Το χειμώνα είναι αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Κυρίως τις πρωινές ώρες όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Η βασική αιτία της αδυναμίας εκκίνησης του κινητήρα ... Περισσότερα

Αυτοκίνητο: Πού οφείλονται τα προβλήματα εκκίνησης του κινητήρα το χειμώνα και πώς αντιμετωπίζονται

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το χειμώνα είναι αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Κυρίως τις πρωινές ώρες όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Η βασική αιτία της αδυναμίας εκκίνησης του κινητήρα είναι η μπαταρία, αλλά δεν είναι η μοναδική αιτία.

Είναι γνωστό ότι τις πολύ κρύες ημέρες η μπαταρία χάνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της. Οι χημικές αντιδράσεις που διενεργούνται σε αυτήν ελαχιστοποιούνται, με αποτέλεσμα να δίνεται μικρή ηλεκτρική ενέργεια στους πόλους. Άλλωστε αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην ηλεκτροκίνηση. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να χάσουν μέχρι και το 30% της αυτονομίας τους σε θερμοκρασία κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη, η ακινησία του οχήματος για πολλές ημέρες επιβαρύνει την όλη κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να βάζουμε σε κίνηση τον κινητήρα. Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο οδηγός είναι να ελέγξει την κατάσταση της μπαταρίας του σε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων. Επιπλέον, το λάδι στον κινητήρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών είναι πιο παχύρρευστο και χρειάζεται να έχει η μπαταρία περισσότερη ισχύ.

Σε περίπτωση που δεν πάρει μια πρώτη λύση στο πρόβλημα είναι να θέσουμε σε λειτουργία τον κινητήρα με καλώδια εκκίνησης, με ηλεκτρικό ρεύμα που θα πάρουμε από άλλο αυτοκίνητο. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει καλή συνδεσμολογία, καθώς ο θετικός πόλος του ενός αυτοκινήτου θα πρέπει να συνδεθεί με τον θετικό πόλο του άλλου αυτοκινήτου. Και αντίστοιχα για τον αρνητικό. Θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του αυτοκινήτου (π.χ. ραδιόφωνο, air-condition) και να αφήσουμε για λίγο την φορτισμένη μπαταρία να φορτίσει την αφόρτιστη. Πολλά αυτοκίνητα έχουν ειδικό κάλυμμα στην μπαταρία που την προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη διατηρεί σε καλή κατάσταση.

Ένας λόγος που δεν μπορεί να πάρει εμπρός ο κινητήρας είναι να μην λειτουργεί σωστά η αντλία καυσίμου ή να έχει βουλώσει το φίλτρο καυσίμου. Το φίλτρο βενζίνης θέλει αλλαγή μετά από 15.000 – 20.000 χιλιόμετρα. Για την αντλία καυσίμου χρειάζεται να έχουμε γεμάτο το ρεζερβουάρ μας τουλάχιστο στο μισό της χωρητικότητάς του.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει και η μίζα. Όταν κατά την εκκίνηση ακούς ένα τσακ-τσακ και ο κινητήρας δεν παίρνει μπροστά, τότε μάλλον είναι η μίζα. Αν την ίδια στιγμή λειτουργούν κανονικά τα φώτα και οι συσκευές τότε δεν οφείλεται στην μπαταρία. Η επίσκεψη σε ένα κοντινό συνεργείο είναι απαραίτητη.

Advertisement
MEGA

Κατά τη διάρκεια χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση ή νερό στο ρεζερβουάρ βενζίνης και να περάσει στις γραμμές καυσίμου. Εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου μπορεί να παγώσει την αντλία καυσίμου ή τις γραμμές καυσίμου. Αν το αυτοκίνητο είναι παλιό και διαθέτει ακόμη καρμπυρατέρ μπορεί και εκείνο να έχει παγώσει και να εμποδίζει την ροή της βενζίνης. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ειδικά αντιπαγωτικά χημικά που οδηγός ρίχνει στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου όταν γνωρίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα κάνει παγωνιά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα πετρελαιοκίνητα οχήματα, καθώς το πετρέλαιο παγώνει πολύ εύκολα.

Υπάρχει και η περίπτωση που το αυτοκίνητο να μην παίρνει μπροστά, λόγω του παγωμένου λιπαντικού. Κάτι τέτοιο συνήθως συμβαίνει τον χειμώνα όταν κάνει πολύ κρύο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε το σωστό λιπαντικό. Στις χαμηλές θερμοκρασίες το λιπαντικό κινητήρα γίνεται πιο παχύρρευστο με αποτέλεσμα να μη λιπαίνεται όπως πρέπει ο κινητήρας.

Το κατάλληλο λιπαντικό θα πρέπει να έχει την ένδειξη «W». τ. Τα ψηφία που βρίσκονται πριν και μετά το «W» δηλώνουν το πόσο αραιό είναι το λάδι και την κατώτερη θερμοκρασία που μπορεί να λειτουργήσει η αντλία λαδιού χωρίς προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξει ο οδηγός το λιπαντικό που ορίζει ο κατασκευαστής.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου με Σερραίους εκθέτες στην ΔΕΘ - φωτο

06/09/25 9:43 μμ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου με Σερραίους εκθέτες στην ΔΕΘ – φωτο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Σεπτεμβρίου

06/09/25 9:17 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Σεπτεμβρίου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκαινίασε το Περίπτερό του στην 89η ΔΕΘ

06/09/25 8:50 μμ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκαινίασε το Περίπτερό του στην 89η ΔΕΘ

Κοινή Εκδήλωση ΕΣΠΑ 2021-2027 – ΕΑΤ:  «Η Στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας – Η Κοινωνική Συνοχή στην Πράξη»

06/09/25 8:42 μμ

Κοινή Εκδήλωση ΕΣΠΑ 2021-2027 – ΕΑΤ:  «Η Στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας – Η Κοινωνική Συνοχή στην Πράξη»

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η στήριξη του εισοδήματος ως ανάχωμα στην ακρίβεια

06/09/25 8:28 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές κατά 2 μονάδες για όλους

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη 89η ΔΕΘ

06/09/25 8:19 μμ

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη 89η ΔΕΘ

Ακμή: Είναι αλήθεια ότι την επιδεινώνουν τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά; Τι απαντά μία ειδικός

06/09/25 8:18 μμ

Ακμή: Είναι αλήθεια ότι την επιδεινώνουν τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά; Τι απαντά μία ειδικός

Περιττώματα ζώων, νύχια και μούχλα «έδειξαν» οι αναλύσεις στα παράνομα καπνικά προϊόντα - Μειώθηκε το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα

06/09/25 8:17 μμ

Περιττώματα ζώων, νύχια και μούχλα «έδειξαν» οι αναλύσεις στα παράνομα καπνικά προϊόντα – Μειώθηκε το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι έξω από το Βελλίδειο – Δείτε βίντεο

06/09/25 8:15 μμ

Θεσσαλονίκη: Αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι έξω από το Βελλίδειο – Δείτε βίντεο

Πάρκινσον: Πρωτοποριακό κράνος υπερήχων μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο χωρίς χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζει μελέτη

06/09/25 8:13 μμ

Πάρκινσον: Πρωτοποριακό κράνος υπερήχων μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο χωρίς χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζει μελέτη

Δ. Κουτσούμπας: Στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης απαντάμε με ένταση της ταξικής πάλης

06/09/25 8:11 μμ

Δ. Κουτσούμπας: Στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης απαντάμε με ένταση της ταξικής πάλης

Ερευνητές δημιούργησαν συνθετική πρωτεΐνη που βοηθά το σώμα να απομακρύνει επιβλαβή κύτταρα

06/09/25 8:10 μμ

Ερευνητές δημιούργησαν συνθετική πρωτεΐνη που βοηθά το σώμα να απομακρύνει επιβλαβή κύτταρα