Αυτά τα φυτοφάρμακα κάνουν κακό στην καρδιά και τα αγγεία

Η έκθεση σε πυρεθροειδή φυτοφάρμακα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνητότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και από άλλες αιτίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Internal Medicine.

 

Advertisement

 

Ο Δρ. Wei Bao από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση της έκθεσης σε πυρεθροειδή φυτοφάρμακα με τη θνητότητα από όλες τις αιτίες και από συγκεκριμένες αιτίες, χρησιμοποιώντας δεδομένα 2.116 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής που πραγματοποιήθηκε από το 1999 έως το 2002 στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι είχαν σημειωθεί 246 θάνατοι σε μια μέση περίοδο 14,4 ετών, οι 41 εκ των οποίων σχετίζονταν με καρδιαγγειακές παθήσεις και οι 52 με καρκίνο. Κατά τη διάρκεια της μετέπειτα παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα 3-φαινοξυβενζοϊκού οξέος στα ούρα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, με τους θανάτους να σημειώνονται στο 8,5%, το 10,2% και το 11,9% των συμμετεχόντων στα αυξανόμενα τεταρτημόρια των επιπέδων 3-φαινοξυβενζοϊκού οξέος στα ούρα.

Advertisement

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο μεγαλύτερο τεταρτημόριο 3-φαινοξυβενζοϊκού οξέος στα ούρα και αυτούς στο χαμηλότερο, η αναλογία κινδύνου για θνητότητα από όλες τις αιτίες, θνητότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις και θνητότητα από καρκίνο ήταν 1,56, 3,00 και 0,91 αντίστοιχα, μετά την προσαρμογή.

«Η περιβαλλοντική έκθεση στα πυρεθροειδή φυτοφάρμακα ήταν σημαντικά σχετική με τον αυξημένο κίνδυνο θνητότητας από όλες τις αιτίες στον γενικό ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ. Ο συσχετισμός που παρατηρήθηκε είναι πιθανό να συνδέεται με τις επιπτώσεις των πυρεθροειδών στο καρδιαγγειακό σύστημα», σημειώνουν οι συγγραφείς.

 

Πηγή aftodioikisi.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 8:06 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

04/08/25 10:30 μμ

Πώς φορτώνουμε ένα αυτοκίνητο πριν από ταξίδι

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

04/08/25 10:22 μμ

Το μυστικό γεύσης της σάλτσας ντομάτας

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

04/08/25 10:17 μμ

9 τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

04/08/25 10:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας

04/08/25 9:57 μμ

Channel 12: Ο Νετανιάχου κλίνει προς την κατάληψη ολόκληρης της Γάζας