8 C
Serres

Αύξηση στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας – Γερμανίας μετά το 2018

Date:

Αύξηση καταγράφεται στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας μετά το 2018, έπειτα από ένα δεκαετές διάστημα κάμψης και στασιμότητας στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Tύπου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές που ανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και από τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Επεσήμανε ακόμη το ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις, ή για συμπράξεις με ελληνικές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς.

«Το ενδιαφέρον έχει αναζωογονηθεί από πλευράς Γερμανίας, οι δείκτες έχουν δώσει τα στίγματα πάνω στα οποία κινείται η ελληνική οικονομία και έχουν δημιουργηθεί και οι προϋποθέσεις δανεισμού σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα» είπε ο κ. Μαραγκός και πρόσθεσε: «Όλα αυτά δημιουργούν προϋποθέσεις επενδύσεων στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με την αίσθηση ασφάλειας στο νέο περιβάλλον».

Ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε και στην κορυφαία διοργάνωση, το φόρουμ με θέμα την «Πράσινη Οικονομία», που θα διοργανώσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της Γερμανίας, στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού, καθώς και των αρμοδίων υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, η «πράσινη» οικονομία που θα είναι το αντικείμενο του φόρουμ, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνει πολλούς κλάδους, αλλά εκτός από τις εταιρίες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις, θα παραβρίσκονται επίσης μεγάλα τραπεζικά σχήματα, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδοτήσεων.

Τα στελέχη του επιμελητηρίου τόνισαν ότι αυτό θα είναι το μοναδικό φόρουμ με πολιτική εκπροσώπηση στο υψηλότερο επίπεδο, για το 2020, στη Γερμανία.
Ακόμη, σημείωσαν ότι πρόθεσή τους είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα ενός επόμενου φόρουμ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, όπου η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα.

«Επικεντρώνουμε στην ποιότητα των συμμετοχών, εμείς θέλουμε τα γερά δυνατά ονόματα της Γερμανίας να είναι εκεί στη ΔΕΘ» επεσήμανε ο κ. Μαραγκός.

Βελτιώθηκε το διμερές εμπόριο

Βελτίωση του διμερούς εμπορίου μετά την εικόνα της κάμψης και της στασιμότητας που είχε παρουσιαστεί στο διάστημα της δεκάχρονης κρίσης, παρατηρείται μετά το 2018, σε ότι αφορά τις ελληνο-γερμανικές εμπορικές συναλλαγές.

Ειδικότερα για το δεκάμηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος του 2019, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης, καταγράφηκε μια αύξηση της τάξης του 3,5% στις εξαγωγές προς τη Γερμανία, αλλά αντίστοιχα και μια αύξηση των εισαγωγών από Γερμανία κατά 8,6 %.

Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι ευχάριστο ότι για πρώτη φορά το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας παρουσίασε αύξηση: «Στα 11,5 δισ. ήταν το 2007-8, ενώ το 2018 έφτασε το 7,71 δισ. ευρώ. Είχαμε πέσει στα 6,5 δισ. στην αιχμή της κρίσης» είπε ο κ. Κελέμης.





Αναφερόμενος στο ελληνογερμανικό διμερές εμπορικό ισοζύγιο το διάστημα 2008-2018, ο κ. Κελέμης υπογράμμισε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρξε μια πτώση της τάξεως του 20-25%. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι στο διάστημα 2008- 2018 η Ελλάδα παρέμεινε στάσιμη στα 2 δισ. ευρώ, ως προς τις εξαγωγές προς τη Γερμανία. Οι εισαγωγές από την Γερμανία ήταν της τάξης των 5,74 δισ. ευρώ το 2018 και αυτές παρέμειναν στάσιμες.

Ο κ. Κελέμης επεσήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει προσπάθεια να διεισδύσει περισσότερο – όπως κατορθώνει να το κάνει σε αγορές όπως η Τουρκία και ο Λίβανος – στην αγορά της Γερμανίας, που είναι η μεγαλύτερη αλλά ταυτόχρονα και η πιο απαιτητική αγορά της Ευρώπης.

«Αυτή την τάση θα θέλαμε εμείς να τη βελτιώσουμε, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τη γενικότερη εικόνα και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Κελέμης.

Σημείωσε, επίσης, τις πρωτοβουλίες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την ενίσχυση των διμερών συναλλαγών, φέρνοντας ως παράδειγμα δράσεις στον τομέα της προβολής των δυνατοτήτων των λοτζίστικς: «Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, ως επιμελητήριο, έχουμε οργανώσει αρκετά στο κομμάτι των λοτζίστικς, κατορθώσαμε πέρυσι το Νοέμβριο και πριν από δύο χρόνια να πάρουμε δεκατρείς δυναμικές εταιρίες και να τις πάμε σε ένα ενιαίο περίπτερο στο Μόναχο».

Οι εκπρόσωποι του επιμελητηρίου έδωσαν στοιχεία που αφορούν τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες είναι του ύψους των 4,2 δισ., που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της χώρας μας, με 27.000 εργαζόμενους και με τζίρο 8,3 δισ. ευρώ.

Οι δράσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη με ορίζοντα τη ΔΕΘ

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Ματίας Χόφμαν, αναφέρθηκε σε δράσεις που προγραμματίζονται μέσα στο 2020 στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών, θα είναι δύο ημερίδες: το 7ο ελληνογερμανικό φόρουμ τροφίμων, καθώς και η διοργάνωση οκτώ ελληνικών ομαδικών περιπτέρων σε εκθέσεις, είτε στη Γερμανία, είτε σε άλλες χώρες, μέσω του παγκοσμίου δικτύου των διμερών επιμελητηρίων.

Στις 17 Φεβρουαρίου θα γίνει η πρώτη διοργάνωση με θέμα την ανακύκλωση, ενώ η δεύτερη (από 22- 26 Ιουνίου), θα αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αυτές τις διοργανώσεις θα συμμετέχουν περίπου δέκα γερμανικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν και επισκέψεις σε τοπικές ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το βάρος δίνεται σε όλους τους κλάδους της πράσινης οικονομίας, όπως, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων, ηλεκτροκίνηση και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και διαχείριση υδάτινων πόρων στην Ελλάδα.

«Είναι θεματικές ενότητες που θέλουμε να εντάξουμε εμείς με δική μας πρωτοβουλία ως θέματα συζήτησης στα workshops που θα γίνουν στη ΔΕΘ» τόνισε ο κ. Μαραγκός.

Στη φετινή ΔΕΘ, η Γερμανία ως τιμώμενη χώρα θα έχει στη διάθεσή της το περίπτερο 13, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 6000 τ.μ., από τα οποία τα 2000 τ.μ θα καλυφθούν με εκθέτες και με χώρους για workshops. Σε αυτό θα εγκατασταθούν αμιγώς γερμανικές εταιρίες, οι οποίες επιδοτούνται και από το γερμανικό κράτος και οι οποίες έχουν έδρα τη Γερμανία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Μαρία Αντωνίου επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΑύξηση στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας – Γερμανίας μετά το 2018

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Gigabit Voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση γρήγορου ίντερνετ – Πώς θα κάνετε την αίτηση

Από σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για...

Παγγαίο: Συνεχίζουν να ανησυχούν οι αγρότες για την δραστηριότητα των Κύπριων κυνηγών- video

Συνεχίζουν να ανησυχούν οι αγρότες του Παγγαίου για την...

Ρεκόρ συμμετοχών στις εκλογές του Επιμελητηρίου Δράμας -video

Το νέο ΔΣ τους εξέλεξαν και οι Δραμινοί επαγγελματίες...

Συνελήφθη 31χρονος για την υπόθεση της έκρηξης στο διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους

Στην σύλληψη ενός ακόμα ατόμου που φέρεται να εμπλέκεται...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα