: Πλύνετε το κάλυμμα του «κρεβατιού» κάθε εβδομάδα σε ζεστό νερό και αφήστε το να στεγνώσει καλά. Εναλλακτικά, ψεκάστε με απολυμαντικό spray, ελέγχοντας πρώτα τις αντενδείξεις κάθε προϊόντος για την ασφάλεια του κατοικιδίου σας.

Πηγή