Την εμπιστοσύνη του προς το Πυροσβεστικό Σώμα, την ηγεσία και τα στελέχη του, εξέφρασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. «Από το ‘ωσαννά’ που ακούμε για το ... Περισσότερα

Β. Κικίλιας: «Από το "ωσαννά" για το Πυροσβεστικό Σώμα στο "άρον-άρον σταύρωσον"»

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Την εμπιστοσύνη του προς το Πυροσβεστικό Σώμα, την ηγεσία και τα στελέχη του, εξέφρασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Advertisement
 

«Από το ‘ωσαννά’ που ακούμε για το Πυροσβεστικό Σώμα όλο το καλοκαίρι, περάσαμε ξαφνικά, μέσα σε 40 ώρες, στο άρον-άρον σταύρωσον’», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Αυτό δεν το δέχομαι» πρόσθεσε. «Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στον αρχηγό, τον υπαρχηγό, τον επιτελάρχη, τους αξιωματικούς, τους πυροσβέστες, τους δασοκομάντος, τους εθελοντές και όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κάθε μέρα από την 1η Μαΐου, 24 ώρες το 24ωρο, δίνουν τεράστιες μάχες».

   Αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Κικίλιας είπε: «Τη χρήση των αεροσκαφών και ελικοπτέρων την έχει αποκλειστικά ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και έχουμε περιφρουρήσει το να μην μπορεί να παρέμβει κανείς. Ο κ. Κασσελάκης ήρθε στο ΕΣΚΕΔΙΚ, τον φιλοξενήσαμε, τον ξεναγήσαμε σε μια δύσκολη επιχειρησιακά στιγμή για εμάς, γιατί εκείνη την ώρα επέλεξε. Καλή τη πίστει τού δώσαμε από το ENGAGE, που είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα και χρησιμοποιεί πλέον στη νέα εποχή η Πολιτική Προστασία, όλα τα στοιχεία για τα 20 εναέρια που πετούσαν πάνω από τη φωτιά, εκείνη την ώρα που ο ίδιος ήταν στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Ωστόσο ο ίδιος επέμεινε στα τρία. Ο άνθρωπος, ή δεν καταλαβαίνει, ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Η κριτική σε μένα δεν με απασχολεί, δεν με ενδιαφέρει, μπορεί να γίνεται καλόπιστα ή κακόπιστα από τον οποιονδήποτε. Είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όμως εδώ μιλάμε για μαύρη προπαγάνδα απέναντι στο Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτό είναι μη αποδεκτό. Είναι λαϊκισμός. Είναι προσβλητικό. Θεωρώ ότι ο κ. Κασσελάκης το κάνει, μήπως τυχόν καταφέρει και στεριώσει στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το βλέπω αν συνεχίσει έτσι».

   Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως τα ίδια στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για τον αριθμό των εναέριων που επιχείρησαν, υπάρχουν και στους πύργους ελέγχους των αεροδρομίων.

Advertisement
ΔΕΗ

   Σχετικά με την επιχειρησιακή διαχείριση της φωτιάς, ο υπουργός παρέθεσε τις πολύ μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, των ενόπλων δυνάμεων και των εθελοντών, που συντονισμένα κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες. «199 πυροσβεστικά οχήματα, 36 εναέρια μέσα, 1.930 αστυνομικοί, 685 οχήματα της αστυνομίας, 1.683 εκκενώσεις, 284 απεγκλωβισμοί. Οι ένοπλες δυνάμεις μας με τις ομάδες «Ξενοκράτης» και «Δευκαλίων». Δεκαέξι εθελοντικές ομάδες της πυροσβεστικής και εθελοντικές ομάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι αυτοί συγχρονίστηκαν και δούλεψαν μαζί. ‘Αρα στην ερώτηση αν το κράτος και η Πολιτεία ήταν εκεί, η απάντηση είναι ότι το κράτος και η οργανωμένη πολιτεία ήταν εκεί και έσωσαν δεκάδες ζωές. Εκατοντάδες ζωές».

   Τέλος, ο κ. Κικίλιας μίλησε και για τις μάχες που δίνουν φέτος από πολύ νωρίς το Πυροσβεστικό Σώμα και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας. «Εξήγησα πριν την αντιπυρική περίοδο και πολύ νωρίς, ότι θα έχουμε μία πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική με συγκλονιστικά δύσκολες συνθήκες. Έτσι, πράγματι συμβαίνει. Μόνο που το Πυροσβεστικό Σώμα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όλους αυτούς τους μήνες. Υπάρχει η ανάγκη να δείχνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το σεβασμό και την εκτίμησή μας για το σθένος τους, το πάθος, την αυταπάρνηση και τη μάχη την οποία δίνουν. Θα υπάρχουν και πολύ δύσκολες στιγμές. Αυτό το διήμερο με την πυρκαγιά στο Βαρνάβα ήταν μία από αυτές. Αύριο ξεκινούν ξανά μελτέμια με 6, 7, 8 μποφόρ. Με αυτές τις καιρικές συνθήκες θα μάθουμε να ζούμε στην χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισπανικό χρυσό κέρμα του 1609 βγαίνει στο σφυρί και αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ

24/11/25 8:06 μμ

Ισπανικό χρυσό κέρμα του 1609 βγαίνει στο σφυρί και αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ

Το Σουφλί τιμώμενη πόλη στη διοργάνωση Silk in Lyon 2025

24/11/25 8:08 μμ

Το Σουφλί τιμώμενη πόλη στη διοργάνωση Silk in Lyon 2025

Ενημερωτική ημερίδα: “Δώσε Ζωή- Γίνε Δωρητής οργάνων, Ιστών και Μυελού των Οστών“ στις Σέρρες

24/11/25 7:57 μμ

Ενημερωτική ημερίδα: “Δώσε Ζωή- Γίνε Δωρητής οργάνων, Ιστών και Μυελού των Οστών“ στις Σέρρες

Συνελήφθησαν δύο 14χρονοι για κλοπές δικύκλων στα Μέγαρα- Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

24/11/25 8:06 μμ

Συνελήφθησαν δύο 14χρονοι για κλοπές δικύκλων στα Μέγαρα- Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας, λόγω διενέργειας δοκιμών στατικότητας γεφυρών στις 25 και 26-11-2025

24/11/25 8:04 μμ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας, λόγω διενέργειας δοκιμών στατικότητας γεφυρών στις 25 και 26-11-2025

Μεγάλη αύξηση τηλεφωνικών απατών από το εξωτερικό - Προσοχή! Προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - video

24/11/25 7:50 μμ

Μεγάλη αύξηση τηλεφωνικών απατών από το εξωτερικό – Προσοχή! Προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – video

Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος έχει θετικά αποτελέσματα σε σπάνια μορφή της νόσου

24/11/25 8:03 μμ

Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος έχει θετικά αποτελέσματα σε σπάνια μορφή της νόσου

Σέρρες: Τίμησαν την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης - video

24/11/25 7:37 μμ

Σέρρες: Τίμησαν την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης – video

Τουρκία: Η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων σκύλων

24/11/25 8:00 μμ

Τουρκία: Η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων σκύλων

Ο Νικόλαος Ατζιαμής νέος Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σερρών – Οι πρώτες του δηλώσεις

24/11/25 7:29 μμ

Ο Νικόλαος Ατζιαμής νέος Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σερρών – Οι πρώτες του δηλώσεις

Σέρρες: Στις 3 Δεκεμβρίου η δημοπρασία για τα Χριστουγεννιάτικα «σπιτάκια» της «Πολιτείας των Ευχών» στην πλατεία Ελευθερίας

24/11/25 7:22 μμ

Σέρρες: Στις 3 Δεκεμβρίου η δημοπρασία για τα Χριστουγεννιάτικα «σπιτάκια» της «Πολιτείας των Ευχών» στην πλατεία Ελευθερίας

Γέμισε αυτοκόλλητα η πόλη των Σερρών μετά τον αγώνα του Πανσερραϊκού με τον Παναθηναϊκό - video

24/11/25 7:14 μμ

Γέμισε αυτοκόλλητα η πόλη των Σερρών μετά τον αγώνα του Πανσερραϊκού με τον Παναθηναϊκό – video