«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σίγουρα δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας, διαχειριζόμενος την πανδημία, και μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ... Περισσότερα

Β. Κικίλιας: Ούτε αργήσαμε να καλέσουμε το στρατό ούτε άργησαν να έρθουν

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σίγουρα δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας, διαχειριζόμενος την πανδημία, και μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, και βεβαίως ούτε τώρα, στις μεγαλύτερες πλημμύρες και πυρκαγιές που έχει βιώσει η χώρα. Φυσικά, ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του κυρίου Πρωθυπουργού» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Advertisement
 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι από την Παρασκευή 1/9 και το Σάββατο 2/9 απέστειλε κατεπείγουσες επιστολές στους Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους με οδηγίες σε ό,τι αφορά την πρόληψη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη κακοκαιρία, έκανε δηλώσεις και έδωσε συνεντεύξεις τύπου, και εκδόθηκαν προληπτικά προειδοποιητικά μηνύματα 112 για όλες τις περιοχές που επλήγησαν στη συνέχεια. Σημείωσε, δε, ότι οι δήμαρχοι έχουν την ευθύνη να δώσουν εντολή προς το ΕΣΚΕΔΙΚ για έκδοση 112 σε τοπικό επίπεδο, και τόνισε ότι ειδικά για τις πλημμύρες θα ήταν εγκληματικό αν επιχειρείτο εκκένωση ολόκληρου του θεσσαλικού κάμπου που έχει 230.000 κατοίκους.

Σχετικά με την εμπλοκή του Στρατού, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Ούτε αργήσαμε να τους καλέσουμε, ούτε άργησαν να έρθουν. Έχω μια άριστη σχέση με τον Αρχηγό ΓΓΕΘΑ, τον κ. Κ. Φλώρο και τον ευχαριστώ προσωπικά. Τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πέταξαν ταυτόχρονα με των Ενόπλων Δυνάμεων και έσωσαν τους συμπολίτες μας, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση» και πρόσθεσε ότι τόσο τα εναέρια μέσα, όσο και οι σωστικές λέμβοι επιχείρησαν αμέσως όταν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να γίνουν με ασφάλεια οι μεταφορές των 4.5000 πολιτών που διασώθηκαν.

Ερωτηθείς για το αν όλες αυτές ημέρες είχε δίπλα του ανθρώπους από το Μέγαρο Μαξίμου και ποιους απάντησε: «Σαφώς και υπήρχαν αλλά δεν έχει καμία σημασία ποιοι ήταν, εγώ είμαι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και εγώ απαντώ στις ερωτήσεις σας».

Advertisement

Τέλος, αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα υπουργείο συνεχούς διαχείρισης κρίσεων, στο οποίο βρίσκομαι 2,5 μήνες και σε αυτούς τους μήνες έχουμε δώσει τεράστια μάχη με πυροσβέστες, δασοκομάντος, την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε φωτιές και πλημμύρες. Και ευχαριστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους για τη μάχη που δώσαμε μαζί. Αυτό όμως είναι ένα μέρος της δουλειάς. Το κύριο μέρος της δουλειάς ενός πολιτικού και πολιτικού προϊστάμενου ενός υπουργείου είναι να μπορέσει να σχεδιάσει- και για αυτό αναβαθμίστηκε από Γενική Γραμματεία σε υπουργείο- τις πολιτικές έτσι ώστε να μπορεί να προστατέψει στο μέλλον. Έχουμε ήδη εκκινήσει με τους συνεργάτες μου αυτό το σχεδιασμό όσον αφορά την πρόληψη και την ετοιμότητα, και την αξιοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ που περιλαμβάνει αναβάθμιση του 112, απόκτηση ραντάρ και μετεωρολογικών σταθμών που δεν υπάρχουν, έξυπνα συστήματα εναέριας παρακολούθησης, θερμικές κάμερες που να εντοπίζουν τον καπνό στα 15 χλμ κ.α. Αυτή είναι η δουλειά ενός πολιτικού, αυτή είναι η δουλειά ενός υπουργού. Αυτό καλούμαι να κάνω και να το παρουσιάσω σε εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση στην επόμενη κρίση την επόμενη χρονιά. Είναι ένα βαρύ πρόγραμμα και απαιτεί πολύ κόπο και προσπάθεια».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

06/10/25 11:40 μμ

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ - Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

06/10/25 11:35 μμ

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ – Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

06/10/25 11:26 μμ

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

06/10/25 10:31 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video