Αυτά τα χρώματα κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο

Αυτά τα χρώματα κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο
Αυτά τα χρώματα κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο

Πάντα ψάχνουμε τρόπους να καμουφλάρουμε τα αρνητικά στοιχεία του σπιτιού μας. Αν, για παράδειγμα, έχουμε ένα μικρό δωμάτιο, ένα μικρό μπάνιο ή ένα μικρό σπίτι συνολικά, προσπαθούμε μέσα από την κατάλληλη διακόσμηση να δώσουμε την αίσθηση ότι είναι μεγαλύτερο.

Ο σχεδιασμός στις παραπάνω περιπτώσεις θέλει την προσοχή του. Όταν μιλάμε για το σαλόνι, τον πιο βασικό ίσως από τους χώρους του σπιτιού μας, ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει είναι τα χρώματα στους τοίχους, τα έπιπλα και τα αξεσουάρ.

Ποια χρώματα να χρησιμοποιήσεις για να δείχνει μεγαλύτερο το σαλόνι

Δώστε αέρα στον χώρο χρησιμοποιώντας λευκό χρώμα

Το λευκό είναι ίσως το πρώτο χρώμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν οργανώνετε τον σχεδιασμό του μικρού σας σαλονιού, αλλά για να είναι πετυχημένο πρέπει να το χρησιμοποιείτε με σύνεση, όπως συμβουλεύει σε διαδικτυακό άρθρο ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Artem Kropovinsky.

«Το λευκό είναι το κλασικό χρώμα για να κάνεις έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος επειδή αντανακλά το φως και δημιουργεί έναν κενό καμβά που μπορείς να διακοσμήσεις με άλλα χρώματα», εξηγεί ο ειδικός.

Για να μην είναι, όμως, βαρετό μπορείτε να προσθέσετε στους τοίχους και μερικές πινελιές από χρώματα που δημιουργούν ζεστασιά, όπως το κίτρινο, το ροζ ή το γκρι.

Advertisement

Αυτά τα χρώματα κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο

Έμφαση στα ανοιχτά χρώματα

Το λευκό χρώμα δεν είναι βέβαια η μοναδική επιλογή. «Τα ανοιχτά χρώματα κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο», σύμφωνα με τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Aileen Warren.

«Σε ένα σαλόνι υπάρχουν περισσότερα έπιπλα, επομένως τα ανοιχτά και αέρινα χρώματα λειτουργούν καλύτερα επιτρέποντας στα αντικείμενα να αναπνέουν».

Προσθέστε φωτεινές αποχρώσεις στο σαλόνι

Οι φωτεινές αποχρώσεις χρωμάτων μπορούν, επίσης, να κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο, όμως και σε αυτή την περίπτωση ο τρόπος που θα τις χρησιμοποιήσετε έχει σημασία.

«Χρώματα όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί, το μπλε του ουρανού και το πράσινο αντανακλούν περισσότερο φως και κάνουν τον χώρο σας πιο φωτεινό και πιο χαρούμενο», εξηγεί ο Kropovinsky.

Ο ειδικός συνιστά να χρησιμοποιούμε έντονα χρώματα στους τοίχους, σε έπιπλα όπως οι μικροί καναπέδες του σαλονιού ή σε άλλα αξεσουάρ, αλλά να μην το παρακάνουμε, ώστε να διατηρούμε μια ισορροπία στον χώρο.

Αυτά τα χρώματα κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο

Δουλέψτε με σκούρα χρώματα αν το σαλόνι έχει βόρειο προσανατολισμό

Κάποιες φορές τα σκούρα χρώματα στο σαλόνι είναι εκείνα που μπορούν να βοηθήσουν ένα μικρό σαλόνι να «κλέψει» λίγο περισσότερο χώρο.

Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι τι είδους φως μπαίνει στο δωμάτιο, όπως συμβουλεύει ο Peter Spalding, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων.

«Τα δωμάτια που βλέπουν προς τον βορρά δεν πρόκειται ποτέ να λάβουν άμεσο φως και δεν θα τα νιώσετε ποτέ πραγματικά ανάλαφρα», εξηγεί ο Spalding. Ο ειδικός συνιστά να μην προσπαθείτε να το αλλάξετε. Αυτά τα δωμάτια χρειάζονται έντονα κορεσμένα χρώματα για να «δείξουν» και να είναι ελκυστικά.

Χρησιμοποιήστε «στρατηγικά» τα σκούρα χρώματα στον χώρο

«Τα σκούρα χρώματα, όπως το γκρι ανθρακί, το navy blue, το πράσινο του δάσους ή το μαύρο, μπορούν να κάνουν τον χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος αν χρησιμοποιηθούν με σύνεση», αναφέρει ο Kropovinsky.

Όπως προσθέτει ο ειδικός, μπορούν να δημιουργήσουν αντίθεση και βάθος σε σημεία και να κάνουν το ταβάνι να μοιάζει ψηλότερο.

πηγή ow.gr