Δεν έχει όμοιό της η φετινή αντιπυρική περίοδος, είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από ... Περισσότερα

B. Κικίλιας: Δεν έχει όμοιό της η φετινή αντιπυρική περίοδος – Τα εναέρια μέσα σηκώνονται με την πρώτη αναγγελία

Epilogestv

Epilogestv

Δεν έχει όμοιό της η φετινή αντιπυρική περίοδος, είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη.

Advertisement
 

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για έναν άνυδρο έτος καθώς όπως είπε δε χιόνισε και δεν έβρεξε. Ακόμα αναφέρθηκε στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και μάλιστα για πολλες συνεχόμενες μέρες.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε μεταξύ άλλων ότι φέτος γίνεται οργανωμένη και δομημένη προσπάθεια. Επεσήμανε τη σημασία της δουλειάς που κάνουν μεταξύ άλλων οι πυροβέστες, οι εθελοντές, οι δασοκομάντες, οι δασάρχες, η ΕΛΑΣ, οι ένοπλες δυνάμεις και η αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί, όπως είπε, συντονισμένοι στο νέο δόγμα της Πυροσβεστικής με την πιο γρήγορη και έγκαιρη απογείωση των εναερίων και την πιο επιθετική τακτική η οποία αποδίδει μέχρι τώρα αποτελέσματα. Παράλληλα τόνισε ότι δεν θα κουραστεί να λέει ότι κάθε μέρα είναι κρίσιμη όπως η σημερινή και ότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τα στοιχεία της φύσης ενώ υπογράμμισε ότι ένα μικρό λάθος ή εγκληματικές ενέργειες μπορεί να φέρουν όλεθρο και καταστροφή.

Ακόμα ευχαρίστησε τους πολίτες που καθάρισαν τα οικόπεδά τους ενώ σημείωσε ότι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μπήκαν σε δάση και έκαναν αντιπυρικές ζώνες ενώ όλες μαζί οι δυνάμεις συνεργάζονται υποχρεωτικά στο πεδίο των πυρκαγιών.

Ακόμα εξήρε την προσφορά των πυροσβεστών λέγοντας ότι δουλεύουν αστάματητα μέρα και νύχτα και τόνισε ότι πλέον τα εναέρια σηκώνονται με την πρώτη αναγγελία. Εναέρια πετάνε γεμάτα τις κρίσιμες ώρες τις μέρας, εξήγησε.

Μια πολύ μεγάλη αλλαγή στη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι ότι έχουμε drones να πετάνε διαρκώς, 24 ώρες το 24ωρο, πάνω από όλη την Ελλάδα, ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Κικίλιας. Βλέπουν στο πεδίο την έναρξη της οποιασδήποτε πυρκαγιάς τόνισε λέγοντας στη συνέχεια ότι η τεχνολογία λειτουργεί υπέρ μας.

Advertisement

Για τα εναέρια μέσα σημείωσε ότι απαιτείται η ανανέωση του στόλου και ότι ο πρωθυπουργός το εξασφάλισε αυτό μέσα από τη συμφωνία με τον Καναδά και την ΕΕ. «Θα πάρουμε 7 νέα Canadair, θα αρχίσουν να παραλάμβανονται από το ’26, μέχρι τότε ο εθνικός μας στόλος γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από τους μηχανικούς του ΓΕΑ και τους πιλότους μας να πετάει και να είναι αξιόμαχος καιι έχουμε και μέσα από τον διαγωνισμό του ΝΑΤΟ τα νοικιασμένα τα οποία έχουμε[…]».

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα μπορούσε να είναι η «φάρμα του μέλλοντος»;

16/11/25 9:25 μμ

Πώς θα μπορούσε να είναι η «φάρμα του μέλλοντος»;

Το Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φυσικών Επιστημών Σερρών

16/11/25 9:18 μμ

Το Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φυσικών Επιστημών Σερρών

Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν σέλας στη Γη. Η έκρηξη αυτού του άστρου θα μπορούσε να καταστρέψει την ατμόσφαιρά της

16/11/25 9:21 μμ

Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούν σέλας στη Γη. Η έκρηξη αυτού του άστρου θα μπορούσε να καταστρέψει την ατμόσφαιρά της

Εκλογές στη Χιλή - Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο

16/11/25 9:11 μμ

Εκλογές στη Χιλή – Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τον προεδρικό θώκο

Πήρε εξιτήριο ο Όσκαρ μετά από 5 ημέρες νοσηλείας

16/11/25 9:10 μμ

Πήρε εξιτήριο ο Όσκαρ μετά από 5 ημέρες νοσηλείας

Ιράν: Σπορά νεφών μπροστά στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών

16/11/25 8:49 μμ

Ιράν: Σπορά νεφών μπροστά στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών

Ίδρωσε για να νικήσει τον Άρη ο Παναθηναϊκός... «καθάρισε» ο Φαρίντ στο ντεμπούτο του στην GBL

16/11/25 8:46 μμ

Ίδρωσε για να νικήσει τον Άρη ο Παναθηναϊκός… «καθάρισε» ο Φαρίντ στο ντεμπούτο του στην GBL

Καταθέσεις στεφάνων και έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας για τη 52η επέτειο του Πολυτεχνείου

16/11/25 8:45 μμ

Θεσσαλονίκη: Καταθέσεις στεφάνων και έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας για τη 52η επέτειο του Πολυτεχνείου

24ωρη απεργία προκήρυξαν οι εργαζόμενοι και οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train στις 18 Νοεμβρίου

16/11/25 8:36 μμ

24ωρη απεργία προκήρυξαν οι εργαζόμενοι και οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train στις 18 Νοεμβρίου

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης - video

16/11/25 9:12 μμ

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης – video

Παράλληλες Εκδηλώσεις του Συνεδρίου «Η Αρχιτεκτονική της πόλης και νέοι ορίζοντες – ΣΕΡΡΕΣ±100»

16/11/25 8:08 μμ

Παράλληλες Εκδηλώσεις του Συνεδρίου «Η Αρχιτεκτονική της πόλης και νέοι ορίζοντες – ΣΕΡΡΕΣ±100»

Λαμπρός ο εορτασμός της Ιεράς Συνάξεως των Αγίων των Σερρών

16/11/25 8:02 μμ

Λαμπρός ο εορτασμός της Ιεράς Συνάξεως των Αγίων των Σερρών