8.2 C
Serres

Βίντεο δείχνει πόσο έχει αλλάξει η Γη μέσα σε 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια

Date:

Για πρώτη φορά επιστήμονες χρησιμοποιήσαν το γεωλογικό αρχείο της Γης, για να απεικονίσουν την κίνηση των τεκτονικών πλακών τα τελευταία 1.8 δισεκατομμύρια χρόνια, καταγράφοντας το 40% της ιστορίας του πλανήτη μας.

Αυτός ο «χορός» των ηπείρων μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και έργο τέχνης. Το βίντεο ξεκινά με τον πλανήτη μας όπως είναι σήμερα και ταξιδεύει στο παρελθόν. Η Ινδία κινείται νότια και την ακολουθούν κομμάτια της νοτιοανατολικής Ασίας για να σχηματίσουν την ήπειρο Gondwana στο νότιο ημισφαίριο. Πριν 200 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι δεινόσαυροι περπατούσαν στη Γη, η Gondwana σύνδεε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και βόρεια Ασία στην υπερήπειρο που ονομάζουμε Παγγαία.

Παγγαία και Gondwana σχηματίστηκαν με τη σειρά τους από παλαιότερες συγκρούσεις τεκτονικών πλακών και καθώς ο χρόνος πάει πίσω, βλέπουμε την υπερήπειρο Rodinia, η οποία με τη σειρά της σχηματίστηκε από τη διάλυση μία ακόμα παλαιότερης υπερηπείρου πριν 1.35 δισεκατομμύρια χρόνια, την Nuna.

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που έχει τεκτονικές πλάκες. Πέρα από σεισμούς και ηφαίστεια, οι τεκτονικές πλάκες σπρώχνουν τα πετρώματα από το βάθος της γης για να σχηματίσουν οροσειρές. Έτσι, τα στοιχεία που κάποτε ήταν παγιδευμένα στο υπέδαφος, έρχονται στην επιφάνεια για να τα χρησιμοποιήσουν τα ζωντανά πλάσματα. Ένα από αυτά τα πολύτιμα συστατικά είναι ο φώσφορος, ο οποίος αποτελεί το πλαίσιο των μορίων DNA και το μολυβδένιο, το οποίο χρησιμοποιούν οι οργανισμοί για να πάρουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσουν πρωτεΐνες και αμινοξέα, τα βασικά συστατικά της ζωής.

Η πρώτη απόδειξη πολύπλοκων κυττάρων χρονολογείται 1.65 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Κοντά δηλαδή στο σχηματισμό της Nuna. Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να δουν αν τα βουνά που σχηματίστηκαν κατά το σχηματισμό της Nuna, έφεραν στην επιφάνεια στοιχεία για την εξέλιξη της πολύπλοκης ζωής. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα.





πηγή thestival.gr

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΒίντεο δείχνει πόσο έχει αλλάξει η Γη μέσα σε 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε είδος σκουληκιού που τρώει και χωνεύει πλαστικό

Μια ομάδα ερευνητών από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και...

Υψηλή πίεση, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και κάπνισμα παράγοντες κινδύνου για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική...

Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη – Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα