Περισσότεροι καταγράφονται φέτος οι Βορειοελλαδίτες που ετοιμάζουν βαλίτσες για τις εορτές του Πάσχα και δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν τελικά τους 10.000, έναντι των 7.000 με 8.000 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. ... Περισσότερα

Αυξημένο ενδιαφέρον των εκδρομέων του Πάσχα, για προορισμούς εντός της χώρας

Epiloges Press

Epiloges Press

Περισσότεροι καταγράφονται φέτος οι Βορειοελλαδίτες που ετοιμάζουν βαλίτσες για τις εορτές του Πάσχα και δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν τελικά τους 10.000, έναντι των 7.000 με 8.000 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αυτό προκύπτει απ’ όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Θεολόγης Βύρων.

Υπάρχουν εκδρομές για όλα τα βαλάντια, είπε ο κ. Βύρων, επισημαίνοντας ότι η Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά υπερισχύουν στις προτιμήσεις των εκδρομέων κατά 60%. Τόνισε, δε, ότι μπορεί οι οδικές εκδρομές να «κάνουν θραύση», λόγω του ότι είναι πιο οικονομικές, αλλά εξαντλημένες εδώ και καιρό είναι και οι προσφερόμενες θέσεις στις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της πόλης με προορισμούς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ μεγάλη δυναμική παρουσιάζει και η κρουαζιέρα.

«Η ακρίβεια σε διάφορους τομείς, όπως και η γεωπολιτική αστάθεια, είναι δύο παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αλλαγή της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των εκδρομέων, χωρίς ωστόσο να λειτουργεί αποτρεπτικά στο να εκδράμουν», σημείωσε ο κ. Βύρων και πρόσθεσε πως τα προσφερόμενα τουριστικά πακέτα έχουν προσαρμοστεί έτσι ώστε να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις των εκδρομέων και την επιθυμία τους να βιώσουν το κατανυκτικό κλίμα των ημερών του Πάσχα.

Βέβαια, αναγνώρισε ότι οι νέες συνθήκες δημιουργούν και νέα δεδομένα, εξηγώντας χαρακτηριστικά: «η ζήτηση, ειδικά προς τους Άγιος Τόπους, που κάποτε έπιανε “ κόκκινο”, πλέον καταγράφεται μειωμένη έως και 40% και με την τάση να βαίνει πτωτική, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Γάζα».

Πού επέλεξαν να πάνε οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς;

Οι τουριστικοί προορισμοί που φιγουράρουν ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των εκδρομέων του Πάσχα, παραμένουν η Κέρκυρα και η Ρόδος, ενώ ολοένα και αυξάνει το ενδιαφέρον για την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα, την Αίγινα και τη Σύρο, για την οποία «πραγματικά φέτος γίνεται χαμός», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βύρων. Αναφορικά με τον προορισμό του νησιού της Πάτμου, σημείωσε ότι ναι μεν οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς θέλουν να την επισκεφτούν την περίοδο των εορτών του Πάσχα, όμως η απουσία αεροπορικής σύνδεσης λειτουργεί ανασταλτατικά στο να την επιλέξουν.

Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται για εκδρομές στο Ναύπλιο – Τολό, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης -με το σχετικό τουριστικό πακέτο να έχει δανειστεί το όνομά του από το δημοφιλές σήριαλ «Γη της Ελιάς»-, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις των εκδρομέων του Πάσχα συγκαταλέγονται και οι προορισμοί που αφορούν τα Ζαγοροχώρια και την Πελοπόννησο, «ο γύρος της οποίας κερδίζει ολοένα και περισσότερους “ οπαδούς”».

Φυσικά, όπως επισήμανε ο κ. Βύρων, με έντονη δυναμική, οι εκδρομείς του Πάσχα εξακολουθούν να «ψηφίζουν» την περιοχή των Μετεώρων και την Τήνο, όπου το εορταστικό κλίμα είναι ιδιαίτερο και «βαθιά κατανυκτικό», ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που σπεύδουν και στο Άγιο Όρος, το οποίο μπορεί να κατακλύζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, «αλλά ειδικά την περίοδο του Πάσχα πραγματικά επικρατεί πανδαιμόνιο με την παρουσία και ξένων τουριστών από Αμερική, Αυστραλία, Καναδά και Ευρώπη και παρά τη μείωση έως και 40% των Ρώσων».

Advertisement
Family Kitchen

Μια σημαντική διαφοροποίηση, φέτος, στην ταξιδιωτική συμπεριφορά των εκδρομέων, είναι η προτίμηση των Βορειοελλαδιτών για τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ σε έντονη ανοδική τροχιά παραμένει το ενδιαφέρον τους για την Κωνσταντινούπολη και την εκδρομή – περιήγηση στον Πόντο, σε τόπους φορτωμένους με μνήμες και ιστορία, εκεί όπου η παρουσία των Ελλήνων χρονολογείται από την αρχαιότητα. Με πρώτη στάση στη Σμύρνη και εσωτερική πτήση για την Τραπεζούντα, οι εκδρομείς θα επισκεφτούν μια σειρά πόλεων και περιοχών (Αλάτσατα, Κρήνη, Αργυρούπολη, Παναγία Σουμελά, Κρώμνη, Σούρμενα).

Αναφορικά με τις οργανωμένες εκδρομές του εξωτερικού, ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων παραμένουν το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, η Σόφια, αλλά και η Βουδαπέστη. Βιέννη, Πράγα, Βερολίνο, Βαρκελώνη και Λονδίνο συνεχίζουν, επίσης, να προσελκύουν πλήθος ταξιδιωτών από τη Β. Ελλάδα.

Επίσης, σταθεροί στην προτίμησή τους για την Ιταλία παραμένουν οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς, επιλέγοντας κυρίως Ρώμη, Τοσκάνη, Νάπολη και Μιλάνο, ενώ μπορεί το ενδιαφέρον τους για το Παρίσι να φθίνει, ωστόσο ολοένα και περισσότερους πόντους, κερδίζει η γαλλική ριβιέρα της Κυανής Ακτής.

Για την είσοδο της Θεσσαλονίκης στον χάρτη διαμονής των ξένων τουριστών, ο κ. Βύρων τόνισε ότι οι δράσεις και ενέργειες που προωθούνται και υλοποιούνται τον τελευταίο χρόνο για την αύξηση των επισκεπτών στην πόλη «λειτουργούν πραγματικά καθοριστικά ώστε να υπάρξει αύξηση της κινητικότητας», ενώ -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για τις θερινές διακοπές των εκδρομέων από Β. Ελλάδα, με την κρουαζιέρα που περιηγείται σε διάφορα νησιά του Αιγαίου να μαγνητίζει έντονα το ενδιαφέρον των εκδρομέων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταξί: Πανελλαδική απεργία και την Τετάρτη - Καθολική συμμετοχή του κλάδου την πρώτη ημέρα

18/03/26 12:01 πμ

Ταξί: Πανελλαδική απεργία και την Τετάρτη – Καθολική συμμετοχή του κλάδου την πρώτη ημέρα

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Μαρτίου

17/03/26 11:57 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Μαρτίου

Το Ιράν επιβεβαίωσε το θάνατο του Αλί Λαριτζανί

17/03/26 11:55 μμ

Το Ιράν επιβεβαίωσε το θάνατο του Αλί Λαριτζανί

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ έκανε πρόταση γάμου κάτω από το νερό στη σύντροφό του

17/03/26 11:50 μμ

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ έκανε πρόταση γάμου κάτω από το νερό στη σύντροφό του

Η Μέριλ Στριπ έκανε σημαντική δωρεά στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών

17/03/26 11:47 μμ

Η Μέριλ Στριπ έκανε “σημαντική επταψήφια δωρεά” στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών

Ουκρανία: Ο Σον Πεν παρέλαβε ένα Όσκαρ... από την ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων

17/03/26 11:43 μμ

Ουκρανία: Ο Σον Πεν παρέλαβε ένα Όσκαρ… από την ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων

ΕΚΠΟΙΖΩ: Το τελευταίο μοντέλο συγκατάθεσης για διαφημίσεις της Meta εξακολουθεί να μην τηρεί τη νομοθεσία

17/03/26 11:37 μμ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Το τελευταίο μοντέλο συγκατάθεσης για διαφημίσεις της Meta εξακολουθεί να μην τηρεί τη νομοθεσία

EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025 ο Χάρης Βαφειάς, διευθύνων σύμβουλος της VAFIAS GROUP

17/03/26 11:32 μμ

EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025 ο Χάρης Βαφειάς, διευθύνων σύμβουλος της VAFIAS GROUP

Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

17/03/26 11:26 μμ

Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Από την Πέμπτη 2/4 σε ισχύ το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

17/03/26 11:22 μμ

Από την Πέμπτη 2/4 σε ισχύ το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Ν. Δένδιας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση των ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας

17/03/26 11:16 μμ

Ν. Δένδιας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση των ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας

Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές

17/03/26 11:12 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές