Να μη δίνουν χρήματα σε παιδιά που εργάζονται ή επαιτούν γιατί έτσι ενισχύεται η εκμετάλλευσή τους προτρέπει για ακόμη μια φορά τους πολίτες η ΑΡΣΙΣ

Αυξημένη η παρουσία παιδιών που επαιτούν στις γιορτές-H AΡΣΙΣ προτρέπει τους πολίτες να μην δίνουν χρήματα

Epilogestv

Epilogestv

Να μη δίνουν χρήματα σε παιδιά που εργάζονται ή επαιτούν γιατί έτσι ενισχύεται η εκμετάλλευσή τους και διαιωνίζεται το φαινόμενο προτρέπει για ακόμη μια φορά τους πολίτες η ΑΡΣΙΣ. Με σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η παροχή χρημάτων δεν τα προστατεύει, αλλά, αντίθετα, όσο περισσότερα χρήματα δίνονται, τόσο περισσότερο τα παιδιά παραμένουν εκτεθειμένα στον δρόμο, στερούμενα το δικαίωμα στο παιχνίδι, την εκπαίδευση και μια ασφαλή παιδική ηλικία. Όσοι δε, επιθυμούν να βοηθήσουν, μπορούν εναλλακτικά να προσφέρουν νερό, τρόφιμα, ρούχα ή παιχνίδια και να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και οργανώσεις.

Κατά τη φετινή χρονιά, η ομάδα Streetwork του Κέντρου Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ εντόπισε περίπου 100 παιδιά, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε μετακινούμενους πληθυσμούς και δεν εντοπίζεται εκ νέου. Πάνω από τα μισά παιδιά επαιτούσαν, ζητούσαν τρόφιμα ή κινούνταν παίζοντας μουσική ή πουλώντας μικροαντικείμενα. Τα υπόλοιπα, κατά κύριο λόγο, αναζητούσαν τροφή σε κάδους απορριμμάτων ή βρίσκονταν στον δρόμο μαζί με ενήλικες, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, συχνά ελαφρά ντυμένα ή εμφανώς παραμελημένα. Παράλληλα, τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά δεν φοιτούσαν συστηματικά στο σχολείο ή δεν φοιτούσαν καθόλου.

Η ΑΡΣΙΣ τονίζει ότι κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εορτών και των αργιών, παρατηρείται αύξηση της παρουσίας παιδιών που εργάζονται στον δρόμο, σε πλατείες, γειτονιές και σημεία αυξημένης κυκλοφορίας. Παιδιά αναγκάζονται να επαιτούν, να πωλούν μικροαντικείμενα ή λουλούδια, να παίζουν μουσική ή να ζητούν τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά, συχνά υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε ακατάλληλες ώρες και χωρίς καμία προστασία. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά την πανδημία του κορωνοϊού, παρατηρείται μεταβολή στις «παραδοσιακές» μορφές παιδικής εργασίας στον δρόμο. Η πώληση λουλουδιών ή χαρτομάντιλων στα φανάρια έχει μειωθεί, ενώ η παιδική εργασία γίνεται συχνά λιγότερο ορατή. Πλέον εντοπίζονται πρακτικές όπως η περισυλλογή ρούχων ή σιδερικών από κάδους απορριμμάτων καθώς και η εργασία παιδιών μαζί με ενήλικα μέλη της οικογένειας, για παράδειγμα σε λαϊκές αγορές ή άλλες περιστασιακές δραστηριότητες.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Advertisement
MEGA

*Επισυνάπτεται φωτογραφία που παραχώρησε η ΑΡΣΙΣ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ - Καθήκοντα διοικητή αναλαμβάνει ο Υποδιοικητής Αεροναυτιλίας Γιώργος Βαγενάς

14/01/26 2:33 μμ

Παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ – Καθήκοντα διοικητή αναλαμβάνει ο Υποδιοικητής Αεροναυτιλίας Γιώργος Βαγενάς

ΥΠΠΟ: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες της «Οικίας Κοκοβίκου», στην Πλάκα

14/01/26 2:27 μμ

ΥΠΠΟ: Αναδεικνύονται οι αρχαιότητες της «Οικίας Κοκοβίκου», στην Πλάκα

Μικρές βελτιώσεις στην καθημερινότητα συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

14/01/26 2:20 μμ

Μικρές βελτιώσεις στην καθημερινότητα συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

ΕΙΝΑΠ-ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία ανακαινίζονται αλλά λείπουν οι εργαζόμενοι

14/01/26 2:14 μμ

ΕΙΝΑΠ-ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία ανακαινίζονται αλλά λείπουν οι εργαζόμενοι

Ο ΠΑΟΚ παίρνει παίκτη από την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη Β’ ομάδα

14/01/26 2:04 μμ

Ο ΠΑΟΚ παίρνει παίκτη από την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη Β’ ομάδα

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου

14/01/26 1:59 μμ

Απεβίωσε ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου

Σωκράτης Φάμελλος: Οξύτατη η ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αγροτικό

14/01/26 1:55 μμ

Σωκράτης Φάμελλος: Οξύτατη η ανεπάρκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αγροτικό

Κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα στα Μάλγαρα - Κλειστός ο κόμβος Τρίγλιας - Ανοιχτά τα τελωνεία

14/01/26 1:48 μμ

Κλειστό το ρεύμα προς Αθήνα στα Μάλγαρα – Κλειστός ο κόμβος Τρίγλιας – Ανοιχτά τα τελωνεία

Θανατηφόρο τροχαίο στην παράκαμψη Θηβών - Λιβαδειάς

14/01/26 1:43 μμ

Θανατηφόρο τροχαίο στην παράκαμψη Θηβών – Λιβαδειάς

Όταν η Καλαμάτα γίνεται το πρόσωπο της Μ. Κάλλας - Η τοιχογραφία που διεκδικεί τον παγκόσμιο τίτλο του 2025

14/01/26 1:38 μμ

Όταν η Καλαμάτα γίνεται το πρόσωπο της Μ. Κάλλας – Η τοιχογραφία που διεκδικεί τον παγκόσμιο τίτλο του 2025

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη - Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων

14/01/26 12:37 μμ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη – Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων

Λαϊκές αγορές: Κατάργηση ηλεκτρονικού τιμολογίου και τεκμαρτού εισοδήματος ζητούν παραγωγοί και μικροπωλητές

14/01/26 12:04 μμ

Λαϊκές αγορές: Κατάργηση ηλεκτρονικού τιμολογίου και τεκμαρτού εισοδήματος ζητούν παραγωγοί και μικροπωλητές