9.9 C
Serres

Αυτί του κολυμβητή (ωτίτιδα): Συμπτώματα και αντιμετώπιση – Τι να κάνετε αφότου το παιδί βγει από την θάλασσα

Date:

Το αυτί του κολυμβητή είναι μια λοίμωξη του ακουστικού πόρου, το πέρασμα που μεταφέρει ήχους από το εξωτερικό του σώματος στο τύμπανο. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων ή μυκήτων.

Το αυτί του κολυμβητή (otitis externa ή εξωτερική ωτίτιδα) είναι συνηθισμένο σε παιδιά που περνούν πολύ χρόνο στο νερό. Η υπερβολική υγρασία στο αυτί μπορεί να ερεθίσει και να διαπεράσει το δέρμα στο κανάλι, αφήνοντας βακτήρια και μύκητες να διεισδύσουν. Συμβαίνει συχνότερα το καλοκαίρι, όταν το κολύμπι είναι συνηθισμένο.

Αλλά δεν χρειάζεται να κολυμπήσει το παιδί για να πάθει αυτί του κολυμβητή. Οτιδήποτε προκαλεί ρήξη στο δέρμα του αυτιού μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη. Το ξηρό δέρμα ή το έκζεμα, το ξύσιμο του καναλιού του αυτιού, ο έντονος καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξωτερικής ωτίτιδας.

Σε περίπτωση λοίμωξης στο μέσο αυτί, το πύον που συλλέγεται εκεί μπορεί να εισέλθει στο κανάλι του αυτιού μέσω μιας τρύπας στο τύμπανο και να προκαλέσει αυτί του κολυμβητή.

Αυτί του κολυμβητή: Συμπτώματα

Ο πόνος είναι το κύριο σημάδι της εξωτερικής ωτίτιδας. Μπορεί να είναι έντονος και να χειροτερεύει όταν το εξωτερικό μέρος του αυτιού τραβιέται ή πιέζεται. Μπορεί επίσης να είναι επώδυνο όταν μασάτε. Μερικές φορές υπάρχει φαγούρα στο κανάλι του αυτιού προτού αρχίσει ο πόνος.

Το πρήξιμο του αυτιού μπορεί να κάνει το παιδί να παραπονιέται ότι νιώθει το αυτί του βουλωμένο. Το εξωτερικό αυτί μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή πρησμένο και οι λεμφαδένες γύρω από το αυτί μπορεί να διογκωθούν και να προκαλούν ενόχληση. Μερικές φορές, υπάρχει έκκριση υγρού από το κανάλι του αυτιού. Αυτό μπορεί να είναι διαυγές στην αρχή και στη συνέχεια να γίνει θολό, κιτρινωπό και να μοιάζει με πύον.

Η ακοή μπορεί να επηρεαστεί προσωρινά εάν το πύον ή το πρήξιμο εμποδίζει τη διέλευση του ήχου στο αυτί. Ο πυρετός δεν είναι τυπικός στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μπορεί να προληφθεί το αυτί του κολυμβητή;

Η χρήση σταγονιδίων αραιού διαλύματος οξικού οξέος ή αλκοόλης στα αυτιά μετά το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του αυτιού του κολυμβητή, ειδικά σε παιδιά που το παθαίνουν συχνά. Αυτές οι σταγόνες διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία, αλλά πρέπει να μην χρησιμοποιούνται σε παιδιά που έχουν ακουστικές συσκευές ή τρύπα στο τύμπανο.

Για να αποφευχθεί ο τραυματισμός, τα μικρά παιδιά πρέπει να μην καθαρίζουν μόνα τους τα αυτιά τους. Επίσης, μην τοποθετείτε ποτέ αντικείμενα στα αυτιά των παιδιών, όπως μπατονέτες με βαμβάκι.






Πώς αντιμετωπίζεται το αυτί του κολυμβητή;

Η θεραπεία εξαρτάται από την σοβαρότητα της λοίμωξης και το πόσο επώδυνη είναι. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει σταγόνες αυτιού που περιέχουν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης, ενδεχομένως αναμεμιγμένο με στεροειδή για να μειώσει το πρήξιμο. Οι σταγόνες αυτιών χορηγούνται συνήθως αρκετές φορές την ημέρα για 7 έως 10 ημέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει το πύον και άλλες συσσωρεύσεις από το αυτί με απαλό καθαρισμό ή αναρρόφηση. Αυτό επιτρέπει στις σταγόνες αυτιών να λειτουργούν καλύτερα.

Για πιο σοβαρές λοιμώξεις, ίσως χρειαστεί το παιδί να πάρει αντιβιοτικά από το στόμα. Ο γιατρός μπορεί να θέλει να του κάνει εξετάσεις κατά την έκκριση υγρών από το αυτί για να βρει ποια βακτήρια, ή μύκητες προκαλούν το πρόβλημα.

Τα κοινά αναλγητικά συχνά μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο στο αυτί, αλλά μπορεί να χρειαστεί συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πόνο, εάν είναι σοβαρός. Μόλις ξεκινήσει η θεραπεία, το παιδί σας θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα σε μία ή δύο ημέρες. Το αυτί του κολυμβητή θεραπεύεται συνήθως εντός 7 έως 10 ημερών από την έναρξη της θεραπείας.

Αυτί του κολυμβητή: Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αισθάνεται καλύτερα;

Οι λοιμώξεις του αυτιού πρέπει να αντιμετωπίζονται από γιατρό. Εάν όχι, ο πόνος στο αυτί θα επιδεινωθεί και η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί. Στο σπίτι, η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να μειώσουν την ενόχληση.

Ακολουθήστε τις οδηγίες γιατρού για την χρήση σταγόνων αυτιών και αντιβιοτικών από το στόμα, εάν συνταγογραφούνται. Είναι σημαντικό μην πέσει καθόλου νερό στο αυτί του παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα από βαμβάκι ως ωτοασπίδα για να προστατεύσετε το αυτί του παιδιού σας από το νερό κατά το μπάνιο στο σπίτι.

Αυτί του κολυμβητή: Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό;

Καλέστε αμέσως το γιατρό εάν το παιδί έχει πόνο στο αυτί με ή χωρίς πυρετό, μειωμένη ακοή στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή μη φυσιολογική έκκριση υγρού από το αυτί.

Πηγή iatropedia.gr

ΥγείαΑυτί του κολυμβητή (ωτίτιδα): Συμπτώματα και αντιμετώπιση – Τι να κάνετε αφότου...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βρετανία: Χάπι κατά του καπνίσματος από το βρετανικό ΕΣΥ

Ένα χάπι που βοηθά όχι μόνο να σταματήσει η...

Οι 7 οξείες και χρόνιες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου,...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα ενημερωθούν οι ασθενείς

Από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία,...

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες; Όπως εξηγεί η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα