Τον καθοριστικό ρόλο της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφέρεια Ηπείρου υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Σε δηλώσεις του ... Περισσότερα

Β. Κικίλιας: Κομβικός ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου λόγω της Εγνατίας Οδού

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τον καθοριστικό ρόλο της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφέρεια Ηπείρου υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Σε δηλώσεις του στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, όπου πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με όλους τους διοικητές των Νομών, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα Ηπείρου λόγω της Εγνατίας Οδού, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην άμεση ανταπόκριση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως αποδείχθηκε στη Θεσσαλία, στον Έβρο, αλλά και στην Κέρκυρα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Προβλέπεται επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες, από το Σάββατο το απόγευμα προς την Κυριακή, στην Δυτική Ελλάδα. Για εμάς, δεν υπάρχουν ούτε γιορτές ούτε αργίες. Υπάρχει μόνιμα συνεχής δουλειά και προσπάθεια η οποία απαιτείται να γίνεται τώρα για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο», υπογράμμισε ο υπουργός και συνέχισε:

«Εστιάζουμε στην πρόληψη κατά κύριο λόγο, στην εκ των προτέρων οργάνωση, και θα κάτσουμε ξανά όλοι στα θρανία: αξιωματικοί, πυροσβέστες, δασάρχες, δασολόγοι, ειδικοί επιστήμονες. Μαζί και από κοινού θα δουλέψουμε σκληρά όλο το χειμώνα γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις της εποχής. Ποια είναι η εποχή; Όπως βλέπετε -δυστυχώς και αυτές τις ημέρες- η Βόρεια Ευρώπη, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία δοκιμάζονται από ανυπέρβλητες κρίσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Επομένως πρέπει μόνιμα να προετοιμαζόμαστε με σενάρια με ασκήσεις και επί του πεδίου, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Για αυτό βρίσκομαι σήμερα στα Γιάννενα με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου προκειμένου να συζητήσουμε με όλους τους ανθρώπους μας εδώ και να δούμε πώς θα ανταποκριθούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όπως γνωρίζετε τρέχει και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα πρόγραμμα βαρύ, που στρατηγικά το σχεδίασε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για να έχουμε νέες τεχνολογίες και σημαντικά μέσα, όπως Canadair, ελικόπτερα, πυροσβεστικά οχήματα, drones, κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη, σένσορες κ.ά. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μέχρι του τέλους του περασμένου έτους, δηλαδή μέχρι τις 31-12-2023 βγήκαν σε διαγωνισμούς προμήθειες και έργα ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ και φιλοδοξούμε στους πρώτους μήνες του 2024 να το ολοκληρώσουμε ως προς τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Και όχι από το φετινό καλοκαίρι, αλλά από το επόμενο θα αρχίσουν να έρχονται όλα αυτά, καθώς όπως σας είπα πρόκειται για βαριά έργα και μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα οι παραδόσεις να παίρνουν χρόνο.

Για μια ακόμη φορά χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες και στις οικογένειές σας. Και να πω ότι οι πυροσβέστες μας, οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ, της ΕΜΟΔΕ, οι εθελοντές μας είναι μεγάλοι μαχητές και η δουλειά που κάνουν είναι λειτούργημα καθότι ρισκάρουν τη ζωή τους για εμάς. Είναι μια δουλειά επικίνδυνη, έχει ρίσκο και παρακαλώ να δείχνουμε την προσοχή μας, το σεβασμό μας και τη στήριξή μας σε αυτούς τους ανθρώπους που πολλές φορές έχουν θυσιάσει τις ζωές τους για εμάς.

Ο Β. Κικίλιας και ο Β. Παπαγεωργίου είχαν συνάντηση εργασίας στη συνέχεια με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε την άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ επισήμανε, πως είχε χρήσιμη συνάντηση συνεργασίας .

«Όλα είναι θέμα συνεργασίας, δουλειάς και τύχης, γιατί μπορεί να σου συμβεί κάτι όπως έγινε στη Θεσσαλία να μην μπορεί να το αντιμετωπίσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

«Σχεδιάζουμε από κοινού και οργανώνουμε την άμυνά μας. Η ισχύς εν τη ενώσει», υπογράμμισε μετά τη συνάντηση ο Βασίλης Κικίλιας, «ώστε η αντιμετώπιση των κρίσεων να είναι αποτελεσματική, έγκαιρη, με την κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SEREXPO 2025: Γυναίκες που ηγούνται - Ιστορίες επιτυχίας και ευκαιρίες για το μέλλον

16/09/25 9:53 μμ

SEREXPO 2025: Γυναίκες που ηγούνται – Ιστορίες επιτυχίας και ευκαιρίες για το μέλλον

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν μπορεί να αρνείται η Πολιτεία και η Κυβέρνηση σε έναν γονιό να μάθει την αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού του

16/09/25 9:48 μμ

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν μπορεί να αρνείται η Πολιτεία και η Κυβέρνηση σε έναν γονιό να μάθει την αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού του

Εκδηλώσεις μνήμης για την ομαδική εκτέλεση 21 κατοίκων του Λευκώνα Σερρών

16/09/25 9:44 μμ

Εκδηλώσεις μνήμης για την ομαδική εκτέλεση 21 κατοίκων του Λευκώνα Σερρών

Ελαιόλαδο: Δυσοίωνες προβλέψεις, έρχονται αυξήσεις στις τιμές

16/09/25 9:35 μμ

Ελαιόλαδο: Δυσοίωνες προβλέψεις, έρχονται αυξήσεις στις τιμές

Έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου στο στόμα ατμιστή - Οι κανόνες χρήσης σύμφωνα με τους ειδικούς

16/09/25 8:51 μμ

Έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου στο στόμα ατμιστή – Οι κανόνες χρήσης σύμφωνα με τους ειδικούς

Συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση αρκούδας στον ορειβάτη στη Δράμα – Η στιγμή της πτώσης του στον γκρεμό

16/09/25 8:42 μμ

Συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση αρκούδας στον ορειβάτη στη Δράμα – Η στιγμή της πτώσης του στον γκρεμό

ΥΠΕΝ: Σε χρόνο ρεκόρ η εκκίνηση έργων πρόληψης και αποκατάστασης για τον πυρόπληκτο Φενεό

16/09/25 8:21 μμ

ΥΠΕΝ: Σε χρόνο ρεκόρ η εκκίνηση έργων πρόληψης και αποκατάστασης για τον πυρόπληκτο Φενεό

Μητσοτάκης: Θεμελιώδης αρχή η αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική - Δημιουργείται το νέο Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών

16/09/25 7:53 μμ

Μητσοτάκης: Θεμελιώδης αρχή η αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική – Δημιουργείται το νέο Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών

60ων Δημητρίων καλωσόρισμα: Επιστροφή στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

16/09/25 7:45 μμ

60ων Δημητρίων καλωσόρισμα: Επιστροφή στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

16/09/25 9:54 μμ

Συναυλίες SEREXPO 2025: Λέκκας, Πορτοκάλογλου, Κότσηρας, Vassilina, Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Δείτε το πρόγραμμα

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

16/09/25 7:34 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»: Mε αυξημένη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στις Σέρρες

16/09/25 7:21 μμ

51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ»: Mε αυξημένη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στις Σέρρες