Στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας το επόμενο διάστημα αναφέρεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα « Το Βήμα ... Περισσότερα

Β. Κικίλιας: Πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας το επόμενο διάστημα αναφέρεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα « Το Βήμα της Κυριακής».

Advertisement
 

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 και πλέον, νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας στις δασικές πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Κικίλιας και στη συνέχεια ανέφερε επιγραμματικά τις τρεις προτεραιότητες και κινήσεις του επόμενου διαστήματος.

«Οι κινήσεις που θα γίνουν είναι ενισχυτικές. Τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον, ο επανασχεδιασμός της πρόληψης και της αντιμετώπισης κυρίως μέσα από την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές.

Δεύτερον, η εμπλοκή των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από ένα σύγχρονο οργανωμένο μοντέλο πρόληψης και απόκρισης.

Τρίτον η αναβάθμιση και η οργάνωση της συμμετοχής των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «η κλιματική κρίση έχει μεταβάλλει δραματικά και τα μοντέλα εξέλιξης μιας πυρκαγιάς υπό δύσκολες ή ακραίες συνθήκες» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ρόδο χαρακτηρίζοντάς την ‘’mega πυρκαγιά”: «Όλο το βράδυ τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς να διανοίξουν και να καθαρίσουν την 200 μέτρων πλάτους κοίτη ξεροπόταμου για να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη και το επόμενο πρωί όταν η φωτιά έφτασε εκεί τα 200 μέτρα κενού δεν στάθηκαν ικανά να την αναχαιτίσουν! Οι φλόγες εκτινάχθηκαν από το ένα σημείο στο άλλο διανύοντας πάνω από 500 μέτρα απόσταση στον αέρα», υπογράμμισε και προσέθεσε: «’Αρα βλέπουμε να ανατρέπονται σχεδιασμοί και παράμετροι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασφαλείς και σαν πρόληψη και επιχειρησιακά».

Αναφορικά με τα εναέρια μέσα ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και προσέθεσε ότι τα Canadair σταμάτησαν να παράγονται το 2015 και βρίσκονται σε αναμονή να επανεκκινήσει η γραμμή παραγωγής των νέων DHC- 515.

Advertisement
ΔΕΗ

«Έχουμε παραγγείλει 8 νέα αεροσκάφη τα οποία όμως θα παραδοθούν σε 3 χρόνια. Δυστυχώς πέραν της ενοικίασης παλιότερων αεροσκαφών δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Και στα πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία μπορούν να επιχειρούν πιο στοχευμένα ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, υπάρχει έλλειψη διεθνώς αλλά και εκεί εξετάζουμε τις βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση του στόλου μας», σημείωσε.

Σχετικά με το Πυροσβεστικό Σώμα είπε ότι διαθέτει 16.580 ένστολους εκ των οποίων οι 14.040 υπηρετούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ οι εθελοντές φέτος είναι 4.185 άτομα. «Ο αριθμός είναι επαρκής, πολύ υψηλός σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα», ανέφερε, ωστόσο όπως είπε το «μόνο σημείο προβληματισμού, το οποίο εξετάζουν, είναι ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών που είναι στα 48 -49 χρόνια».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που είναι σε εξέλιξη και μέσω του οποίου θα γίνει «η ολική αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε προς την αυστηροποίηση των ποινών όσων προκαλούν πυρκαγιές, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια».

Σχετικά με τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι στο επιχειρησιακό κομμάτι «θα μπορούσε να γίνει μια επανεκτίμηση του υφισταμένου πλαισίου σε κάποια σημεία που επιδέχονται βελτίωσης» και προσέθεσε ότι «στόχος είναι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι ή οι σύνδεσμοι Δήμων να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη Πολιτική Προστασία. Και βέβαια να πράττουν τα δέοντα όσον αφορά τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για τους καθαρισμούς οικοπέδων».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στους δήμους της Αττικής

26/10/25 6:59 μμ

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στους δήμους της Αττικής

Είναι λάθος να μιλάμε για ακύρωση της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ, λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

26/10/25 6:54 μμ

Είναι λάθος να μιλάμε για ακύρωση της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ, λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Δύο ποιητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

26/10/25 6:50 μμ

Δύο ποιητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

Κατάσχεση 136 κιλών κάνναβης και σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα

26/10/25 6:43 μμ

Κατάσχεση 136 κιλών κάνναβης και σύλληψη 50χρονου στην Ηγουμενίτσα

«Εξάρα» η Λιλ μετά την «τεσσάρα» από τον ΠΑΟΚ

26/10/25 6:39 μμ

«Εξάρα» η Λιλ μετά την «τεσσάρα» από τον ΠΑΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

26/10/25 6:35 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

Συνελήφθη 55χρονος – Εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

26/10/25 6:33 μμ

Συνελήφθη 55χρονος – Εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ο... μισός Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά

26/10/25 6:33 μμ

Ο… μισός Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλες δύο προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση - Στους 8 οι προσωρινά κρατούμενοι

26/10/25 6:27 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλες δύο προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση – Στους 8 οι προσωρινά κρατούμενοι

Κυρ. Μητσοτάκης: Τον πατριωτισμό της ευθύνης που ενώνει, δεν διχάζει, έχουμε ανάγκη και σήμερα

26/10/25 6:23 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τον πατριωτισμό της ευθύνης που ενώνει, δεν διχάζει, έχουμε ανάγκη και σήμερα

Συνελήφθησαν δύο άνδρες για τη ληστεία στο Λούβρο

26/10/25 6:18 μμ

Συνελήφθησαν δύο άνδρες για τη ληστεία στο Λούβρο

Με... οδηγό και σκόρερ τον Κυζιρίδη η Χαρτς νίκησε τη Σέλτικ

26/10/25 4:28 μμ

Με… οδηγό και σκόρερ τον Κυζιρίδη η Χαρτς νίκησε τη Σέλτικ