Με τη δράση «Βιβλιοπώλης & Βιβλιοπώλισσα για μια μέρα» ολοκληρώνεται η φετινή Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα (littlebookstoresweek.gr από 27/5 έως 1/6). Στο μικρό βιβλιοπωλείο «Μυθιστορία», ... Περισσότερα

Βιβλιοπώλες για μια μέρα και η μαγεία των μικρών βιβλιοπωλείων

Epiloges Press

Epiloges Press

Με τη δράση «Βιβλιοπώλης & Βιβλιοπώλισσα για μια μέρα» ολοκληρώνεται η φετινή Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, που πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα (littlebookstoresweek.gr από 27/5 έως 1/6).

Advertisement
 

Στο μικρό βιβλιοπωλείο «Μυθιστορία», στην ανατολική Θεσσαλονίκη, δύο αγαπητοί φίλοι του, ο Μιλτιάδης Πολυβίου και ο Φαίδων Χατζηαντωνίου, επιστήμονες με σημαντική κοινωνική παρουσία και έρευνα στην πολιτιστική κληρονομιά μας, μοιράστηκαν την αγάπη τους για τα βιβλία με αναγνώστες, φίλους και μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη μαγεία των μικρών βιβλιοπωλείων, για τη χαρά να συνυπάρχεις, να συνομιλείς, να συμμετέχεις, να ακούς, να γνωρίζεις. Μίλησαν για την αξία της σύνθεσης, της συμπερίληψης, της συναίνεσης, της ανταλλαγής ιδεών.

Βιβλιοπώλες για μια μέρα και η μαγεία των μικρών βιβλιοπωλείων

«Σήμερα κάνω κάτι …παραπάνω από αυτό που κάνω σχεδόν κάθε μέρα, η παρουσία μου παίρνει μια άλλη διάσταση. Για εμένα αυτό το βιβλιοπωλείο είναι στοιχείο της καθημερινότητας, ένα σημείο αναφοράς. Είναι γειτονιά», λέει ο Μιλτιάδης Πολυβίου, αρχιτέκτων, διπλωματούχος μεταπτυχιακών σπουδών του κλάδου Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής και διδάκτωρ της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. «Τα μεγάλα βιβλιοπωλεία είναι απρόσωπα, ενδεχομένως να λειτουργούν πολύ καλά όσον αφορά την πώληση βιβλίων και την ευρύτητα των τίτλων αλλά δεν έχουν τη ζεστασιά του συνοικιακού. Εδώ όλα λειτουργούν σε προσωπικό επίπεδο, αποκτάς οικειότητα, κάνεις διάλογο, μιλάς για το βιβλίο πέρα από την εμπορευματική του ιδιότητα. Η “Μυθιστορία”, δεν είναι μόνο “πόλος” πολιτισμού -στεγάζει Λέσχη Ανάγνωσης κ.ά.- αλλά και πόλος οικειότητας και συλλογικής δράσης. Οτιδήποτε συλλογικό, εδώ βρισκόμαστε, εδώ γίνονται οι συνεννοήσεις, οι επαφές, για τα δέντρα και την υγεία τους, για τα ζώα της γειτονιάς, για το διατηρητέο απέναντι», προσθέτει. Θυμάται, όπως αναφέρει, «ένα παλιό βιβλιοπωλείο που δεν έμεινε πολύ “ένα ειδικό βιβλιοπωλείο” που είχε μαζί με κάποιους άλλους ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης στην Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Μόλις που πρόλαβα το βιβλιοπωλείο των αδελφών Συρόπουλου που αναφέρονται σε αυτό πολλοί λογοτέχνες». Ο Μιλτιάδης Πολυβίου που εξέδωσε βιβλία για εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και βιβλιόφιλος τι θα πρότεινε να διαβάσουμε; «”Ψυχολογία Συριανού συζύγου”» του Εμμανουήλ Ροϊδη, έχω δώσει πολλά αντίτυπα», σημειώνει.

Βιβλιοπώλες για μια μέρα και η μαγεία των μικρών βιβλιοπωλείων

Advertisement

Γ. Σκαμπαρδώνης «Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι σαν “προκεχωρημένα φυλάκια βιβλιοφιλίας”»

Τη μεσημεριανή «παρέα» στο βιβλιοπωλείο «Μυθιστορία» συμπληρώνει ο γνωστός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. «Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι διεσπαρμένα στις συνοικίες, έχουν άμεση συνομιλία με τον τοπικό πληθυσμό. Νομίζω αυτοί οι “μικροί πυρήνες” που είναι διεσπαρμένοι στις συνοικίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, είναι σαν “προκεχωρημένα φυλάκια βιβλιοφιλίας”», τονίζει ο συγγραφέας. «Πρέπει να βοηθάμε αυτά τα μαγαζιά να μη ζουν μόνο από τα χαρτικά και τις τσάντες. Είναι παρέα, είναι τόπος συναντήσεων, αλληλο-έμπνευση, συλλογικότητα, συνομιλία, ωραία πράγματα!», σχολιάζει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Ο δεύτερος «βιβλιοπώλης για μια μέρα», Φαίδων Χατζηαντωνίου, είναι αρχιτέκτων-αναστηλωτής. Από το 1983 εργάζεται στα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης του Αγίου Όρους, ενώ ασχολείται και με την επιμέλεια εκθέσεων με σχετικό αντικείμενο. Δηλώνει «τρελός» με τα βιβλία. Όσπν αφορά τη «Μυθιστορία», «αν έρθεις μια φορά, κολλάς. Έχεις προσωπική σχέση με αυτούς που διακινούν το βιβλίο. Σε ένα τεράστιο βιβλιοπωλείο στη Ν. Υόρκη τα είχε όλα, τι δεν είχε; προσωπική σχέση. Συνήθως βρίσκω αφορμή για να έρθω, για να παραγγείλω βιβλία. Έρχομαι κάθε μέρα, σχεδόν, είναι μια ωραία γειτονιά που πρωτοστατούν οι ιδιοκτήτριες του βιβλιοπωλείου, το καφέ δίπλα. Εδώ υπερέχει η ανθρώπινη διάσταση, η επαφή, η επικοινωνία», επισημαίνει ο Φαίδων Χατζηαντωνίου.

Στην εποχή του e-shop, των audiobooks, μικρές γωνιές βιβλίων καταφέρνουν και αντιστέκονται. «Αντέχουμε και βλέπω ότι ανοίγουν και νέα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Κατά κύριο λόγο, οι αναγνώστες επιλέγουν λογοτεχνία και ιστορία. Επίσης, τα βιβλία αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης είναι μια κατεύθυνση με ζωηρό ενδιαφέρον» σχολιάζουν οι ιδιοκτήτριες της «Μυθιστορίας», Στέλλα Μόσχου και Τζίνα Άρχοντα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατακόρυφα -περιγράφουν πώς έτρεχαν να μοιράζουν βιβλία-ωστόσο και μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας, όπως επισημαίνουν, παρατηρείται αύξηση του αναγνωστικού κοινού.

Αποχαιρετάμε την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων με λόγια γεμάτα ενθουσιασμό από μία φανατική φίλη. «Είναι 30 χρόνια αυτό το βιβλιοπωλείο, αγαπούμε τόσο πολύ τον χώρο, αυτό που μας δίνει, που στηρίζουμε τις ιδιοκτήτριες και εύχομαι να συνεχίσουν να είναι κοντά μας. Είναι μια αγαπημένη συνήθεια να ψάχνω, να ανταλλάσσουμε απόψεις να συναντάμε φίλους, είναι πολύ γλυκιά γωνιά», παραδέχεται η Μάρω Μιχοπούλου.

  • Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχώρησε ο Μιλτιάδης Πολυβίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

25/12/25 1:01 πμ

Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

25/12/25 12:58 πμ

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

25/12/25 12:50 πμ

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

25/12/25 12:47 πμ

Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

25/12/25 12:42 πμ

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού

25/12/25 12:37 πμ

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού

Τετραήμερο κινηματογραφικών εμπειριών VR που δεν προβάλλονται απλώς, αλλά περιβάλλουν τον θεατή από την Poetics

25/12/25 12:28 πμ

Τετραήμερο κινηματογραφικών εμπειριών VR που δεν προβάλλονται απλώς, αλλά περιβάλλουν τον θεατή από την Poetics

Γιορτινή κίνηση με τους καταναλωτές να ψωνίζουν με μέτρο και ανάλογα με το... πορτοφόλι τους

25/12/25 12:23 πμ

Γιορτινή κίνηση με τους καταναλωτές να ψωνίζουν με μέτρο και ανάλογα με το… πορτοφόλι τους

Δεκατριάχρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από νεαρούς

25/12/25 12:17 πμ

Δεκατριάχρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από νεαρούς

Συνελήφθη 36χρονος διωκόμενος για αδικήματα αθλητικής βίας

25/12/25 12:12 πμ

Συνελήφθη 36χρονος διωκόμενος για αδικήματα αθλητικής βίας

Εορτολόγιο: Χριστούγεννα η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Δεκεμβρίου

24/12/25 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Χριστούγεννα η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Δεκεμβρίου

Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

24/12/25 11:44 μμ

Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε