Μέχρι τη δεκαετία του 1990 τα σχέδια των καθισμάτων αυτοκινήτου ήταν απλά και πρόσφεραν πολύ λίγη εργονομία. Σήμερα, όχι μόνο αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου, αλλά διατηρούν παραμέτρους που σχετίζονται με την άνεση και την παθητική ασφάλεια. Αυτό διασφαλίζεται από δοκιμές εξαιρετικής αντοχής, που πραγματοποιούνται τόσο από δοκιμαστές και ρομπότ όσο και από τις διάφορες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η απλή σχεδίαση των καθισμάτων αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκαν μόλις πριν από δύο με τρεις δεκαετίες τα έκανε πολύ βαριά και δεν διέφεραν στο σχήμα τους από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, κατά την ανάπτυξη της σχεδίασης του καθίσματος του οδηγού εκείνη την εποχή, δεν δόθηκε προσοχή στη σιλουέτα ή την άνεση. Σήμερα οι προϋποθέσεις έχουν αλλάξει και οι κατασκευαστές εστιάζουν στην ασφάλεια και στην άνεση. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται υλικά απορρόφησης ενέργειας και υφάσματα που εκτός από το γεγονός είναι όμορφα, το τελευταίο διάστημα προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά. Επιπλέον, υπάρχουν μηχανισμοί που προσαρμόζονται τέλεια στις απαιτήσεις του οδηγού. Πολλά καθίσματα διαθέτουν συστήματα μνήμης θέσης και λειτουργίες θέρμανσης, ψύξης ή μασάζ. Οι ενσωματωμένοι ανιχνευτές στα καθίσματα υπενθυμίζουν ότι ο οδηγός πρέπει να θέσει τη ζώνη ασφαλείας. Όλα αυτά με πολύ μικρότερο βάρος και μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με τα παλιότερα καθίσματα.

Advertisement

Η μεγαλύτερη προσοχή στο σχεδιασμό των καθισμάτων αυτοκινήτου που δίνεται σήμερα εστιάζεται κυρίως στην ασφάλεια των επιβατών. Ένα καλά σχεδιασμένο κάθισμα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ώστε ο οδηγός να επικεντρώνεται στην οδήγηση, να έχει τη σωστή θέση οδήγησης και η στάση του σώματος να μην επιβαρύνει την σπονδυλική στήλη. Παράλληλα το κάθισμα θα πρέπει να προστατεύει όλους τους επιβάτες από σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση ατυχήματος. Για το σκοπό αυτό, τα σημερινά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν μια σειρά από αξεσουάρ που έχουν στόχο την απόλυτη ασφάλεια (π.χ. προσκέφαλα, αφροί πλήρωσης).

Με δεδομένο ότι και τα πίσω καθίσματα αποτελούν σημαντικό συστατικό της παθητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους πρέπει να είναι ανθεκτικά και να διατηρούν τις ιδιότητές τους για πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα χρήσης. Σκοπός των δοκιμών είναι να εντοπιστούν πιθανά κενά και ελλείψεις, ώστε να διορθωθούν άμεσα.

Οι δοκιμές καθισμάτων αυτοκινήτου στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην επαλήθευση της συμμόρφωσης του σχεδιασμού με τους κανονισμούς ανθεκτικότητας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη. Αυτές μερικές φορές περιλαμβάνουν πολύ απαιτητικές στατικές και δυναμικές δοκιμές, που επαναλαμβάνονται χιλιάδες φορές, όπως κάθισμα ανθρώπων, σκούπισμα, ρούχα με αιχμηρά αντικείμενα ή έκθεση σε εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτός ο τύπος δοκιμών ξεκινά πολύ πριν ένα κάθισμα αυτοκινήτου μπει στην παραγωγή και διεξάγεται για πολλές εβδομάδες. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται υπό το βλέμμα των μηχανικών, οι οποίοι στο τέλος ελέγχουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στη σχεδίαση του καθίσματος.

Advertisement
Babis

Οι κατασκευαστές καθισμάτων αυτοκινήτου και τα συνεργαζόμενα εργαστήρια χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για τη δοκιμή καθισμάτων. Με βάση τη συμπεριφορά τους δημιουργούνται πρότυπα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε ρομπότ που επαναλαμβάνουν αυτές τις δραστηριότητες 24 ώρες την ημέρα για πολλές εβδομάδες.

Οι δοκιμές που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν δοκιμαστές διαφορετικών φύλων και σωματικής διάπλασης που περιλαμβάνουν την είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο έως και 700 φορές την εβδομάδα. Όταν ο συνολικός αριθμός τέτοιων επαναλήψεων φτάσει τις 6.000, τότε αυτός ο αριθμός θεωρείται ισοδύναμος με πέντε χρόνια χρήσης. Τα πρότυπα συμπεριφοράς μεταφέρονται από τους δοκιμαστές σε ένα ομοίωμα, το οποίο αναπαράγει διαφορετικά σενάρια κατά τη διάρκεια 25.000 δοκιμών που διεξήχθησαν σε διάστημα τριών εβδομάδων. Στο εργαστήριο οι προσομοιώσεις ημερήσιων κινήσεων που εκτελούνται από χρήστη που ζυγίζει περισσότερο από 100 κιλά πραγματοποιούνται με χρήση ανδρεικέλου 75 κιλών. Μετά από 22.000 κύκλους τριβής που πραγματοποιούνται για ημέρες οι μηχανικοί αξιολογούν τη φθορά των ταπετσαριών, του αφρού ή των μηχανισμών ρύθμισης.

Τέλος, τα καθίσματα ελέγχονται σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμής, τα καθίσματα δοκιμάζονται σε ειδικό θερμικό θάλαμο σε συνθήκες παγετού που φτάνουν τους -25 βαθμούς και θερμοκρασία έως 80 βαθμούς Κελσίου. Αυτό συμβαίνει γιατί τέτοιες συνθήκες μπορεί να επικρατήσουν σε ένα όχημα ανάλογα με την εποχή και την θερμοκρασία μιας περιοχής.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλάζουν οι ράγες του μετρό Αθηνών μετά από 25 χρόνια

07/08/25 8:52 μμ

Αλλάζουν οι ράγες του μετρό Αθηνών μετά από 25 χρόνια

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

07/08/25 8:34 μμ

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

07/08/25 8:39 μμ

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

07/08/25 8:41 μμ

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

07/08/25 7:41 μμ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη - video

07/08/25 6:47 μμ

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη – video

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: "Ήταν καθόλα νόμιμο"

07/08/25 6:41 μμ

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: “Ήταν καθόλα νόμιμο”

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες - video

07/08/25 6:18 μμ

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες – video

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ - video

07/08/25 6:10 μμ

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ – video

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - video

07/08/25 6:01 μμ

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους – video

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες - ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών - φωτο

07/08/25 8:01 μμ

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες – ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών – φωτο

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης

07/08/25 5:40 μμ

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης