Νέα χρονοδιαγράμματα, σενάρια και εκτιμήσεις για την έκβαση της κρίσιμης μάχης στις επόμενες 20 ημέρες αλλά και οι πρώτες κλειστές συζητήσεις για τη στρατηγική εξόδου από την υγειονομική κρίση απασχολούν ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Νέα χρονοδιαγράμματα, σενάρια και εκτιμήσεις για την έκβαση της κρίσιμης μάχης στις επόμενες 20 ημέρες αλλά και οι πρώτες κλειστές συζητήσεις για τη στρατηγική εξόδου από την υγειονομική κρίση απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, για την κυβέρνηση διαμορφώνονται νέες ημερομηνίες –ορόσημο για τα επόμενα βήματά της, ενώ παραμένει μεγάλος προβληματισμός για τυχόν χαλάρωση των πολιτών ενόψει του Πάσχα ή λόγω κόπωσης όσο περνούν οι μέρες.

Μια σειρά από έκτακτα ενισχυτικά μέτρα παραμένει προς εφαρμογή στο πρωθυπουργικό γραφείο για άλλες τρεις εβδομάδες, δεδομένου ότι έως τις 27 Απριλίου ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Από την Κυριακή του Θωμά αναμένεται η πρώτη σε βάθος αξιολόγηση της κατάστασης και ανανεωμένες προτάσεις των ειδικών, με αξιολόγηση μέρα-μέρα έως τις 3 Μάιου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μόνο εφόσον κερδίζεται ξεκάθαρα το στοίχημα της πτωτικής καμπύλης κρουσμάτων είναι πιθανό η 4η Μαΐου να συνοδευτεί από τις πρώτες ανακοινώσεις σταδιακής και στοχευμένης απόσυρσης περιορισμών.

Προς το παρόν, επιτελείς της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «ρεαλιστικό» τον στόχο για πρώτες προσεκτικές κινήσεις αποκλιμάκωσης στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ο οποίος συνολικά θα αποτελέσει μεταβατικό μήνα.

Πάντως, στην κυβέρνηση, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών των εκκλησιών το Πάσχα, εξακολουθούν να εξετάζουν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων τα επόμενα 24ωρα. Μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, μένουν στην άκρη ως plan b, οι οριζόντιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, είτε αφορούν στον χρονικό όριο ανά τύπο μετακίνησης, είτε τον αριθμητικό περιορισμό εξόδων (στα sms ) , ωστόσο υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για άλλες διορθωτικές κινήσεις.

 

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο σχεδιασμός εστιάζει στους εξής άξονες:

-Πρόστιμα . Εφόσον κριθεί απαραίτητο με βάση και τα στοιχεία της αστυνομίας για τις παραβάσεις, θα αυξηθεί το ισχύον πρόστιμο των 150 ευρώ, με κεντρικό στόχο να αποτραπούν τα … εκτός έδρας ταξίδια ενόψει Πάσχα. Επιπλέον εξετάζεται ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός της χρηματικής ποινής για κατ΄εξακολούθηση παραβάτες.

-Καραντίνα. Επιχειρησιακά, η χώρα είναι χωρισμένη στις 13 Περιφέρειες και είναι δεδομένοι ανά πάσα στιγμή περαιτέρω γεωγραφικοί περιορισμοί. Όπου εντοπίζονται εστίες της νόσου θα εφαρμόζονται απαγορεύσεις, όπως έγινε στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

-Πτήσεις. Η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτή την επιλογή για περαιτέρω διακοπή αεροπορικών συνδέσεων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος «εισερχόμενων» κρουσμάτων.

-Δημόσιοι χώροι. Σε κατάρτιση ειδικών πλάνων διαχείρισης έχουν κληθεί οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, ώστε να προχωρούν σε προληπτικό αποκλεισμό χώρων, ιδίως στις ημέρες του Πάσχα που μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός.

-Μπλόκα. Εκτεταμένοι και πιο στοχευμένοι έλεγχοι ξεκινούν τόσο εντός των αστικών κέντρων όσο και με αστυνομικά μπλόκα στις εθνικές οδούς, παραδρόμους και επαρχιακό δίκτυο. Και αν χρειαστεί να κλείσουν τα διόδια.

-Νησιά. Εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων από νησί σε νησί. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί δήμαρχοι νησιών έχουν ζητήσει την πλήρη απαγόρευση ακτοπλοϊκών μετακινήσεων.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποπυραγός Ν.Παΐσιος: Οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μας έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο

13/09/25 9:59 πμ

Υποπυραγός Ν.Παΐσιος: Οι κοινές ευρωπαϊκές εκπαιδεύσεις μας έχουν δώσει μια κοινή «γλώσσα» στο πεδίο

13/09/25 9:49 πμ

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ από σήμερα: Έως 2.000 πρόστιμο για κινητό στην οδήγηση, 8.000 ευρώ για όριο ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

13/09/25 9:23 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 13 Σεπτεμβρίου

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

13/09/25 9:22 πμ

Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου